Mari probleme pentru micii exportatori de gin și whisky din UK, în Uniunea Europeană

Mari probleme pentru micii exportatori de gin și whisky din UK, în Uniunea Europeană

Imediat după Brexit, o mare parte dintre distileriile mici și medii de whisky și gin din Marea Britanie au dificultăți deosebit de mari în a-și exporta produsele în UE, se afirmă într-o analiză efectuată de RetailDetail.

Motivul este foarte simplu. Din cauza Brexit-ului, sistemele de accize nu mai sunt legate, ceea ce înseamnă că toate bunurile sunt blocate în depozite, în așteptarea finalizării formalităților.

Ziarul olandez Het Financieele Dagblad a povestit că mai multe distilerii din Marea Britanie întâmpină mari probleme la export. Articolul merge mai departe:

”Mizeria cu care se confruntă, în special, jucătorii mai mici, este exact cea despre care au fost avertizați în perioada preliminară, până la 1 ianuarie a acestui an. O realitate minimizată constant de premierul britanic Boris Johnson. Anterior, a devenit clar că trebuie să aveți grijă atunci când comandați de la magazinele web britanice.

În special pentru produsele supuse accizelor, problemele și sticlele din depozite se acumulează. În teorie, comerțul internațional cu aceste bunuri este supus suspendării accizei până când produsele ajung la utilizatorii finali de pe piață. Când Marea Britanie făcea încă parte din UE, făcea parte, de asemenea, din sistemul intern care reglementa suspendarea în mod automat.

Cu toate acestea, de la Brexit, sistemele dintre Marea Britanie și blocul comercial european au fost deconectate. În consecință, formalitățile pentru prelucrarea corectă a acestor bunuri au devenit de atunci o mizerie încurcată pentru producători și transportatori.

În practică, un transport de gin sau whisky pentru piața europeană trebuie mai întâi procesat complet în cadrul sistemului britanic de accize. Apoi, un expeditor înregistrat – un intermediar autorizat să expedieze astfel de mărfuri în cadrul sistemului de suspendare a accizelor – trebuie să reînregistreze mărfurile de la zero în sistemul european. O treabă dificilă, în care erorile apar cu ușurință. Cu siguranță, deoarece cunoștințele corecte cu privire la proceduri nu sunt disponibile peste tot.

Jucătorii mari, care își au logistica în mâinile lor, reușesc să treacă în continuare prin asta. Dar jucătorii mai mici, care depind de partenerii logistici, nu pot trece prin asta. „În acest moment, se simte că Europa se află pe altă planetă”, citește ziarul olandez o distilerie din Edinburgh.

Jucătorii mici nu ating volumele pentru a umple un camion complet care poate fi expediat în Europa continentală. Aceasta înseamnă că un transportator trebuie să parcurgă întreaga documentație pentru fiecare palet de marfă.

Consecințele sunt evidente: mulți transportatori preferă să ignore mărfurile supuse accizelor, de teama că un anumit palet va reține o expediere întreagă. Acest lucru se aplică nu numai alcoolului, ci și combustibilului și tutunului.

Desigur, frustrarea distileriilor britanice este mare. Deși, nu se poate să nu observăm că nu există niciun semn de panică. Nimeni nu pare să creadă că această situație va duce la mari probleme pentru distilerii.

Dar, entuziaștii europeni vor observa că va deveni din ce în ce mai dificil să găsești anumite ginuri sau whisky-uri britanice în Europa continentală în viitorul apropiat. “Este mai ușor acum să trimiteți acele sticle în America. Este ridicol”, conchide unul dintre distilatori.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *