Miniștrii Agriculturii din UE au analizat etichetarea de origine și de bunăstare de pe produsele alimentare

Miniștrii Agriculturii din UE au analizat etichetarea de origine și de bunăstare de pe produsele alimentare

Analiza etichetarii produselor alimentare a pornit de la reforma principalului program de subvenții agricole al blocului comunitarem în timpul unei reuniuni informale a miniștrilor agriculturii care a dat startul agendei președinției germane a UE pentru agricultură, informează Euractiv.

Etichetarea de origine, o problemă spinoasă

Adunați în orașul german Koblenz pentru două zile de discuții, cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE au manifestat un interes comun în obligarea indicației de origine pe etichetele produselor alimentare din fața ambalajului (FoP). Mai multe state membre au introdus recent măsuri naționale pentru a specifica originea anumitor categorii de alimente, cum ar fi laptele sau unele ingrediente principale ale produselor alimentare. Cu toate acestea, Comisia Europeană s-a arătat rezervată, cu privire la orice încercare națională de reglementare a problemei, deoarece ar putea fragmenta piața unică.

Vorbind în fața miniștrilor, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că adoptarea măsurilor naționale nu este modalitatea adecvată de a răspunde cererii crescute a consumatorilor cu privire la originea alimentelor pe care le cumpără. De aceea, se așteaptă ca executivul UE să prezinte o propunere pentru un sistem armonizat de etichetare a produselor alimentare, în contextul strategiei F2F.

Wojciechowski a anticipat că o evaluare inițială a impactului este programată pentru această toamnă, pentru a evalua impactul potențial pe care o extindere a etichetării obligatorii a originii ar putea să o aibă asupra operatorilor din sectorul alimentar, în special asupra fermierilor și consumatorilor.

Italia a adoptat deja unele scheme naționale pentru a specifica originea roșiilor folosite în sosul de roșii și a grâului dur în paste și conduce acum grupul de țări în favoarea unui sistem obligatoriu de etichetare a alimentelor la nivelul UE.

Bunăstarea animalelor

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre propunerea pentru o etichetă armonizată a bunăstării animalelor la nivelul UE, pe care Germania a solicitat-o ​​de la începutul acestui an. Ministrul german Julia Klöckner a fost un avocat pe termen lung, susținând că crearea unei astfel de etichete ar deschide o nouă piață fermierilor pentru a vinde produse produse la standarde mai înalte de bunăstare a animalelor.

Cu toate acestea, președintele asociației europene de cooperare agricolă (COGECA), Ramon Armengol, care a fost invitat să se adreseze miniștrilor, a subliniat că, deși există potențialul consumatorilor de a plăti mai mult pentru produsele favorabile bunăstării, nu există dovezi clare că o primă ar fi transferată fermierilor. Comisia analizează opțiuni pentru etichetarea bunăstării animalelor și va lansa un studiu extern în prima jumătate a anului 2021.

Un alt aspect al bunăstării animalelor atins, a fost transportul animalelor vii. Potrivit lui Klöckner, este necesar să se ajungă la un consens în UE, cu privire la cât de mult ar trebui să poată fi transportate animalele și în ce condiții. Wojciechowski a reamintit că, în cadrul F2F, executivul UE se angajează să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul animalelor și sacrificarea animalelor. În iunie, Parlamentul European a aprobat, de asemenea, înființarea unei comisii de anchetă privind transportul direct, care va contribui la revizuirea actualului cadru legislativ.

Siguranța alimentară, pe agenda discuțiilor

Miniștrii și-au împărtășit opiniile cu privire la lecțiile învățate din pandemia Covid-19, subliniind importanța securității alimentare ca o preocupare majoră atât pentru recuperare, cât și pentru evitarea unor crize similare în viitor.

Pentru Klöckner, ministrul din Germania, una dintre lecțiile centrale ale crizei este că Europa, în anumite zone, trebuie să devină mai independentă de importurile din țări terțe, de exemplu, în cazul furajelor sau al produselor medicinale veterinare.

De asemenea, Wojciechowski a spus că nu există nicio modalitate de a asigura securitatea alimentară în Europa, fără a aborda problema dependenței excesive de pe piețele țărilor terțe. El a adăugat că această temă va face parte din planul de urgență pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și securitatea alimentară în UE, în timpul crizelor pe care Comisia le gestionează.

Președintele Consiliului European al Tinerilor Fermieri (CEJA), Jannes Maes, care a participat la reuniune, a subliniat necesitatea unui set puternic de instrumente flexibile pentru a preveni, reacționa și adapta la fluctuațiile pieței și ale vremii.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *