Productia mondiala de soia va fi mai mare cu 1,9 milioane tone

Productia mondiala de oleaginoase va fi mai mare decat estimarile de acum o luna. ordf;i asta pe fondul imbunatatirii previziunilor pentru cantitatea de soia obtinuta in Brazilia ?si pentru cea de floarea-soarelui din Rusia ?si din Ucraina, sunt de parere cei de la Oil World.
Totalul productiei celor mai imporante ordm;apte oleaginoase din lume va atinge 490,9 milioane de tone metrice in sezonul 2013-2014, cu 1,9 milioane tone mai mult decat se estimase anterior ?si cu ordm;apte la suta mai mare decat anul agricol anterior, precizeaza compania de cercetare agricola cu sediul la Hamburg, intr-un raport electronic.
Avem o viziune… sa-i spunem destul de gri vizavi de preturile la soia ?si consideram ca potentialul sau este de diminuare. Soia ar putea sa scada inclusiv sub pretul rapitei ?si al florii-soarelui, spun cei de la Oil World. Stocurile celor trei tipuri de oleaginoase la nivel mondial vor creordm;te pana la niveluri-record pana la sfar?situl sezonului, se mai arata in raport.
Contractele futures la soia s-au diminuat cu 11 la suta, anul trecut, pe Bursa din Chicago. Specialiordm;tii Oil World se aordm;teapta ca preturile spot la oleaginoasele cu livrare in Rotterdam sa graviteze in jurul sumei de 480 de dolari pe tona, din ianuarie ?si pana in iunie, in comparatie cu 515 dolari pe tona de floarea-soarelui europeana ?si cu 500 de dolari pentru tona de rapita. Soia era cotata la 555 dolari tona in perioada octombrie-decembrie 2013, semintele de floarea-soarelui la 480 de dolari pe tona, iar rapita la 511 de dolari tona.
Soia, la nivel mondial
Productia globala de soia va totaliza 287,8 milioane tone, in creordm;tere fata de estimarile din decembrie – 287,6 milioane tone, spun cei de la Oil World. Compania Oil World a evalut productia braziliana de soia din acest an la un total de 89,5 milioane tone ?si a revizuit in scadere previziunea de productie a Argentinei pana la un total de 54 milioane tone, din cauza lipsei apei din sol.
Stocurile mondiale la sfar?situl sezonului 2013-2014 ar putea totaliza la randul lor 79,2 milioane tone, in creordm;tere cu 26 la suta fata de anul anterior. Productia globala de rapita ar putea totaliza 69,3 milioane tone, in creordm;tere ?si ea cu 8,4 procente fata de anul trecut.
Productia mondiala de floarea-soarelui urmeaza sa creasca pana la un nivel de 41,6 milioane tone in sezonul agricol 2013-2014, cu 1,4 milioane tone mai mult decat estimarile din decembrie ?si cu 17 la suta mai mari decat in sezonul anterior, spun cei de la Oil World. Productia combinata din Ucraina ?si Rusia – cei mai mari producatori – ar putea sari cu 27 la suta peste productia din anul anterior, pana la un total de 20,7 milioane tone, depa?sind recolta din Argentina cu 2,4 milioane tone, cel mai mic nivel inregistrat din 1987 incoace.
Acesta este un an fara precedent la productia de seminte de floarea-soarelui ?si subproduse, cu o cantitate obtinuta la nivel global care va stabili recorduri all-time ?si care va crea astfel un scenariu destul de gri in acest sezon, afirma specialiordm;tii de la Oil World.
Productia mondiala de ulei de palmier ar putea totaliza 58,34 milioane tone in sezonul 2013-2014, care se termina pe 30 septembrie, subliniaza specialiordm;tii de la Oil World. Cu alte cuvinte, o productie mai mare cu 2,5 milioane tone decat cea de anul trecut. In Indonezia, cel mai mare producator de ulei de palmier din lume, cererea interna este din ce in ce mai mare pentru productia de biodiesel. Exporturile mondiale s-ar putea diminua pentru prima data in 16 ani, scazand cu 2,3 procente fata de sezonul anterior, pana la un total de 43,2 milioane tone, potrivit raportului. Mai multe, pe www.recolta.eu

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *