Producătorii de bere insistă asupra obiectivelor climatice ale UE

Producătorii de bere insistă asupra obiectivelor climatice ale UE

Industria berii din UE a promis să continue să investească în practici durabile în procesele lor de fabricare a berii, pentru a îndeplini obiectivele UE de Acord verde, în ciuda implicațiilor dezastruoase ale pandemiei COVID-19, aflata în curs, relateaza Euractiv.

Deși impactul COVID-19 este într-adevăr enorm, acesta deschide calea către opțiuni mai ecologice, a declarat Pierre-Olivier Bergeron, secretarul general al Brewers of Europe, la „The Brewers of Europe Sustainability Forum”.

„Impactul pandemiei a fost amplificat de marea incertitudine cu privire la evoluția situației, ducând la stres și îngrijorare pentru toți cultivatorii implicați, proprietarii de afaceri, angajații lanțului nostru de aprovizionare și familiile acestora. Impactul societal al pandemiei a lovit inima sectorului nostru ”, a spus el.

“Dar creează, de asemenea, nevoia de a reveni mai bine și mai puternic, de a crea o Europă mai verde, mai rezistentă și mai durabilă”, a adăugat Bergeron.

Industria berii și sectorul ospitalității, în general, au fost puternic afectate de pandemie, care a adus blocaje parțiale și totale în toată Europa pentru a stopa răspândirea virusului. Pub-urile și barurile au fost ulterior închise pentru a doua oară în acest an.

O serie de măsuri de sprijin au fost luate la nivelul statelor membre; cu toate acestea, epoca post-pandemică nu pare strălucitoare din punct de vedere financiar, deoarece mulți nu intenționează să-și redeschidă magazinele.

În ciuda acestor circumstanțe, producătorii de bere din UE, care angajează peste 130.000 de oameni în UE, au luat o serie de inițiative bazate pe inovare pentru a se adapta la o economie mai ecologică.

Acordul verde european, împreună cu Fondul de redresare, va ajuta statele membre să-și modernizeze și să-și adapteze structurile în economii rezistente și mai ecologice pe termen lung.

Părțile interesate din industrie au făcut deja măsuri pentru a pune în practică inițiativele. În cazul fabricanților de bere, aceștia au elaborat un plan de sustenabilitate axat pe domenii precum deșeuri, ambalaje și transport.

Eurodeputatul slovac Ivan Štefanec a declarat că, in mare, contribuția producătorilor de bere la acordul verde este deja remarcabilă și în continuă evoluție.

„Cred că trebuie să vorbim și despre întreaga industrie alimentară, dar industria berii este cu siguranță liderul. Și mă bucur că mă pot duce cel puțin la crearea unui cadru legislativ pentru asta “, a spus el.

Belgia, „Mecca” iubitorilor de bere, a văzut din nou una dintre industriile sale emblematice puternic afectate de un al doilea blocaj.

Mark Demesmaeker, membru al Senatului Belgiei, a declarat că mulți producători de bere mici din regiunea Flandra fac eforturi puternice pentru a-și găsi drumul către inovația ecologică.

Unele dintre ele, a spus el, și-au unit forțele și au stabilit parteneriate cu fermieri ecologici, în timp ce altele s-au concentrat pe ambalaje durabile.

„Este esențial pentru sector, în primul rând, să se asigure că își proiectează ambalajele astfel încât să poată fi reciclate, fără probleme. Și apoi, desigur, depinde de autorități ”, a spus el.

Referindu-se la exemple specifice din Flandra, el a spus că au fost stabilite scheme bune de colectare și facilități de reciclare.

„Este un lucru pe care l-am preluat și în revizuirea directivelor UE privind deșeurile, cu noi obiective […] este esențial pentru toate statele membre să le pună în aplicare cât mai bine și cât mai curând posibil”, a spus el.

Demesmaeker a spus că este necesar să susținem aceste eforturi la nivel de politică, având în vedere că numărul fabricilor de bere sa dublat în cinci ani, în timp ce numărul producătorilor de bere – care realizează rețete inovatoare – s-a dublat mai mult decât atât.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *