Modificări ale normelor europene de prelucrare și etichetare a produselor alimentare Bio

Modificări ale normelor europene de prelucrare și etichetare a produselor alimentare Bio

Noile norme privind agricultura și producția ecologică în UE urmează să intre în vigoare la începutul anului 2022. Solicitati de FoodNavigator, experții juridici Katia Merten-Lentz, partener la firma de avocatură internațională Keller și Heckman, și Caroline Commandeur, asociată la aceeași firmă, cântăresc ce vor însemna aceste noi măsuri pentru viitorul alimentelor organice din bloc. Iat[ opiniile lor.

Evoluții, nu revoluții

Termenii de etichetare care se referă la producția ecologică și logo-ul ecologic al UE facilitează identificarea produselor ecologice de către consumatori și asigură îndeplinirea condițiilor stricte de producție și prelucrare a alimentelor ecologice, în conformitate cu cerințele UE.

În conformitate cu revizuirea generală a producției ecologice, noul Regulament (UE) nr. 2018/848, care va intra în vigoare în ianuarie 2022, introduce unele evoluții – dar nici o revoluție – în procesarea și etichetarea produselor alimentare ecologice.

O gamă mai largă de produse poate fi certificată ecologică

Noul regulament organic va acoperi o gamă mai largă de produse, ceea ce înseamnă că este posibil ca mai multe produse să fie certificate ca organice.

Acesta va include anumite alte produse „strâns legate de agricultură” pe lângă produsele agricole vii sau neprelucrate – semințe și alte materiale de reproducere a plantelor deja acoperite astăzi.

Aceste produse sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) 2018/848 și vor include, de exemplu, sare de mare sau uleiuri esențiale, altele decât cele destinate consumului ca produse alimentare – uleiurile esențiale pentru uz alimentar erau deja acoperite de precedentele reguli organice. În plus, Comisia va fi împuternicită să adauge alte produse la lista respectivă.

Cerințe pentru produsele alimentare ecologice, procesate

Alimentele procesate trebuie să fie produse în principal din ingrediente agricole organice. Unele ingrediente neorganice de origine agricolă pot fi, de asemenea, utilizate, dar numai dacă au fost autorizate pentru utilizare în producția ecologică și utilizate în proporție redusă, adică până la 5% din greutatea ingredientelor agricole ale produsului. Același principiu se aplică altor substanțe, cum ar fi aditivii alimentari sau ajutoarele de procesare.

Începând cu ianuarie 2022, alimentele procesate ar putea fi fabricate în principal din „alte produse strâns legate de agricultură” destinate utilizării ca alimente enumerate în anexa I, pe lângă ingredientele agricole.

În ceea ce privește utilizarea aditivilor alimentari și a altor substanțe, în timp ce principiul listelor pozitive rămâne identic, unele dintre acestea sunt încă în curs de actualizare. Este relevant, lista ingredientelor neorganice autorizate va fi redusă drastic, iar utilizarea lor va fi exclusă în mod explicit în scopul fortificării, făcând ecou unei decizii recente a CEJ.

O revizuire a listei

Analizele tuturor ajutoarelor de prelucrare deja autorizate vor fi efectuate și ar putea duce la o revizuire a listei actuale a ajutoarelor de prelucrare autorizate. Cu toate acestea, deocamdată, listele pozitive de ajutoare de prelucrare și aditivi alimentari rămân identice cu cele anterioare.

În plus, utilizarea aromelor va fi restricționată, deoarece numai aromele naturale provenite din ingredientele menționate (așa-numita „aromă naturală X”) vor fi permise pentru utilizarea în procesarea organică.

În ceea ce privește prelucrarea și tratamentele interzise, ​​utilizarea OMG-urilor și a radiațiilor ionizante rămâne interzisă, deoarece acestea sunt incompatibile cu conceptul de producție ecologică și percepția consumatorilor asupra produselor organice.

Noul regulament organic exclude, de asemenea, în mod explicit alimentele care conțin sau constau din nanomateriale proiectate în producția de alimente organice procesate.

Etichetarea originii produselor ecologice

Utilizarea siglei ecologice a UE rămâne obligatorie pentru alimentele organice preambalate și trebuie să fie însoțită de o indicație a locului în care au fost cultivate materiile prime agricole, pentru a evita practicile înșelătoare și orice posibilă confuzie cu privire la Uniune sau la -Originea uniunii a unui produs.

Până la revizuirea regulamentului organic, originea materiei prime trebuia să fie o referință la agricultura din UE și / sau din afara UE, unde cantitățile mici (până la 2% din greutatea din greutatea totală) de ingrediente pot fi ignorate. În cazul în care toate materiile prime agricole au fost cultivate într-o singură țară, originea UE / din afara UE a materiilor prime agricole poate fi completată sau înlocuită cu o astfel de țară.

În consecință, noul regulament organic sporește flexibilitatea etichetării originii, deoarece denumirea unei țări și a unei regiuni (cum ar fi „Bretania” din Franța) poate înlocui sau suplimenta originea „UE” și „non-UE” a materiilor prime, cu condiția ca toate materiile prime agricole fuseseră cultivate în acea regiune. În plus, pragul cantităților mici de ingrediente care pot fi ignorate în raport cu indicația UE sau din afara UE este crescut de la 2% la 5% din cantitatea totală în greutate.

Este posibil ca aceste modificări să aibă impact nu numai asupra operatorilor din UE, ci și asupra producătorilor din țările terțe, care vor trebui să respecte același set de reguli. Următoarea și ultima noastră piesă produsele alimentare ecologice se vor concentra, prin urmare, pe această chestiune.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *