Producția mondială de cafea Robusta, pusă în pericol de schimbările climatice și de Covid-19

Producția mondială de cafea Robusta, pusă în pericol de schimbările climatice și de Covid-19

Potențialul robust al producției de cafea ar putea scădea considerabil, pe măsură ce temperaturile cresc, în condițiile schimbărilor climatice, avertizează cercetătorii, după cum se arată într-o analiză publicată de FoodNavigator.

O industrie de multe miliarde

Cafeaua este o industrie de mai multe miliarde de dolari, cu marea majoritate a ofertei mondiale provenind din doar două specii: Robusta (Coffee canephora) și Arabica (Coffea arabica).

Cele două sunt diferențiate de altitudini în creștere. În cazul în care arabica a evoluat în zone de mare altitudine, cu temperaturi cuprinse între 18-23 ° C, robusta crește în habitate joase cu temperaturi medii cuprinse între 22-30 ° C.

Denumit, în mod surprinzător, robusta – care furnizează 40% din cafeaua din lume – este considerată cea mai „robustă” în ceea ce privește toleranța la căldură. Drept urmare, se crede că specia este mai rezistentă la schimbările climatice.

Cu toate acestea, gama optimă de producție de robusta nu a fost niciodată cuantificată. Și dacă robusta este mai sensibilă la temperatură decât se cred în prezent, cercetătorii se tem că producția globală de cafea ar putea scădea semnificativ în urma schimbărilor climatice.

Ce se întâmplă cu Robusta la temperatura sub-optimă?

În prezent, valoarea medie optimă estimată a temperaturii anuale pentru o producție robustă este cuprinsă între 22-30 ° C. Această estimare se bazează pe condițiile climatice ale gamei native a speciilor din bazinul Congo, Africa Centrală.

O echipă de cercetători internaționali din Australia, Vietnam și Columbia au utilizat un set de date extensiv privind producția agricolă pentru a cuantifica intervalul optim de temperatură optim al cafelei pe teren și sensibilitatea sa la variația temperaturii.

„Al nostru este primul studiu care a testat empiric validitatea estimării de 22-30 ° C folosind o colecție de seturi de date de observație a randamentului agricol pe o gamă largă de condiții climatice în întreaga bază de producție de robusta. zone din Asia de Sud-Est ”, au remarcat.

Mai exact, cercetătorii au utilizat 10 ani de observații ale randamentului de la 798 de ferme din toată regiunea, împreună cu date de precipitații și temperatură de înaltă rezoluție.

Diferență semnificativă

Potrivit cercetătorilor, robusta are o temperatură optimă sub 20,5 ° C (sau o valoare minimă / maximă ≤16,2 / 24,1 ° C), care este „semnificativ” mai mică, cu 1,5-1,9 ° C, decât estimările actuale.

“În mijlocul intervalului optim asumat în prezent de robusta (temperaturi medii anuale peste 25,1 ° C), randamentele de cafea sunt cu 50% mai mici comparativ cu media optimă de ≤20,5 ° C găsită aici”, au remarcat cercetătorii.

“În timpul sezonului de creștere, fiecare creștere de 1 ° C a temperaturilor minime / maxime medii peste 16,2 / 24,1 ° C a corespuns la scăderi ale randamentului de ~ 14% sau 350–460 kg / ha (interval credibil de 95%).”

Potențialul de producție al cafelei ar putea scădea semnificativ

În lumina acestor constatări, cercetătorii sugerează că robusta este poate mai asemănătoare cu speciile de arabică sensibile la temperatură decât s-au crezut anterior.

„S-a crezut că robusta ar putea fi un bun înlocuitor pentru arabica (un tip de plantă de cafea care preferă condiții de creștere mai răcoroase) în unele zone, pe măsură ce temperaturile cresc”, a declarat co-autorul Jarrod Kath, de la Universitatea din Queensland, Centrul pentru Clime Aplicate Științe, a declarat pentru FoodNavigator.

Cu toate acestea, acest studiu sugerează că acest lucru nu ar putea fi întotdeauna cazul, deoarece producția de robusta pare foarte sensibilă la temperatură.

Cercetătorii sugerează că impactul acestor descoperiri ar putea pune în pericol o industrie a cafelei de mai multe miliarde de dolari, precum și mijloacele de trai ale milioanelor de fermieri.

„În ceea ce privește impactul, cred că principalul pe termen scurt va fi impactul socio-economic asupra fermierilor”, a explicat Kath. „Cred că producția de cafea va fi viabilă în multe zone încă o perioadă, problema va fi că, întrucât temperatura se încălzește, unii agricultori pot să nu mai producă la fel de mult decât au avut-o istoric și astfel ar putea fi expuși la unele semnificative. greutăți socio-economice.

„Unele cercetări și gândirea despre modul în care se pot confrunta cel mai bine consecințele socio-economice ale schimbărilor climatice asupra fermierilor de cafea este probabil ceva la care industria de cafea trebuie să se gândească cu atenție.”

Atenuarea schimbărilor climatice

Kath a sugerat, de asemenea, că rezultatele ar putea provoca o reevaluare a unora dintre strategiile de adaptare la schimbările climatice pe termen lung ale industriei cafelei, care pune întrebarea: având în vedere aceste constatări, ar trebui ca industria cafelei să facă mai mult pentru atenuarea schimbărilor climatice?

Potrivit coautorului, Laurent Bossolasco, managerul regional al ECOM, Asia Pacific, axat pe gestionarea durabilității, „ar părea nepotrivit să nu spunem”, având în vedere amenințarea că creșterea temperaturilor reprezintă agricultura de cafea – care este, prin definiție, „chiar la baza a acestei industrii ”și condiția„ sine qua non ”pentru ca aceasta să se mențină.

„Pe această înțelegere comună, am văzut mai multe inițiative și organizații care promovează diversificarea peisajelor de cafea cu culturi asociate și copaci de umbră, în scopul creșterii biomasei și a sechestrării carbonului – în cazuri reușite, fermele de cafea au căutat mai mult CO2 decât emiteau prin producerea și transportul îngrășămintelor necesare sau energia consumată pentru pomparea apei de irigație, de exemplu.

“Acestea fiind spuse, este important să nu îndreptați degetul spre fermier pentru toate problemele din lume a căror emisie per capita nu este atât de semnificativă”, a spus expertul în sustenabilitate, subliniind că își împărtășește opiniile personale.

„Toți jucătorii din industrie în aval pot găsi, pilota și implementa energii regenerabile alternative în afacerile lor cotidiene, atunci când va permite.”

Eforturi de salvare

Atenuarea schimbărilor climatice nu va fi prioritatea numărul unu pentru mulți fermieri din sector, a continuat Bossolasco.

„În contextul actual al scăderii prețurilor la cafea și a veniturilor agricole, creșterea costurilor de producție atunci când vine vorba de angajarea forței de muncă și de a obține contribuții agricole (fără a menționa criza COVID care afectează sectorul economiei informale, în care majoritatea veniturilor complementare ale fermierilor provin pentru locuri de muncă în afara fermelor) , atenuarea schimbărilor climatice nu intră pe primul loc în lista priorităților pe care cultivatorii de cafea trebuie să le abordeze.

„Din acest motiv, este important ca industria să își adapteze unghiul și să se pună în încălțămintea fermierilor mici, de ex. promovarea creării de noi surse de venit asociate cu pomii fructiferi interculturați (care producția este vândută pe piețele locale), îmbunătățind în același timp sechestrarea carbonului prin această biomasă suplimentară sau de ex. optimizarea costurilor de producție prin reducerea forței de muncă și a energiei necesare în timp ce se transferă tehnologii noi care sunt mai eficiente din punct de vedere al resurselor pentru conservarea apei de irigație. “

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *