Nanomaterialele câștigă teren în industria alimentară

Nanomaterialele câștigă teren în industria alimentară

Nanomaterialele s-au integrat progresiv în produsele alimentare de la sfârșitul anilor ’90.  Acum, nanomaterialele fabricate oferă proprietăți specifice la nano-scară – fie ca aditiv, nutrient sau ambalaj.

Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a nanomaterialelor fabricate, atât în ​​produsele alimentare, cât și în produsele nealimentare, a ridicat o serie de întrebări și îngrijorări, în special în legătură cu impactul acestora asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și cu privire la modul cel mai bun de reglementare a acestora.

În Franța, Guvernul a încercat să înțeleagă mai bine principalele utilizări ale nanomaterialelor fabricate în alimente pentru a reglementa sectorul în consecință.

Identificarea principalelor utilizări ale nanomaterialelor

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Mediului și Sănătății Muncii (ANSES) a fost îndreptată să investigheze utilizarea nanomaterialelor în sectorul alimentar de către Direcția Generală pentru Alimente (DGAL) a Franței, Direcția Generală pentru Sănătate (DGS), Direcția Generală pentru Muncă (DGT ), Direcția generală pentru prevenirea riscurilor (DGPR) și Direcția generală pentru concurență, consum și prevenirea fraudei (DGCCRF).

ANSES definește termenul „nanomaterial fabricat” pentru a însemna un material organic, anorganic sau compozit produs de om pentru a fi aplicat și compus integral sau parțial din particule constitutive care au cel puțin o dimensiune între 1 și 100 nanoscala (nm).

Agenția alimentară a identificat trei utilizări principale:

• Ca aditiv, pentru a îmbunătăți aspectul și palatabilitatea produsului alimentar (prin modificarea structurii, culorii, texturii). Exemple includ aditivi E 341iii (fosfați tricalcici) sau E551 (silice amorfă);

• Ca materiale în contact cu alimentele, pentru funcțiile lor de a îmbunătăți securitatea ambalajelor, de exemplu, funcția anti-microbiană furnizată de nanosilver;

• Și în ingrediente nutritive, care pot fi în stare de nanoparticule. Un exemplu ar putea include carbonatul de calciu utilizat în laptele sugarilor pentru a obține suficient calciu.

Studiu de caz: dioxid de titan

Nanomaterialul cu dioxid de titan, de exemplu, este utilizat în mod predominant ca colorat. În mod cert, acesta a atras mai multă atenție de reglementare decât majoritatea, având în vedere problemele de sănătate și securitate care înconjoară ingestia sa.

În sectorul alimentar european, dioxidul de titan este cunoscut sub denumirea de E 171. O colorare fără nicio valoare nutritivă, E 171 este predominant folosită în dulciuri, gumă de mestecat, panificație și sosuri, pentru a da un efect alb, opac sau tulbure. De asemenea, este utilizat în crema de soare, deoarece reflectă lumina UV.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a ONU a clasificat dioxidul de titan drept posibil cancerigen uman.

În urma unei anchete efectuate de ANSES, anul trecut agenția alimentară franceză a decis că nu există suficiente dovezi care să garanteze siguranța titanului.

“ANSES subliniază, în opinia sa, că evaluarea riscurilor legate de utilizarea acestui aditiv suferă în continuare de lipsa de date pe care ar fi trebuit să le furnizeze marketerii și producătorii acestui aditiv”, au remarcat reprezentanții ministerelor economiei și mediului din Franța la timp.

Drept urmare, Franța a suspendat utilizarea aditivului pentru un an calendaristic, începând cu 1 ianuarie 2020.

Nanomateriale din „majoritatea” categoriilor de produse alimentare

Combinând datele din literatura științifică, ANSES a identificat șapte substanțe – utilizate fie ca aditivi alimentari, fie ca ingrediente – pentru care consideră că prezența nanoparticulelor este dovedită.

Acestea includ dioxidul de titan, carbonatul de calciu, oxizii de fier și hidroxizii, silicații de calciu, fosfații de tricalcic, silice amorfe sintetice și compuși organici și compuși.

Agenția alimentară a făcut același lucru pentru acei aditivi sau ingrediente bănuite de a conține nanoparticule – dintre care a numărat 30. Acestea includ aluminiu, argint, aur, magneziu, fosfați, citrat de amoniu feric, sodiu, potasiu și săruri de calciu ale acizilor grași.

Apoi, ANSES a comparat aceste substanțe cu bazele de date alimentare naționale Observatorul alimentar (Oqali) și Baza de date globală a produselor noi (GNPD) de la Mintel.

În mod alarmant, s-a constatat că aproape 900 de produse alimentare din aceste baze de date conțin cel puțin un aditiv sau ingredient care se încadrează în categoria „prezența nanoparticulelor este dovedită”.

ANSES a subliniat că sondajul a fost efectuat înainte de suspendarea E 171.

În subcategoriile alimentare „cele mai afectate” s-a constatat că sunt lapte pentru copii (25,6%), produse de cofetărie (15,6%), cereale pentru micul dejun (14,8%), batoane de cereale (12,9%) și produse de patiserie și deserturi congelate (10,9%).

Pasii urmatori

Înainte ca agenția alimentară să-și prezinte evaluarea privind utilizarea nanomaterialelor în alimente, va studia riscurile pentru sănătate pe care aceste substanțe le-ar putea reprezenta pentru consumatori.

Între timp, ANSES solicită consumatorilor să „limiteze expunerea, evitând utilizarea inutilă a nanomaterialelor în alimente și promovând produse sigure, lipsite de nanomateriale și echivalente în ceea ce privește funcția și eficacitatea”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *