Prețul global al zahărului, în creștere accelerată

Prețul global al zahărului, în creștere accelerată

Prețurile globale ale zahărului se apropie de maximele din ultimii patru ani, susținute de perspectivele unui deficit global mare de zahăr în acest sezon, după o recoltă slabă în Brazilia, producătorul de top. Prețurile pentru etanol, care poate fi făcut din zahăr din sfeclă, au crescut și ele în urma petrolului brut.

Recolta de sfeclă de zahăr este în plină desfășurare la cel mai mare producător al Uniunii Europene și urmează să dureze până în decembrie.

Se preconizează că producția de sfeclă de zahăr va reveni cu 30% în țară, după o recoltă extrem de slabă de sfeclă anul trecut din cauza atacurilor dăunătorilor care au cauzat boala galbenă să devasteze recoltele, a declarat săptămâna trecută ministerul fermei.

Însă lipsa atât a soarelui, cât și a vremii calde a dus la un conținut de zahăr mai mic decât era de așteptat și la ploi abundente chiar înainte ca recoltarea să înmuieze sfecla, ceea ce va necesita mai mult transport și mai multă uscare într-o perioadă de creștere a prețurilor gazelor naturale. Fabricile de zahăr sunt mari consumatori de gaze.

„Prețurile de pe piață cresc, dar avem mare nevoie de el și o parte din această creștere va, sau cel puțin poate, să fie ștearsă de efectul de conținut de zahăr și de efectul de gaz”, a declarat Olivier Leducq, director european de zahăr la cel mai mare producător francez Tereos, într-un interviu telefonic.

Achizițiile pentru o mulțime de gaze necesare în acest sezon au fost acoperite înainte de creșterea prețurilor care a început în septembrie la Tereos, dar nu în totalitate, a spus Leducq, refuzând să ofere detalii suplimentare.

La Cristal Union, al doilea mare producator al Frantei, mai mult de 90% din gazul necesar a fost acoperit, a declarat directorul general adjunct al companiei, Xavier Astolfi, in timpul unei vizite la fabrica de zahar a grupului din Sainte-Emilie, in nordul Frantei.

Membrii cooperatori ai Tereos și Cristal Union au plantat împreună aproximativ 85% din suprafața totală a Franței de 410.000 de hectare (101.310 de acri). Estimarea Ministerului Agriculturii de săptămâna trecută a stabilit recolta din Franța la 34 de milioane de tone, cu 30% peste anul trecut, dar cu 8% sub media pe cinci ani.

Aceasta sa bazat pe un randament de 83,4 tone la hectar (t/ha), în creștere față de 62,2 t/ha cu un an mai devreme. Leducq de la Tereos și Astolfi de la Cristal Union văd fiecare randamentul mediu mai aproape de 87 t/h, încă sub medie.

Timothe Masson, un analist al grupului francez de cultivatori de sfeclă de zahăr CGB, și-a majorat estimarea pentru producția de zahăr din Franța în acest an cu 200.000 de tone de la începutul lunii trecute la 4,4 milioane de tone, din cauza vremii calde și însorite de la mijlocul lunii septembrie, care a îmbunătățit ușor conținutul de zahăr.

Cristal Union, se așteaptă la un randament de 13,5 tone de zahăr la hectar, aproape de media pe cinci ani. Tereos, cel mai mare producător, a spus că este prea devreme pentru a oferi o estimare precisă, dar a calificat-o drept „scăzută”.

Înainte de a suferi din cauza ploilor abundente, culturile de sfeclă din Franța fuseseră deja lovite de înghețurile severe de primăvară, care i-au forțat pe mulți fermieri să-și reînsmâne terenul.

Peste 10.000 de hectare (24.710 acri) au fost, de asemenea, distruse după folosirea unor produse chimice de plivire, care ulterior au fost declarate neconforme, au spus Tereos și Cristal Union.

Întârzierea creșterii prețurilor zahărului în Europa în comparație cu prețurile mondiale a însemnat că cele două grupuri cooperative nu au beneficiat pe deplin de prețurile globale ridicate ale zahărului în prima jumătate a anului. Dar erau încrezători că negocierile de preț cu clienții se vor schimba mai târziu în acest an.

O creștere a prețurilor etanolului, odată cu creșterea prețurilor la energie, ar trebui să beneficieze și cele două grupuri, care pot schimba o parte din producția lor de zahăr între zahăr și etanol pentru a beneficia de cele mai bune condiții de piață.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *