Până în 2026, capturile de ton se vor reduce cu 20 %

Până în 2026, capturile de ton se vor reduce cu 20 %

Tonul din Oceanul Indian este pescuit în exces și „se îndreaptă spre prăbușire”, până în 2026, conform think-tank-ului non-profit Planet Tracker, citat de FoodNavigator. Singura modalitate de a evita această situație este o reducere semnificativă a capturilor.

Stocurile de ton cu aripioare galbene din Oceanul Indian sunt pe o margine de cuțit. Prognozele de la Planet Tracker prezic că, dacă lucrurile continuă așa cum sunt, „colapsul”, definit ca o reducere cu 70% a biomasei pe parcursul unui deceniu – va avea loc până în 2026.

Găsit în zonele subtropicale și tropicale ale Oceanelor Atlantic, Indian și Pacific, tonul cu aripioare galbene reprezintă aproape 30% din capturile totale pentru toate speciile de ton. În 2019, în Oceanul Indian au fost recoltate 424.226 de tone de aripioare galbene. Însă pentru ca speciile să rămână viabile, este necesară o reducere cu 20% a capturilor de la nivelurile din 2014, potrivit non-profitului.

„Aceasta este o problemă care se pregătește de ceva timp – tonul cu aripioare galbene din Oceanul Indian este pescuit în exces … și a fost desemnat ca atare din 2015 de către IOTC [Comisia FAO pentru tonul din Oceanul Indian]”, Archie Cage, Planet Tracker Research Associate, a spus FoodNavigator.

Nu doar pescuitul excesiv amenință stocurile de pește, deși o reducere a capturilor este singura cale fezabilă pentru salvarea acestora. „Se știe că atât capacitatea excesivă de pescuit, cât și schimbările climatice afectează negativ capacitatea de regenerare a stocurilor de pește.

Unul dintre punctele cheie … a fost recoltarea de ton juvenil cu aripioare galbene, în special în jurul dispozitivelor de agregare a peștilor (FAD). Îndepărtarea acestor pești tineri înainte ca aceștia să poată reproduce reduce rezistența și rezistența stocului împotriva pescuitului excesiv. Poate fi descris mai exact ca un declin lent, care acum a alunecat liniștit sub valuri într-un teritoriu mai perfid ”, a avertizat Cage.

Într-un scenariu normal, biomasa tonului cu aripi galbene femele capabile să se reproducă va scădea cu 91% între 2016 și 2026, a dezvăluit Planet Tracker. Acest lucru ar duce la o scădere „semnificativă” a biomasei reproducătoare și la o reducere cu 80% a capturilor până în 2026.

Dacă stocurile se prăbușesc, pescuitul de ton roșu ar deveni neprofitabil. Acest lucru, a avertizat Planet Tracker, ar putea avea un impact puternic asupra tonului skipjack – cea mai frecventă specie de ton pescuit – pe măsură ce pescuitul trece la capturarea acestei specii.

Grupul de observație a menționat că albinele galbene tinere sunt „deseori capturate din greșeală” de către pescuitul de salată, ceea ce ar putea exacerba și mai mult presiunea asupra stocurilor de albastru galben în vârstă de reproducere.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *