Peste 2000 de comercianți de fructe și legume au fost verificați de MADR

Peste 2000 de comercianți de fructe și legume au fost verificați de MADR

Inspectorii MADR din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a Municipiului București (DAMB) au desfășurat acțiuni de control privind verificarea modului de respectare a legislației specifice din domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete.

Obiectivul principal al controalelor a constat în depistarea, sancționarea și eliminarea tuturor abaterilor de la legislația specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului și comercializării legumelor şi fructelor proaspete, provenite din producția autohtonă, import și comerț intraunional, în rețele de comercializare en-detail/cash&carry (tip market-uri/supermarket-uri/hipermarket-uri).

Principalele neconformități constatate și sancționate au vizat:

-Lipsa menționării originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume și fructe proaspete;

-Lipsa etichetării sau etichetarea incompletă a loturilor de legume și fructe (ex.: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării);

-Menționarea unei alte țări de proveniență/unei alte origini decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale (facturi, avize de însoțire) pe etichetele expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe;

-Deficiențe de calitate sau standarde de comercializare necorespunzătoare ale legumelor expuse la vânzare (ex.: produse afectate de mucegai, lipsă prospețime, cu umezeală externă anormală, deshidratate).

„Așa cum am promis, prin intensificarea acțiunilor de control la legumele și fructe comercializate în magazine dorim să asigurăm consumatorii români că aceste produse, în general provenite din import sau din schimburi intracomunitare, corespund din punct de vedere al calităţii şi al conformității. Totodată, atunci când mergem să cumpărăm un produs de pe rafturile supermarketului, trebuie să avem cu toții garanția că eticheta este conformă cu realitatea”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

În urma controalelor efectuate în perioada 10 decembrie 2021-15 ianuarie 2022 au fost verificați 2079  operatori (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri), aplicându-se 108 sancțiuni cu amendă în valoare de 315.400 lei, precum și 639 sancțiuni cu avertisment.

Cele mai multe nereguli au fost constatate în București și în județele Brașov, Bihor, Giurgiu, Vrancea, Argeș, Botoșani, Harghita și Călărași.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *