Particularitati ale certificarii International Food Standard (IFS)

In industrie ?si comert, auditurile furnizorilor reprezinta o parte componenta a unei colaborari stabile. Cerintele consumatorilor, pericolul tot mai crescand al pretentiilor de compensare a daunelor, precum ?si globalizarea fluxurilor de marfa au dezvoltat un standard unitar de siguranta a calitatii producatorilor: International Food Standard IFS .
IFS – carte de vizita
In prezent, auditarea conform IFS este aplicata tuturor producatorilor de alimente, care aprovizioneaza cu marci comerciale comertul cu amanuntul/ridicata. IFS poate fi aplicat pe intregul lant alimentar, cu exceptia productiei primare. IFS este un standard recunoscut de GFSI Global Food Safety Initiative , ca ?si SQF, Dutch HACCP ?si BRC.
IFS se imparte in patru parti:
Partea I: Protocol audit evaluare audit, realizare audit, diver?si pa?si pana la emiterea certificatului etc .
Partea a II-a: Cerinte tehnice; checklist-ul contine 250 de cerinte, sub-impartite in 5 capitole:
– raspunderea intreprinderii;
– managementul calitatii;
– managementul personalului;
– procesul de productie/fabricatie;
– masuri, analize, imbunatatiri.
Partea a III-a: Cerinte pentru centrele de acreditare, centrele de certificare ?si auditori.
Partea a IV-a: Sistemul de raportare modele de layout pentru raport, plan de masuri certificat .
Ultima versiune publicata a IFS este o colaborare a Comitetului Tehnic International cu grupurile de lucru francez, german ?si italian, precum ?si cu lanturile de distribuitori, partile interesate ?si reprezentanti ai industriei alimentare ?si ai organismelor de certificare. In prezent, o mare parte a certificatelor se acorda in Europa, insa prin intermediul fluxurilor globale de marfa se realizeaza certificari IFS in intreaga lume.
Exista diverse avantaje pentru intreprinderile certificate, in utilizarea portalului de audit al IFS. Mai intai, acestea pot gestiona astfel rapoartele de audit IFS ?si propriile planuri de masuri. Centrele de certificare sunt raspunzatoare pentru incarcarea datelor de audit inclusiv raport, plan de masuri , toate certificatele putand fi accesate pentru o privire de ansamblu.
Suplimentar, intreprinderile certificate au posibilitatea de a cauta in baza de date IFS alte intreprinderi certificate. In acest fel, se poate verifica daca furnizorii lor anteriori au fost/sunt certificati IFS. Ele pot accesa datele generale, nu insa raportul ?si planul de masuri. In acest sens, este necesara o autorizatie speciala.
Procedura de certificare IFS
Pentru a parcurge liniar primii pa?si ai procedurii de certificare IFS, etapele trebuie ordonate, pentru inceput, astfel:
Decizia privind standardul IFS Food sau IFS Logistic ;
Comanda de achizitie a versiunii valabile actualmente a standardului, pe www.1fs-certification.com;
Aprecierea starii prezente de catre intreprindere ;
Selectarea centrului de certificare;
Stabilirea datei ?si orei auditului ?si domeniul de inscriere al acestuia;
Audit preliminar, pentru obtinerea unui status quo optional ;
Realizarea auditului, la data stabilita de catre un auditor experimentat ?si competent in categoria de produse corespunzatoare.
Pentru certificarea conform IFS, centrele de certificare trebuie sa prezinte acreditarea la EN 45011. In momentul in care aceasta exista, centrele de certificare se listeaza ?si afiordm;eaza pe pagina de Internet a IFS. Odata cu prezentarea acreditarii, centrele de certificare semneaza un contract cu proprietarii standardului IFS.
Partea a III-a a standardului IFS Food descrie in detaliu cerintele pentru auditorii IFS. Cerintele de baza sunt:
– experienta in audit cel putin 10 auditori, in ultimii 2 ani ;
– cunoordm;tinte certificabile ale principiilor HACCP;
– cunoordm;tinte in managementul calitatii;
– auditorii trebuie sa treaca o examinare scrisa, cat ?si una orala. Suplimentar, auditorii pot realiza audituri IFS numai pentru un centru de certificare IFS acreditat.
IFS reprezinta unicul standard de siguranta a alimentelor, care verifica auditorii prin intermediul unei examinari scrise ?si orale. Fiecare auditor trebuie sa participe la aceasta examinare, care are loc la 2, respectiv 4 ani, in functie de rezultatele ultimelor examinari. Prin intermediul acestei proceduri de verificare, IFS se asigura ca numai auditorii calificati obtin autorizarea. Unii comercianti, care sprijina IFS, recunosc ?si alte standarde GFSI. Aceordm;tia au mai multa incredere in IFS, deoarece sunt implicati in dezvoltarea standardului ?si in calificarea auditorilor.
Pentru a determina durata de timp estimata unui audit, centrul de verificare dispune de un sistem adecvat, care garanteaza calcularea unui interval de timp, suficient auditului. Experienta a dovedit ca durata tipica a unui audit este de 1,5 zile, plus timpul suplimentar necesar finalizarii raportului de audit circa 0,5 zile .
IFS este pus la dispozitie in cele mai importante limbi. Versiunile germana, engleza ?si franceza pot fi obtinute la pretul de 39 de euro, plus taxe de expeditie. Toate celelalte limbi, precum italiana, spaniola, poloneza, olandeza, turca, bulgara, greaca, portugheza, mandarina, romana, maghiara, ceha sau rusa, se pot obtine la pretul de 59 euro, plus taxe de expeditie.
Exista ?si alte standarde IFS, decat IFS Food. Intreprinderile de comert ale HDE ?si FCD au dezvoltat IFS Logistic pentru transport, depozitare ?si distributie . In plus, se afla in stadiu de implementare ?si alte proiecte, ca de exemplu IFS pentru gospodarie ?si cosmetica ?si IFS pentru Cash Carry. Toate standardele IFS se dezvolta pe baza cererii intreprinderilor de comert.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *