Prețul pastelor făinoase va crește cu 38%

Prețul pastelor făinoase va crește cu 38%

Vincenzo Divella, CEO-ul celui de-al doilea mare producător de paste din Italia a avertizat că prețurile pastelor vor crește cu 38% din cauza creșterii costurilor materiilor prime și energiei.

Într-un interviu acordat cotidianului Il Sole 24 Ore, CEO-ul Divella, Vincenzo Divella, a declarat că prețul unui kilogram de paste a crescut de la 1,10 EUR în septembrie 2021 la 1,40 EUR actual și urmează să crească la 1,52 EUR până la 1,52 EUR. sfârşitul lunii ianuarie, sau cu 38% mai mult.

Potrivit lui Divella, prețul grâului la Bursa de Valori din Foggia a crescut cu 90% din iunie 2021. în timp ce costurile energiei au crescut și ele.

Prețul grâului a crescut deoarece recoltele din Canada și Statele Unite, principalii producători ai lumii, s-au prăbușit cu 50%.

Producătorii italieni de paste au fost nevoiți să cumpere ponderea grâului care nu este acoperită de producția internă (20-30%) la prețuri mai mari, a explicat Divella.

Prețul grâului italian a ajuns la 0,56 euro/kg, în timp ce prețul grâului canadian a urcat la 0,65 euro, iar Divella este îngrijorată că creșterile s-ar putea să nu se termine aici.

O analiză a asociației fermierilor italieni Coldiretti dezvăluie că costurile de semănat pentru producția de grâu pentru paste și pâine practic s-au dublat din cauza prețurilor la motorină cu peste 50% mai mari. În același timp, costurile echipamentelor agricole, produselor de protecție a plantelor și îngrășămintelor au crescut de trei ori.

În ciuda acestui fapt, suma plătită fermierilor pentru grâul dur italian este mai mică decât cea a grâului de import, care reprezintă 40% din producția de paste făinoase.

În plus, grâul importat, în special din Canada, folosește erbicidul chimic glifosatul înainte de recoltare, care este interzis în Italia. A avut ca rezultat achiziții record de paste făcute cu grâu 100% italian.

Potrivit analizei Coldiretti, există condiții pentru a crește producția de grâu în Italia, care în prezent se ridică la 3,8 milioane de tone (-3% față de anul precedent).

Italia este al doilea mare producător din lume, dar și principalul importator pentru că multe industrii preferă să cumpere pe piața internațională pentru a profita de prețurile mici din ultimul deceniu.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *