Procesatorii mari out din lanturile alimentare scurte!

Claudiu Franc, presedintele ROPAC, a declarat in exclusivitate pentru Recolta.eu ca in cadrul negocierilor cu Autoritatea de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala AM PNDR s-a reusit obtinerea de punctaje suplimentare pentru proiectele integrate, pentru cele de dezvoltare a fermelor de reproductie, precum si excluderea posibilitatii de integrare pe lantul alimentar scurt a procesatorilor mari.
Conform spuselor acestuia, dupa discutii care au durat aproape sase ore, s-a reusit sa se evite in viitor finantarea din bani europeni a proiectelor de constructie a facilitatilor de industrializare care nu faceau altceva decat sa proceseze materie-prima de import. Cei care totusi vor sa construiasca fabrici de procesare, vor fi nevoiti sa-si bazeze afacerea pe studii de productie, nu pe premonitii.
Miercuri, la negocierile pentru PNDR 2014-2020, am discutat despre legarea directa a productiei de procesare, despre dezvoltarea investitiilor in procesare cu asigurarea materiei-prime din productia proprie a fermelor. Adica sa nu mai investim banii in fabrici de procesare care nu-si iau materia-prima din Romania, ci din strainatate.
In principal, la negocieri, s-a venit cu aceasta legare directa a productiei de procesarea pe cele doua lanturi. Procesarea directa in ferma – fermele care vor include in dezvoltare si procesarea, ar trebui sa primeasca punctaje suplimentare, iar strict in procesare, unde apare colectarea de la ferme si procesarea productiei acestora, legarea directa de capacitatea de productie pe baza de studii, nu numai pe niste premonitii pe care le trec in proiectele de dezvoltare anumiti procesatori. Deci este o integrare clara intre activitatea de productie si capacitatile de procesare pe care le vom dezvolta in viitorul PNDR, a spus Claudiu Franc.
Un alt succes reportat de fermieri miercuri, la negocieri, a fost acela de excludere a posibilitatii procesatorilor mari de a se integra pe lantul alimentar scurt. In urma discutiilor, doar unitatile de procesare ale grupurilor de fermieri vor fi parte a acestui lant scurt.In opinia lui Franc, nu numai multinationalele pot face produse de calitate, ci si cei din zona montana, iar lista posibilitatilor nu se opreste aici.
In ceea ce priveste masurile de cooperare, … am reusit un lucru pe care il consideram foarte important – excluderea posibilitatii de integrare pe lantul alimentar scurt a procesatorilor mari. Doar unitatile de procesare proprii ale grupului de fermieri, de producatori, vor face parte din lantul scurt. O multinationala nu va mai putea sa-si ia doi-trei fermieri, sa faca lant scurt si sa zica ca face produs de calitate.Mai multe, pe www.recolta.eu

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *