Pe tema reciclarii ambalajelor, Romalimenta a dat in judecata Ministerul Mediului

Pe tema reciclarii ambalajelor, Romalimenta a dat in judecata Ministerul Mediului

In timp ce patronatele din industria FMCG acuza lipsa de implicare a autoritatilor in criza reciclarii ambalajelor, un deputat PSD vine cu o propunere legislativa ce a creat deja reactii negative in piata.
Este vorba despre propunerea proiect de lege a deputatului Florin Gheorghe, care prevede introducerea unei taxe de reciclare a ambalajelor de 0,5% din cifra de afaceri a fiecarui comerciant, realizata intr-un an calendaristic.

Conform proiectului, depus recent in Parlament, taxa va fi alocata primariilor pentru a achizitiona containere si pentru implementarea de sisteme de reciclare selectiva a deseurilor. In nota de fundamentare a proiectului se arata ca taxa de reciclare pentru ambalajele utilizate in comert transpune normelor comunitare privind gestionarea deseurilor in Uniunea Europeana.

Initiativele anterioare, bazate in parte pe masuri coercitive sau de conformare civica, nu au avut aproape nici un fel de rezultat asupra cresterii volumului deseurilor reciclabile colectate. In acest context, unii comercianti super sau hypermarketuri au demarat propriile campanii de colectare diferentiata a deseurilor reciclabile, bazate pe stimulente financiare.

Din pacate, aceste initiative private laudabile sunt foarte putine, iar acesti comercianti responsabili nu au stimulente si nici cadrul legal necesar care sa le permita recuperarea si valorificarea, prin reciclare, a deseurilor, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege, publicat pe 2 septembrie in Parlament, a intrat in dezbatere publica timp de 30 de zile, iar la finalul acestei perioade, in functie de reactiile pietei, va intra sau nu in circuitul legislativ de la Senat.
In prezent, comerciantii din Romania se confrunta cu o criza profunda a reciclarii ambalajelor, iar patronatele din domeniu acuza Ministerul Mediului ca nu doreste sa rezolve aceasta problema. Conform legislatiei in vigoare, comerciantii care nu realizeaza tinta de reciclare sunt obligati sa plateasca o taxa de 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nereciclat, taxa pe care producatorii si comercianti o considera prea mare. In consecinta, Romalimenta a dat in judecata Ministerul Mediului pentru acest calcul, iar la Senat a fost depus un proiect care prevede, printre altele, diminuarea taxei respective de la 2 lei/kg la 0,3 lei/kg de ambalaj nereciclat, informeaza Progresiv.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *