Piata romaneasca a berii a scazut cu 8 %

Unstudiuarata ca romanii isi permit totmairar sa bea chiar sibere, piata scazand cu 8% in acest an, fata de primele 8 luni ale anului 2012.
Scaderea vine pe fondul creordm;terii accizei la inceputul anului, a declarat marti Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei, noteaza Stiri de Cluj.
Primele opt luni au facut ca piata berii sa ajunga la celmairedus nivel din 2008, cand s-a atins unvarf. Din pacate fiscalitatea sporita din acest an, respectiv creordm;terea cu 10% a accizei ineuro, la care s-a adaugat evolutia cursului de schimbvalutar, astfel ca pe total a fost o creordm;tere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%.
Este foarte mult pentru un sector in care totul este integrat in aceasta tara, iar scaderea va afecta ?si alte sectoare economice, in primul rand cea ospitaliera, a spus Bratu citat de Mediafax. El crede ca lucrurile nu vor stamaibine in 2014.
Suntem ingrijorati de presiunea fiscala. Nu poti creordm;te la infinit taxele, nu este o solutie. Autoritatile trebuie sa se concentreze pe creordm;terea gradului de colectare, iar creordm;terea economica trebuie sa vina din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creeaza valoare adaugata ?si dintr-un dialog cu mediul deafaceri, a afirmat Bratu. Mai multe, pe www.stiridecluj.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *