Nazista Marine Le Pen alunga deja investitorii din Franta

In timp ce ordm;ansele politicianului xenofob ?si antieuro Marine Le Pen de a ocupa preordm;edintia Frantei cresc, iar aceasta i?si croieordm;te drum spre Palatul Elyseacute;e dezbinand societatea, vechi frici reapar pe pietele financiare europene.
Investitorii au inceput sa ia in considerare posibilitatea ca datoria franceza sa fie redenominata in franci sau intr-o alta noua moneda franceza ?si sunt la fel de prudenti in ceea ce priveordm;te obligatiunile suverane franshy;ceze aordm;a cum sunt cu datoriile statelor emergente. Unii dintre ei pariaza chiar pe victoria Marinei Le Pen.
Le Pen, lidera partidului de extrema dreapta Frontul National, ar caordm;tiga primul tur al alegerilor prezishy;dentiale cu 25-26% din voturi, potrivit unui sondaj privind intentia de vot realizat pentru Le Monde.Centristul Emmanuel Macron s-ar plasa pe locul doi cu 20- 23% din voturi, iar conservatorul Franccedil;ois Fillon pe locul trei, cu 17,5 -18,5% din voturi.Sondajul, cel mai cuprinzator din actuala campanie electorala, a fost realizat in perioada 7-12 februarie.Cele doua tururi ale alegerilor vor fi in aprilie ?si mai.
Ce se intampla in Franta ii convine de minune lui Le Pen. Eacute;liane Houlette, ordm;efa parchetului financiar suprem, a anuntat ca va tine deschisa o ancheta intr-un caz in care sotia lui Fillon este acuzata ca a fost platita cu cateva sute de mii de euro din bani publici de cabinetul parlamentar al sotului ei fara sa fi lucrat in realitate acolo. Pentru multi observatori, decizia procurorului ii deschide lui Le Pen poarta Palatului Elyseacute;e. Fillon a spus ca se retrage din cursa daca va fi pus sub acuzare.
Intre timp, Le Pen a dezlantuit o campania in social-media prin care ataca comunitatile minoritare dupa cateva nopti de violente in ghetourile din jurul Parisului, scrie Bloomberg.Protestele violente au izbucnit dupa ce pe 5 februarie patru politiordm;ti au fost acuzati ca au atacat un tanar de culoare in Aulnay-sous-Bois, aproape de zona unor revolte din urma cu 12 ani.
Fortele de securitate au fost atacate de bande de scursuri pe care se pare ca nimic nu le mai poate opri, in orice caz nu justitia intr-un context general de decadenta, a afirmat Le Pen. Politiciana a initiat o petitie pentru sprijinirea politiei, iar consilierii ?si suporterii ei folosesc social media pentru a-i condamna pe protestatari ?si pentru a pune problema in carca guvernului socialist.Priviti aceste scursuri! Daca sunt straini, sa fie deportati imediat, sau sa fie bagati la inchisoare pe viata, a declarat Florian Philippot, principalul consilier al lui Le Pen.
De asemenea, Le Pen incearca sa-i ademeneasca pe fermierii francezi, infuriati de cea mai dura criza din ultimii zeci de ani. Preturile scad, la carne, la lapte, iar afacerile fermierilor merg in pierdere. Ei dau vina pe politicienii partidelor traditionale, care nu i-au protejat de reducerea preturilor ?si de concurenta internationala. Pentru multi dintre ei, Le Pen este singurul candidat la preordm;edintie care ii intelege. Scoaterea Frantei din UE, aordm;a cum ameninta ca va face lidera Frontului National, iar scuti de unele din probleme. Fermierii ?si populatia de la sate ar putea detine cheia alegerilor, noteaza Bloomberg.
Mult timp apartenenta Frantei la UE le-a asigurat agricultorilor ?si crescatorilor de animale o piata uriaordm;a, uordm;or accesibila . Apoi, Franta este tara care inca primeordm;te cele mai multe fonduri UE pentru sustinerea sectorului agricol. Insa sectorul este acum afectat printre altele de sanctiunile impuse de occident Rusiei ?si de schimbarea programului de cote. Nici conditiile meteo nu ajuta. Franta este cel mai mare producator agricol din UE. Fermerii sai ?si familiile lor reprezinta 8% din alegatorii francezi. Populatia rurala reprezinta 20% din electorat, procent similar cu cel din SUA. Acolo, comunitatile rurale au fost unul din factorii demografici cheie care i-au adus victoria lui Donald Trump. Veniturile fermelor au scazut cu 15% anul trecut, iar valoarea productiei s-a diminuat cu 7%. Fermele de animale au falimentat intr-un numar record. 2016 a fost pentru sectorul agricol cel mai slab din perioada postbelica.
Politicienii mainstream europeni par sa o perceapa pe Le Pen ca pe o amenintare serioasa. Facand referire la acest politician, francezul Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice ?si financiare, a declarat ca scoaterea Frantei din zona euro ar echivala cu o sinucidere pentru tara.
Doamna Le Pen, oamenii din Franta sunt ataordm;ati de euro. Ei ordm;tiu ca ie?sirea ar fi o tragedie ?si o sinucidere.Sigmar Gabriel, ministrul de externe al Germaniei, a avertizat ca exista un risc serios ca Le Pen sa caordm;tige alegerile ?si ca aceasta sa scoata Franta din UE. Frontul National al lui Le Pen ?si-a stabilit ca obiectiv distrugerea Europei, a spus Gabriel intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. 2016 este an electoral ?si pentru Germania.Turbulentele pe care le creeaza lidera Frontului National au ajuns ?si pe pietele financiare europene. Le Pen zgandare riscul adormit al redenominarii datoriilor suverane.Ingrijorarile amintesc de perioada de varf a crizei datoriilor suverane, cand teama ca Grecia nu-?si va putea plati datoriile i-a fortat pe investitori sa scape cu orice pret de obligatiunile elene ?si sa-?si evalueze drepturile.
Acum in centrul atentiei au ajuns din nou atat cazurile in care pot fi declanordm;ate platile pe CDS-uri, produse financiare derivate care protejeaza contra defaulturilor suverane, cat ?si clauzele introduse in documentatia care insoteordm;te tranzactiile cu obligatiuni pentru a face mai uordm;oara restructurarea datoriilor suverane.
De obicei nu privim din aceasta perspectiva clauzele contractuale. Este ceva ce vedem in mod normal in tarile in curs de dezvoltare, spune David Tan, analist la JPMorgan Asset Management. Riscul redenominarii a crescut.Franta ?si Italia, tara unde de asemenea populiordm;tii tulbura liniordm;tea politicienilor traditionali, sunt cei mai mari debitori din zona euro. Pericolele pe care aceste state le pot aduce investitorilor le-ar eclipsa pe cele create de Grecia.
Tensiunile se simt deja pe piete. Diferenta dintre yieldul obligatiunilor franceze cu scadenta la 10 ani ?si cel al bondurilor germane echivalente a atins saptamana trecuta cel mai ridicat nivel de dupa 2012. Un alt semn al nervozitatii, investitorii sunt dispu?si sa plateasca ceva in plus pentru obligatiuni suverane franceze care contin ceea ce se cheama clauze de actiune colectiva deoarece se crede ca la aceastea este mai mica probabilitatea de redenominare in noua moneda franceza, oricare ar fi ea, noteaza Nasdaq. Retorica eurosceptica a avut pana acum un impact mai mic asupra pietei obligatiunilor emise de companiile franceze. Insa calmul s-ar putea sa nu mai tina mult, cred analiordm;tii.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *