Negocierile de preluare a fabricii de zahăr din Luduș au eșuat

Negocierile de preluare a fabricii de zahăr din Luduș au eșuat

European Supermarket Magazine informează că grupul francez de zahăr și etanol Tereos a decis să-și închidă și să-și demonteze fabrica din România, după ce discuțiile cu o companie locală interesată să preia uzina nu au reușit, a declarat un purtător de cuvânt.

Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume după volum, a declarat la începutul acestui an că plănuiește să-și închidă fabrica Ludus.

Ministrul agriculturii din România a spus ulterior că a luat legătura cu Tereos pentru a încerca să salveze fabrica de zahăr.

“Ministrul agriculturii din România detașase o companie privată pentru a studia achiziția Tereos România. Am fost deschiși la această posibilitate”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Tereos.

„Dar compania privată ne-a spus că nu a putut să continue proiectul de achiziție”, a adăugat ea. “Întrebarea nu era prețul, în principal momentul. Au ratat o campanie (de sfeclă de zahăr)”.

Achiziții potențiale

Compania interesată a fost grupul românesc Scandia Food, care urmărește activ potențiale achiziții pentru a-și consolida afacerea. Directorul executiv Andrei Ursulescu a declarat că Scandia Food a dorit să vadă fabrica în producție pentru a efectua o evaluare.

„Prețul pe care l-a cerut Tereos a fost relativ prohibitiv pentru ceva ce nu ne-a fost dat acces pentru a efectua o evaluare tehnică”, a declarat Ursulescu pentru Reuters.

„Am propus o amânare până la momentul în care putem vedea că funcționează. Au vrut o ofertă obligatorie semnată până la 31 octombrie și o înțelegere semnată până la 30 noiembrie. Am finalizat deja 7-8 tranzacții, nu am ajuns niciodată la o înțelegere în un timp atât de scurt.”

Daea nu știa nimic

Fabrica, în 2020 avea în jur de 180 de angajați și este una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului rămase din România, a înregistrat pierderi pe fondul unei reduceri constante a cantității de teren plantat cu zahăr în țară.

Avea o capacitate de 60.000 de tone de zahăr, dar a avut volume puternic reduse în ultimii ani. Închiderea sa finală a fost planificată pentru începutul anului 2023, a spus purtătorul de cuvânt.

Contactat de Reuters, ministrul român al agriculturii, Petre Daea, a declarat că nu este la curent cu stadiul negocierilor.

„Din câte știu, compania (Tereos) este în negocieri cu o companie interesată să cumpere… care vrea să mențină fabrica în funcțiune”, a spus Daea.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *