Microplastice găsite în apele îmbuteliate

Microplastice găsite în apele îmbuteliate

Un alarmant procent de 78% din apele îmbuteliate analizate sunt contaminate cu microplastice, potrivit unui nou raport al ONG-ului Agir pour l’Environment.

Ecologiștii au ridicat de mult un steag roșu asupra microplasticelor. Dar acum, preocupările legate de impactul negativ potențial al acestor mici fragmente de plastic – mai mici de cinci milimetri lungime – asupra sănătății umane împinge poluarea cu plastic pe agendă.

În Franța, Agir pour l’Environment (Acționând pentru mediu) consideră că există un motiv de alarmă: ONG-ul a identificat contaminarea cu microplastic în 78% dintre cele mai bine vândute mărci de apă îmbuteliată din Franța.

Microplastice în sânge, carne, lactate și apă

Oamenii de știință au identificat prezența microplasticelor în sângele uman, în carne și produse lactate și chiar în apropierea vârfului Muntelui Everest.

Aceste bucăți minuscule de plastic sunt îngrijorătoare din cauza prezenței pe scară largă în oceane și a potențialelor riscuri fizice și toxicologice pe care le prezintă pentru organisme, potrivit Universității din Plymouth, Marea Britanie – universitatea responsabilă cu analiza probelor de microplastic de pe cel mai înalt vârf din lume. .

„Microplasticele pot fi ingerate de o gamă largă de animale și au fost găsite în organisme care variază de la dimensiuni de la nevertebrate mici la mamifere mari.”

Potrivit studiilor de laborator, există potențialul ca contaminarea cu microplastice să conducă la efecte „dăunătoare” în cadrul organismelor, precum și la efecte „răspândite” și „potențial ireversibile” în mediul natural.

O modalitate prin care oamenii pot ingera microplastice este prin apă îmbuteliată de plastic. În 2018, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din New York au efectuat analize ale apei îmbuteliate din plastic pentru a testa contaminarea cu microplastic.

Conform descoperirilor lor, în apa îmbuteliată au fost identificate aproximativ de două ori mai multe particule de plastic, comparativ cu apa de la robinet.

Nouăzeci și trei la sută din apa testată s-a dovedit a conține microplastice, identificate în medie de 10,4 microparticule pe litru.

În Europa, ONG-ul de mediu Agir pour l’Environment (Acționând pentru mediu), a încercat să stabilească dacă apa îmbuteliată vândută în Franța conține și microplastice.

Materiale plastice identificate în mărcile „cele mai bine vândute”

Organizația non-profit a comandat Labocéa, un laborator cu expertiză în analiza microplasticelor, să testeze cele mai bine vândute mărci de pe piața de apă îmbuteliată din Franța. Sticle de plastic virgine, precum și plastic reciclat au fost incluse în amestec.

Printre mărcile selectate se numără Badoit, Carrefour (Sursa Montclar), Cristaline, Evian (100% reciclat în formate de sticle de 500 ml și 1 L), Perrier (sticlă albastră), Vittel (formate pentru copii de 330 ml și 1 L) și Volvic.

Badoit, Evian și Volvic sunt deținute de Danone, Perrier și Vittel de Nestlé, iar Cristaline de Roxane. Labocéa a folosit tehnologia Fourier Transform Infrared (FTI) pentru a identifica prezența materialelor plastice polimerice în apă.

Numărul de microplastice detectate a fost „variabil”, de la oriunde între 1 și 121 de microparticule de plastic pe litru. Contaminarea a fost identificată în 78% din apele îmbuteliate analizate.

Principalele materiale plastice identificate au fost polipropilena (PP), polietilena (PE) și polietilen tereftalat (PET). S-a remarcat și prezența poliuretanului (PU).

„Având în vedere natura lor, se pare că majoritatea acestor microplastice provin din sticlă, din plută și din procesul de îmbuteliere”, a sugerat ONG-ul. „Supuse căldurii și luminii puternice, aceste sticle de apă ar putea elibera cantități și mai mari de microplastice.”

Industria răspunde: „Studiul este foarte limitat în natură”

FoodNavigator a contactat Nestlé și Danone pentru comentarii. Ambele au revenit la asociația comercială Natural Mineral Waters Europe (NMWE), care a răspuns în numele sectorului.

Studiul Agir pour l’Environment, conform NMWE, este „foarte limitat” în natură. Analiza nu a fost dublată pentru a corobora constatările, a adăugat Patricia Fosselard, secretar general, NMWE. „Studiul în sine afirmă că nu are nici un scop științific”.

Nu se știe încă suficient despre apariția microplasticelor în apa potabilă, a continuat Fosselard. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de acord. În raportul OMS privind microplasticele în apa potabilă din 2019, a concluzionat că nu existau informații suficiente pentru a trage o concluzie fermă cu privire la toxicitatea microplasticelor și că nicio informație de încredere nu sugerează că este o preocupare.

Ceea ce se știe, sugerează asociația comercială, este că microplasticele sunt „pretutindeni” în jurul nostru, chiar și în aerul pe care îl respirăm. Descoperirile recente sugerează că mai mult de jumătate din toate microplasticele din mediu sunt cauzate de anvelopele auto și de construcția clădirilor, a remarcat secretarul general.

NMWE a subliniat, de asemenea, „rolul important” pe care îl joacă apa minerală naturală și de izvor în sănătatea europeană. Produsele membrilor săi sunt supuse testării și monitorizării „regulate” la sursă și pe parcursul întregului proces de îmbuteliere, cu peste un milion de analize de calitate efectuate anual de produseunitățile de asigurare a calității rs și de către laboratoare externe acreditate din Europa.

Un apel la acțiune

Agir pour l’Environment nu este convinsă că reglementarea actuală a apei îmbuteliate este la îndemână. Cel mai mare număr de microplastice identificate în studiu a fost prezent în produsul Vittel Kids de la Nestlé, a explicat acesta, cu 40 de particule găsite în sticla de 330 ml – echivalent cu 121 de particule pe litru.

„Este inacceptabil să lăsăm producătorii de apă îmbuteliată să vândă apă poluată cu microplastice, dar prezentată ca fiind „pură” – și în plus, de 300 de ori mai scumpă decât apa de la robinet!”

ONG-ul face apel la stat să acționeze: Agir pour l’Environment vrea ca sticlele de plastic să fie interzise până în 2027.

„Guvernul trebuie să ne protejeze sănătatea și mediul… asigurându-se că lanțul alimentar nu este poluat cu microplastice. Trebuie să ieșim din plasticul de unică folosință cât mai curând posibil, începând cu interzicerea sticlelor de plastic.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *