Mihai Visan-Romalimenta: Legea 321 e nefunctionala

Mihai Visan-Romalimenta: Legea 321 e nefunctionala

Domnul Mihai Visan-Vice-Presedinte al federatiei Romalimenta, a afirmat la un eveniment organizat de revista Progresiv ca, alaturi de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania AMRCR , care a contestat inca de la inceput proiectul de modificare a Legii 321, considera ca legea este nefunctionala in acest moment. Acelasi mesaj l-a transmis si Romalimenta – asociatie care reuneste atat producatori romani, cat si internationali – prin intermediul Vice-presedintelui acesteia.
Aceasta lege intervine destul de brutal intr-un model de business consacrat, si aici ma refer la interzicerea prestarii de servicii de marketing si servicii logistice de catre retaileri. Asta in conditiile in care o buna parte din aceste servicii erau solicitate chiar de catre furnizorii de produse alimentare. Atat retailerii, cat si partenerii acestora s-au adresat autoritatilor in legatura cu aceste efecte, iar in mod surprinzator, o explicatie a fost aceea ca aceste servicii pot fi solicitate de catre furnizori, dar nu pot fi solicitate de catre retaileri. Astfel de solicitari ale furnizorilor nu pot fi puse in practica din cauza ca retailerii nu pot accepta plata acestora legea interzice facturarea/refacturarea serviciilor prestate de retaileri furnizorilor de produse – n.r. . Este o situatie absurda, a subliniat si Adrian Manolache, reprezentantul AMRCR.
In tabara comerciantilor mici si mijlocii din Romania, opiniile sunt diferite de cele ale marilor retele internationale: Noi avem alta viziune in ceea ce priveste aceasta lege, pe care o consideram buna. In primul rand, noi nu avem probleme cu aprovizionarea pe lantul scurt, pentru ca oricum lucram direct cu producatorii locali. Ba chiar stimulam productia agricola regionala. Intelegem ca sunt probleme la marile retele de magazine pentru ca acestea solicita cantitati mult mai mari de marfa, iar retailerii au nevoie de siguranta si aprovizionare constanta, a declarat Feliciu Paraschiv, proprietarul retelei Paco Supermarkets si membru al Asociatiei Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania.
Multi retaileri mari au amenintat ca vor pleca din Romania din cauza acestei legi. Vad ca n-a plecat nimeni, ba din contra, magazine mari se deschid in continuare , a mai punctat retailerul. Acesta a precizat totusi ca exista si aspecte din lege ce trebuie modificate. De exemplu, potrivit lui Feliciu Paraschiv, trebuie regandita definitia produsului romanesc. Pot fi cazuri – la mezeluri, de exemplu – in care unele ingrediente provin doar din import, pentru ca nu se produc in Romania. Piperul, de exemplu, este 100% din import, iar el intra in compozitia oricarui salam. Definitia produsului romanesc spune ca trebuie sa contina doar materii prime realizate local, ceea ce poate duce la situatia in care nu vom mai avea salam romanesc. Trebuie stabilit ca la anumite produse sa fie acceptate, intr-un anumit procent, ingrediente din import.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *