Pasteurizarea carnii cu raze infrarosii

ordf;i radiatiile infraro?sii sunt utilizate cu succes pentru pasteurizarea ?si sterilizarea carnii ?si a produselor din carne, precum ?si pentru frigerea, decongelarea ?si deshidratarea carnii. Fiind radiatii de origine electromganetica, acestea pot fi folosite in combinatie cu campul electromagnetic sau de sine-statatoare. Sunt produse cu ajutorul unor surse cum ar fi lampile, radiatoarele electrice tubulare sau din ceramica, informeaza MeatProcessing.
Poate cea mai importanta inovatie dintre toate o reprezinta utilizarea microundelor ?si a curentilor de inalta frecventa in industria carnii, ?si nu numai. Acestea sunt unde de frecventa superinalta care au capacitatea de a fi absorbite de catre produsele alimentare ?si a caror energie se transforma in caldura la nivelul alimentelor, ceea ce determina pasteurizarea alimentelor ambalate in prealabil, inclusiv a carnii ?si a produselor din sau pe baza de carne. In cazul celor ambalate in recipiente ori ambalaje ermetic inchise, tratamentul devine sterilizare.
Distrugerea fomelor vegetative, dar ?si sporulate ale microorganismelor se realizeaza prin efect termic, ?si nu prin efectul direct al microundelor, deoarece acestea nu poseda destula energie pentru a produce modificari in structura celulelor microbiene sau sa scindeze diferitele legaturi chimice ale proteinelor din citoplasma. Pe langa efectul conservant, microundele se mai folosesc pentru decongelarea carnii ?si a peordm;telui, liofilizarea acestora, topirea grasimilor animale, precum ?si pentru coagularea compozitiilor din carne pentru prospaturi.
Curentii de inalta frecventa se utilizeaza pe arii mai restranse decat microundele, in industria carnii ei fiind folositi pentru deshidratarea ?si decongelarea carnii, coaacerea drobului in forma metalica, precum ?si pentru obtinerea de pelicula coagulanta in vederea fabricarii crenvuordm;tilor fara membrana. Avantajele metodei consta in faptul ca microundele sunt nepoluante, economice ?si uordm;or accesibile, fiind disponibile instantaneu, iar tratamentul produselor este unul de scurta durata, produsele putand fi tratate in starea lor initiala. De asemeni, instalatiile pe baza de microunde ocupa putin loc, sunt complet automatizate ?si computerizate ?si sunt uordm;or de realizat, in functie de produs ?si de cantitatile ce urmeaza a fi tratate.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *