Pretul alimentelor, determinante in fenomenul de dezinflatie

Preturile alimentelor raman principalul motor al dezinflatiei, cu o contractie de 3,2% in iunie 2014 fata de iunie 2013, apreciaza analiordm;tii UniCredit Tiriac Bank. Rata anuala a inflatiei a continuat sa se tempereze pana la 0,66% in iunie, de la 0,9% in mai. Datele statistice publicate astazi sunt semnificativ sub consensul pietei ?si sub estimarea noastra – ambele la 0,9%. Preturile alimentelor raman principalul motor al dezinflatiei, cu o contractie de 3,2% in iunie 2014 fata de iunie 2013. Anticipatiile pozitive pentru recolta interna ?si preturile scazute ale alimentelor importate – in conditiile in care inflatia anuala a zonei euro s-a stabilizat la un nivel foarte redus, de 0,5% in iunie – sunt probabil motivele din spatele preturilor sub aordm;teptari la alimente.
Aceordm;tia sustin ca, partial, contractia anuala a preturilor la alimente a fost generata de reducerea TVA la produsele de panificatie in septembrie 2013, masura a caror efecte vor disparea pana la finalul trimestrului III din 2014. In acela?si timp, redresarea consumului anunta o creordm;tere a preturilor pe termen lung.
Prognoza noastra curenta pentru inflatie, de 3% la finalul acestui an, s-ar putea dovedi uordm;or pesimista in lumina noilor date despre dinamica preturilor la alimente, au declarat analiordm;tii bancii. De asemenea, analiordm;tii UniCredit Tiriac Bank sustin ca banca centrala pare sa aiba acum mai mult spatiu de manevra pentru o ajustare in jos a dobanzii de referinta, iar probabilitatea unei astfel de masuri a crescut. Totodata, este probabil ca BNR sa decida o noua reducere a rezervelor minime obligatorii.
Rata anuala a inflatiei pe ultimele 12 luni a atins un nou minim istoric – 0,66% in iunie, dupa scaderea preturilor de consum cu aproape 0,3% in iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor ?si serviciilor, arata datele INS. In luna iunie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%. Creordm;terea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni iulie 2013 – iunie 2014 fata de precedentele 12 luni iulie 2012 – iunie 2013 , determinata pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum IAPC este 1,5%.
Fata de finalul anului trecut, alimentele s-au scumpit in medie cu 0,11%, marfurile nealimentare – cu 2,13%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,95%. Comparativ cu iunie 2013, preturile alimentelor sunt mai mici, in medie, cu 3,18%, produsele nealimentare sunt mai scumpe cu 3,02%, iar serviciile sunt mai scumpe cu 2,77%.
Rata medie lunara a inflatiei in primul semestru din 2014 a fost de 0,2% comparativ cu 0,3% in aceea?si perioada a anului trecut.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *