Mintel: 2018 va insemna reinventarea traditiei

O cercetare Mintel, data publicitatii la inceputul acestei toamne, intitulata 2018 Global Food Drink Trends si bazata pe cerintele actuale ale consumatorilor din 60 de tari, releva, pe de o parte, preferinta acestora pentru produsele conveniencre iar, pe de alta parte, predispozitia lor pentru revenirea la traditii, concomitent cu accentuarea optiunilor vegetariene, vegane si flexiteriene. Iata, asadar, predictiile analistilor pentru anul 2018.
Consumatorii cauta confort
Ritmul rapid al schimbarii comportamentului de consum, imprevizibilitatea evenimentelor curente si politicile controversate pentru mediu ii indeamna pe oameni sa caute mai degraba siguranta unui produs cunoscut, in favoarea unuia revolutionar, ca parte a unui comfort psihologic. Insa, increderea in familial nu elimina necesitatea inovatiei, determinandu-i pe producatorii de alimente sa gaseasca in traditie o sursa de inspiratie. In acest sens, Mintel da ca exemplu chiar Romania, care, desi nu este prezenta pe piata internationala cu multe produse alimentare, reprezinta, totusi, un model de fidelitate pentru retetele si comportamentul traditional.
Asadar, alimentele si bauturile care fac conexiuni autentice cu istoria sau traditia sunt elemente inerente al increderii ca multi consumatori doresc si in modul de a manca, un reper de stabilitate, intr-o lume tumultoasa. De aici, interesul acestora pentru produsul narativ, de preferinta, pentru unul care reflecta realitatea, aspect care a fost deja explorat dar care se va accentua in viitor, adaptand vechile povesti gustative la dinamismul vremurilor de acum.
Preferinta pentru alimentele bazate pe pe o poveste adevarata nu este noua, dar specialistii Mintel afirma ca ea se va accentua. Produsele traditionale sau cele de inspiratie retro vor fi, cu ajutorul inovatiilor, capabile sa se alinieze dorintelor consumatorilor, mai ales daca exista conexiuni tangibile cu un trecut care aduce un element de incredere, ca raspuns la pretentiile pietei. Ca urmare, aceasta miscare spre trecut va duce in 2018 la inovatii care vor utiliza familia ca baza pentru un aliment care, desi este nou, este recunoscut in traditie. De aici, se asteapta ca, din 2018, sa asistam la tot mai multe lansari de produse hibride, puse in contextul unor concepte actualizate.
Masa in familie revine ca optiune principala
Compania de cercetare Mintel dezvaluie ca traditia influenteaza 67% dintre consumatorii in varsta 20-49 de ani, care incep din ce in ce mai mult sa prefere, de exemplu, sa ia micul dejun in familie. Iar, gatitul acasa a consemnat, in 2016, un procent de 25 %, fapt care marcheaza o crestere, fata de anul 2010, luat ca referinta intr-o cercetare anterioara efectuata pe continentul Nord-American, in Uniunea Europeana, Europa Non-unionala si in America de Sud.
Dar nu tot ce e traditie e acceptat, mai ales daca e vorba de ambalaj. De exemplu, adultii americani doresc un ambalaj modern: truse de mancare si kit-uri pentru gatitul la domiciliu, ambalaje care ofera o protectie ridicata a alimentului pe termen lung etc. Pentru 18 % dintre acestia, daca ambalajul spune si o poveste, cu atat mai bine! In Uniunea Europeana, aceste procente sunt mai spectaculoase: 37% dintre adultii francezi, 36% dintre adultii polonezi si 35% dintre adultii spanioli vor povesti.
Acolo unde multiculturalitatea se manifesta pregnant, cum ar fi Marea Britanie, 29% dintre adulti sunt interesati de alimentele etnice, incercand gusturile altor comunitati. La randul lor, 39% dintre adultii canadieni sunt de acord cu alimentele care combina doua sau mai multe tipuri de elemente etnice sau de ingrediente autentic non-americane, oferind, prin explorarea unor gusturi noi, o baza pentru extinderea retetelor familiare.
Ce urmeaza?
Dar, ce va urma? Compania Mintel afirma ca abordarea inovatoare a formulelor testate, a aromelor si a formatelor traditionale, vor scadea riscul de investitii majore pentru consumatorii de toate nivelurile de varsta si venituri, de aici, deducandu-se faptul ca firmele din Industria Alimentara modiala doresc si in 2018 sa ofere alimente la preturi cat mai mici.
De asemenea, companiile pot fructifica acest interes al consumatorilor prin marketing. De exemplu, in Peru, marca de lapte Danlac este comunicata prin revitalizarea traditiei de a vinde lapte in Lima, in timp ce Tiger Beer a introdus o
serie de clip-uri concepute sa creasca mandria locala si pasiunea meselor in familie luate in punctele stradale din Singapore sa amintim ca, aici, a manca in oras impreuna cu familia reprezinta optiunea a peste 90 % din populatie , subliniind, insa, munca grea, care presupune crearea hranei. Ca o prima concluzie, putem spune asadar ca trecerea spre produsele legate de trecut va incuraja increderea consumatorilor in alimente, prin includerea de retete vechi, practici si traditii. Prin urmare, prezentul si viitorul se contureaza pornind de la reinventarea trecutului.
Preocuparea pentru santate
Aspiratiile pentru sanatate si stilurile de viata mai curate motiveaza consumatorii sa devina vegetarieni, vegani sau, cel putin, flexitarieni. Ca raspuns, multi producatori vor promova formule bazate pe plante, arome naturale si formule nutritionale fortificate si functionale, indiferent daca vom vorbi despre mancare sau bauturi.
Mintel afirma ca momentul de rascruce s-a petrecut in 2016, cand Evian a lansat gama de ape Evian Fruits, cu plante aromatizate, sub sloganul WhiteWave. La randul lor, producatorii americani de lapte se mandresc cu aromele de plante sau fructe naturale din laptele de baut. Asadar, accentul pe continutul de plante va consolida interesul in crestere al consumatorilor pentru vegetarian si vegan, asteptandu-se ca acest comportament sa treaca de la stadiul de ocazional, la o schimbare de comportament de consum definitiva si pentru un procent mult mai mare de oameni, decat cel inregistrat acum.
La randul lui, interesul pentru asa-numitul flexitarianism, ca stil de viata, a fost observat de Mintel ca alternativa care prinde consistenta si care consolideaza celelalte doua segmente: vegetarian si vegan. Intr-adevar, conform companiei, s-a observat o crestere de 25% a consumului vegetarian si de 257% in revendicarile vegane, in perioada septembrie 2015-august 2016, ceea ce reprezinta un record absolut spectaculos.
Progresia include produse care sunt in mod intentionat libere de ingrediente animale, precum si acele formulari care au fost intotdeauna vegetariane sau vegane, dar la care s-a adaugat o etichetare explicita, chiar ostentativa. De aici pornind, specialistii Mintel considera ca si celelalte sectoare vor beneficia de cresteri in 2018, daca in formularile lor vor miza pe includerea plantelor, subliniind consumatorilor beneficiile pentru sanatate si raspunzand astfel prioritatilor de wellness ale acestora.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *