Până la urmă, alimentele congelate sau refrigerate pot transporta coronavirus?

Până la urmă, alimentele congelate sau refrigerate pot transporta coronavirus?

După cum se arată într-un articol publicat de FoodManufacture, un grup de oameni de știință au susținut că Sars-Cov 2 poate rămâne pe alimente congelate și refrigerate timp de 21 de zile.

Cercetători: Este posibil!

Cercetarea, care nu a fost revizuită de la egal la egal, denumită „Inseminarea focarelor de COVID-19 în alimente proaspete și congelate”, a concluzionat că este posibil ca alimentele importate contaminate să transfere virusul lucrătorilor, precum și mediului.

Conform sursei citate, studiul a fost publicat pe BioRxiv, serverul de preimprimare pentru biologie (Cercetători: Dale Fisher, Alan Reilly, Adrian Kang Eng Zheng, Alex R Cook, Danielle E. Anderson (https://doi.org/10.1101/2020.08.17.255166).

Pentru a studia posibilitatea transmiterii coronavirusului prin alimente, cercetătorii au luat bucăți individuale de somon, pui și carne de porc provenite din supermarketurile din Singapore, care au fost tăiate în cuburi. S-a constatat că infecția a rămas timp de trei săptămâni atât la probele frigorifice (4 ° C) cât și la cele congelate (–20 ° C și –80 ° C).

Raportul a concluzionat: „Contaminarea alimentelor este posibilă, iar supraviețuirea virusului în timpul transportului și depozitării este probabilă.” Cu toate acestea, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acestea au rămas evenimente improbabile.

Potențial cu importanță ridicată

Oamenii de știință au susținut că acest lucru poate oferi o explicație pentru reapariția focarelor de COVID-19 în regiuni cu eradicare locală aparentă, precum Noua Zeelandă.

Totodată, focarul de pe piața alimentelor angro Xinfadi din Beijing a condus la îngrijorarea faptului că produsele alimentare contaminate ar putea să semene noi grupuri de transmitere.

Cercetarea a mai spus că o caracteristică bine recunoscută a pandemiei COVID-19 a fost numărul de grupuri din instalațiile de procesare a cărnii și fructelor de mare.

În raport se menționează: „Deși se poate argumenta cu încredere că transmiterea prin alimente contaminate nu este o cale de infecție majoră, potențialul pentru deplasarea obiectelor contaminate într-o regiune fără COVID-19 și inițierea unui focar este o ipoteză importantă.”

Probabilitate ”neglijabilă”

La rândul ei, Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie a spus constant că probabilitatea de a primi expuneri potențial infecțioase prin consum sau manipulare a alimentelor a fost „neglijabilă”.

Richard Harrow, directorul executiv al Federației Britanice a Produselor Congelate (BFFF), a declarat:

„BFFF este conștientă de rapoartele care circulă în mass-media privind Noua Zeelandă, care investighează mărfurile ca posibilă cale de transmitere pentru un focar recent de COVID-19.

Monitorizăm situația îndeaproape și ca, întotdeauna, vom fi conduși de dovezile științifice ca și când este publicată”.

OMS își menține opinia

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent nu există cazuri confirmate de coronavirus care să fie transmise prin alimente sau ambalaje:

„Ultimele cercetări din Marea Britanie, ale Agenției pentru Standarde Alimentare, au arătat că probabilitatea ca unii consumatori din Marea Britanie să primească expuneri potențial infecțioase ale SARS-CoV-2 prin consumul de alimente este neglijabilă, iar cea prin manipularea materialelor de contact sau a ambalajului alimentar este foarte scăzută.”

Însă, tema de studiu a rămas. Tocmai de aceea, la nivel internațional s-a constituit un grup internațional de cercetare care analizează problema. Studiile se efectuează în comun în următoarele centre științifice:

-Yong Loo Lin School of Medicine, National University of Singapore, Singapore 

-National University Health System, Singapore 

-Division of Infectious Diseases, National University Hospital, Singapore 

-Centre for Food Safety, University College Dublin, Ireland 

-Programme in Emerging Infectious Diseases, Duke-NUS Medical School, Singapore 

-Saw Swee Hock School of Public Health, National University of Singapore 

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *