Printul Charles adora Painea secuiasca
O mica afacere de familie s-a transformat, la Sfantu Gheorghe Covasna , intr-un businesss de succes, extins ?si dincolo de granitele tarii. Din painea facuta la Sfantu Gheorghe a gustat inclusiv printul Charles, iar compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ ordm;apte milioane de euro.
Povestea incepe in 1996, la Sfantu Gheorghe, unde familia Dioszegi porneordm;te, impreuna cu o alta familie, o brutarie mica, avand un singur cuptor ?si o singura ma?sina de dus marfa. In 2000 familia Dioszegi cumpara actiunile celuilalt asociat ?si in 2002 ii doneaza brutaria unuia dintre cei doi fii, Laszlo Dioszegi, cel care avea sa transforme totul intr-o afacere de succes. Electrician de meserie ?si absolvent al unei facultati cu profil de turism, Laszlo Dioszegi 44 de ani i?si aminteordm;te zambind inceputurile, cand a primit brutaria cu un singur cuptor, o ma?sina de transport ?si 6 angajati. Avea insa, in plus, o mare pasiune pentru panificatie, moordm;tenita din familie, unde ?si tatal ?si bunicul au fost, o viata intreaga, brutari.
La inceput, noaptea am fost brutar, dimineata ordm;ofer ?si la pranz am fost patron, lucram 16-17 ore pe zi pana am reu?sit sa angajez inca un ordm;ofer ?si pana am mai pus un cuptor ?si am mai angajat inca 3-4 oameni. Brutaria a functionat in vechea locatie pana in 2007, ajunsesera la 5 cuptoare, 9 ma?sini de marfa ?si aproximativ 50 de angajati. Apoi, au mutat sediul in afara oraordm;ului ?si, cu un credit de aproximativ 250.000 de euro, au ridicat o brutarie de 900 de metri patrati cu 3 cuptoare de capacitate mult mai mare decat cele din vechea locatie. Dupa ce s-au mutat, un an de zile au facut teste peste teste pana sa gaseasca reteta potrivita care sa le asigure succesul pe piata.
Mi-am dat seama ca succesul nu inseamna sa te bati la pret ?si peste un an sa inchizi brutaria, m-am gandit ca trebuie sa fac ceva ce nu fac altii ?si chiar daca o sa fie mai scump trebuie sa fac calitate. M-am dus ?si la sate sa-i intreb pe oameni cum se facea painea acum 40-50 de ani, am gasit femei batrane de tot care mi-au explicat care a fost secretul painii lor, atunci ordm;tiam foarte bine ca acum 40-50 de ani oamenii faceau paine pentru o saptamana. Am facut incercari in fieacare saptamana pana am reu?sit sa fac painea pe care o avem acum, cu cartofi, ?si imediat in 2009 deja am pus un pret mai mare decat au altii, am spus ca daca e bun produsul macar o sa-?si dea lumea seama ca trebuie sa plateasca ceva mai mult, dar in loc primeordm;te ?si ceva mai bun. Am inceput sa am succes, imediat mi-am mai angajat inca vreo 10 brutari, am mai cumparat 2-3 ma?sini ?si aordm;a a inceput urcarea spre ceea ce suntem acum, povesteordm;te antreprenorul.
Suprafata brutariei s-a triplat, fata de constructia initiala, iar astazi are aproximativ 2.200 de metri patrati, 32 de ma?sini de distributie ?si 207 angajati. Zilnic, aici se produc 24 de tone de paine aproximativ 700 de tone de paine in fieacre luna . Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, cu un profit aproximativ de 20 la suta. Painea produsa la Sfantu Gheorghe este distribuita in 12 judete ?si vanduta in 17 magazine proprii ?si 12 in franciza. Produsele se gasesc, de asemenea, intr-un singur lant de supermarketuri, ?si asta nu pentru ca nu ar fi fost oferte. Cand am deschis afacerea, am spus ca eu nu vreau sa imbogatim hipermarketurile care, se ordm;tie foarte bine, duc profitul in afara Romaniei. Eu vreau sa vand la magazine mici ?si in magazinele mele proprii.
M-au cautat toate magazinle mari, dar am refuzat din start pentru ca daca dau la magazine mici singur raman banii in tara ?si se dezvolta tara. Lucrez cu un singur lant de supermarketuri ?si sunt foarte mandru ca am reu?sit sa intru intr-un supermarket dupa conditiile mele, nu am luat ce au altii, pret de raft, pret de publicitate, toate prostiile. Am zis: laquo;Atata e pretul, daca vreti, vin, daca nu, lasam pentru altiiraquo;, povesteordm;te Laszlo Dioszegi. In 2011, cand au vazut cat de bine merghe brutaria, au deschis ?si un laborator de cofetarie, cu un cofetar din Ungaria caordm;tigator a numeroase concursuri de profil. ordf;i acolo e putin mai scump, dar sa ordm;tiu ca totul este natural ?si totul este bun, spune Laszlo Dioszegi.
Tot in 2011 au participat la un concurs la Sovata, iar painea lor a fost aleasa cea mai buna din Romania. La acela?si concurs au facut ?si o paine cu ordm;unca ?si ceapa, botezata in gluma de jurnaliordm;tii prezenti paine anticriza, pentru ca avea ?si paine ?si mezeluri ?si legume, nu mai trebuie sa mananci nimic altceva. De atunci, nu a lipsit de la niciun concurs de profil ?si s-a intors acasa intotdeauna cu premiul I sau II.
Painea traditionala secuiasca nu se gaseordm;te astazi doar in Romania, ci ?si in magazinele din Marea Britanie. Povestea a pornit de la un prieten din Sfantu Gheorghe, plecat de cativa ani in Anglia, care atunci cand venea acasa lua cate 10-12 paini pe care le punea la congelator. El a venit cu ideea sa deschida o brutarie ?si in Londra, pe motiv ca sunt foarte multi romani stabiliti acolo, dar ?si multi maghiari din Ungaria, ?si cu totii cunosc foarte bine painea secuiasca traditionala, cu cartofi, sunt obiordm;nuiti cu ea. Ideea i s-a parut foarte buna ?si au cautat un spatiu potrivit, dar cum in Londra chiriile erau foarte mari a deschis, in colaborare cu prietenul din Anglia, o brutarie in Luton, langa Londra. Fac aproximativ 1.500 de paini in fiecare zi ?si distribuie 90 la suta in magazine romaneordm;ti din Marea Britanie, 5-6 la suta magazine ungureordm;ti iar restul, in magazine iraniene, turceordm;ti ?si poloneze.
Timp de cateva luni, o firma romaneasca a dus painea produsa la Sfantu Gheorghe in Italia, iar in ultimul timp a primit cereri pentru a deschide brutarii in Italia, Austria sau Germania. Printre cei care au gustat delicioasa paine facuta la Sfantu Gheorghe se numara inclusiv Printul Charles al Marii Britanii, dar ?si prim-ministrul maghiar ?si numero?si oficiali romani. Printul Charles vine pe Valea Zalanului in judetul Covasna, n.r. , ?si intotdeauna cand venea primarul de acolo venea ?si cerea paine ca sponsorizare sa manance ?si Printul Charles.
Am dat deja de doua ori ?si a treia oara m-a intrebat daca mi-ar face placere sa merg ?si eu. Am spus ca imi face cea mai mare placere ?si atunci am venit cu painea mea. Printul Charles este un om foarte prietenos, a venit la mine la masa, ca eu aveam niordm;te paine expusa pe masa, a gustat painea ?si am avut prilejul sa ?si discutam 2-3 minute despre brutaria din Londra. A fost cel mai frumos eveniment cu painea.
Painea secuiasca traditionala facuta la Sfantu Gheorghe are o reteta extrem de simpla, care include faina, drojdie, fulgi de cartofi, cartofi naturali ?si sare. Fulgii de cartofi sunt adu?si din Olanda, iar faina, din Ungaria. Produsul se face ?si acum manual, fara aditivi, nici macar faina nu este aditivata. Cel mai mare secret este sa faci intotdeauna lucrurile cu inima ?si sa fie produsul natural. La mine, brutarii inca fac painea cu mana, noi facem totul manual. Am cuptoare pe lemne, la mine conteaza traditia. Sa faci o brutarie nu este greu, dar sa faci o paine buna ca sa poti sa o ?si vinzi, acolo este problema mare. Nu folosim aditivi absolut deloc, eu am lucrat cu foarte multe mori din Romania ?si din pacate o data trimiteau faina buna ?si a doua, a treia sau cel putin a patra oara trimteau cate un tir de faina care nu era buna calitativ. Am ajuns la o firma din Ungaria care are o faina net superioara. Secretul este ca ei au pamanturile lor, au soiurile lor de grau ?si nu amelioreaza faina. Iau faina buna, nu ma intereseaza ca aordm; putea sa iau mult mai ieftin in Romania pentru ca azi e buna, maine nu e ?si poimaine nu mai am la cine sa vand painea, incheie Laszlo Dioszegi. Citeste mai mult:adev.ro/ntpsgf