Noua normalitate: Uleiul de palmier și nutrețuri modificate genetic

Noua normalitate: Uleiul de palmier și nutrețuri modificate genetic

De la uleiul de palmier la hrana pentru animale modificate genetic, cum schimbă deficitul de floarea-soarelui din Europa producția de alimente? Aceasta este trebarea la care încearcă să se răspundă într-o analiză publicată de FoodNavigator.

Formulatorii de alimente sunt nevoiți să-și schimbe rețetele, iar crescătorii fără OMG ar putea fi nevoiți să integreze furajele modificate genetic în alimentația animalelor, din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Ucraina este cunoscută drept „coșul de pâine” al Europei. Cu peste 70% din terenul țării dedicat producției agricole, Ucraina este un producător major de floarea soarelui, porumb, soia, grâu și orz.

Acum că Ucraina este în război cu Rusia, producția agricolă este, în mod înțeles, perturbată. Și efectele secundare sunt resimțite de producătorii de alimente din Europa.

Dintre toate culturile pe care Ucraina le cultivă, este cel mai cunoscut pentru producția de semințe de floarea soarelui. În anul de recoltă 2021/2022, Ucraina a avut cel mai mare volum de producție de semințe de floarea-soarelui din orice țară din lume, potrivit Statista.

În acea perioadă, țara a produs aproximativ 17,5 milioane de tone metrice de semințe de floarea soarelui.

Cu cultivarea și producția de semințe oleaginoase acum în mare măsură oprite în Ucraina și comerțul întrerupt, livrarea către producătorii de alimente din toată Europa este oprită.

Producătorii de alimente sunt forțați să răspundă în termen scurt, înlocuind uleiul de semințe de floarea-soarelui în alimente cu alternative pe bază de soia sau rapiță (canola).

Potrivit grupului francez de consumatori Que Choisir, produsele care ar putea fi afectate de lipsa de ulei de floarea soarelui includ uleiuri comestibile care cuprind ulei de floarea soarelui; margarină; și alimente gătite, pane sau prăjite în ulei, cum ar fi chipsurile sau peștele pane.

Alte produse alimentare care ar putea fi afectate includ cele care conțin lecitină sau semințe de floarea soarelui, cum ar fi prăjiturile și prăjiturile sau preparatele gata.

Que Choisir și-a exprimat îngrijorarea că informațiile de pe ambalajul acestor produse nu vor mai fi conforme. „Întârzierile dintre comandarea noilor ambalaje și livrarea acestuia la fabrică sunt lungi, cel puțin câteva luni”, a menționat jurnalista UFC-Que Choisir Elsa Casalegno. Aceasta înseamnă că potențialele riscuri de alergen nu vor fi declarate pe ambalaj, a avertizat ea.

În Franța, Direcția Generală pentru Concurență, Consumatori și Prevenirea Fraudei (DGCCRF) lucrează cu asociațiile de consumatori, producătorii și distribuitorii pentru a determina cea mai bună cale de acțiune.

Que Choisir consideră că pe ambalajul fiecărui produs în cauză ar trebui să se lipească un autocolant care să informeze consumatorii despre schimbare. Produsele relevante ar putea include biscuiți, prăjituri și ciocolată care au avut conținut de lecitină de floarea soarelui înlocuit cu lecitină de soia.

Înlocuirea floarea soarelui cu ulei de palmier

Unele companii, care s-au angajat să elimine uleiul de palmier din lanțurile lor de aprovizionare, caută acum să reintroducă ingredientul controversat.

În Suedia, producătorul de chipsuri OLW a declarat că va începe să folosească ulei de palmier în producția sa din cauza penuriei de ulei de floarea soarelui.

Pentru a face acest lucru, producătorul va achiziționa numai ulei de palmier certificat Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), care își propune să asigure trasabilitatea completă și zero defrișări.

În Marea Britanie, comerciantul cu amănuntul de produse congelate Iceland Foods a declarat că va înlocui uleiul de floarea soarelui cu ulei de palmier pentru a gestiona deficitul actual. O „consecință neintenționată” a războiului, potrivit directorului general Richard Walker, este deficitul de ulei de floarea soarelui.

Islanda s-a angajat în mod public să elimine uleiul de palmier ca ingredient din produsele cu etichetă proprie în 2018, într-o mișcare pe care o descrie drept „a lua o poziție împotriva defrișărilor tropicale”. Procedând astfel, compania „și-a crescut foarte mult” dependența de uleiul de floarea soarelui.

„Acum că a devenit dintr-o dată complet imposibil de obținut, lucrăm îndeaproape cu furnizorii noștri pentru a găsi alternative”, a menționat Walker.

În multe cazuri, compania va înlocui uleiul de floarea soarelui cu semințe de rapiță. Dar există unele rețete pentru care rapița nu va fi suficientă, din cauza proprietăților de procesare sau a problemelor de gust. Pentru aceste produse, Islanda va reveni la uleiul de palmier.

„Spun asta cu mare regret”, a subliniat el. Islanda, de asemenea, va folosi numai ulei de palmier durabil certificat. Toate produsele relevante vor afișa uleiul de palmier în lista de ingrediente.

Deși Walker regretă decizia, observând că măsura este „temporană”, nu toți cei din industrie simt la fel. Michelle Desilets, director executiv la Orangutan Land Trust – o organizație caritabilă din Marea Britanie care lucrează pentru a oferi „soluții durabile” pentru supraviețuirea pe termen lung a urangutanului în sălbăticie – a apelat la rețelele sociale pentru a saluta mișcarea Islandei.

„Îmi pare bine să văd că Iceland Foods s-a alăturat în sfârșit (deși fără tragere de inimă) pentru a face ceea ce trebuie prin aprovizionarea cu ulei de palmier durabil.”

Furaj fără OMG în carne organică?

Ucraina este, de asemenea, un furnizor important de semințe și prăjituri de floarea soarelui fără OMG pentru sectorul hranei pentru animale.

Au fost exprimate îngrijorări că crescătorii fără OMG din Europa vor fi forțați să-și hrănească animalele cu făină de soia modificată genetic ca înlocuitor.

Produsele de la animale – inclusiv bovine, porci, păsări și pești de crescătorie – care sunt „garantate” fără OMG, pot fi acum hrănite cu făină de soia OMG, a menționat Que Choisir. Acest lucru este în special problematică pentru produsele ecologice, „etichetă roșie”, AOP și produse certificate în aer liber, care necesită exclusiv furaje non-OMG în producția lor.

Cel puțin până săptămâna trecută, totuși, se părea că în regiune exista o aprovizionare suficientă de făină de soia fără OMG. Publicația soră a FoodNavigator, FeedNavigator, a raportat că transporturile de soia din Ucraina continuă să sosească în Germania, prin tren, chiar dacă porturile erau închise.

Biroul Dunării Soia din Kiev continuă să fie activ și se așteaptă ca recolta de soia din Ucraina în 2022 să fie de 70% din volumul anului precedent, potrivit Asociației pentru Alimente fără Inginerie Genetică (VLOG) pe 29 martie.

„În prezent… situația aprovizionării arată mai bine decât părea inițial pentru unii observatori”, a menționat directorul general al VLOG, Alexander Hissting.

„Cu toate acestea, este important să ne pregătim pentru scenarii negative.” Membrii standardului „Ohne Gentechnik” (OG) non-OMG ai VLOG sunt angajați în discuții intense pentru a se asigura că există planuri de urgență în cazul în care există un decalaj temporar în aprovizionarea cu furaje fără OMG.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *