La Bruxelles s-au discutat condițiile de pescuit marin în anul 2022

La Bruxelles s-au discutat condițiile de pescuit marin în anul 2022

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț CHESNOIU, a participat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit).

Pe agenda întâlnirii s-au aflat teme legate de Pescuit, respectiv Regulamentul Consiliului de stabilire pentru 2022 a posibilităților de pescuit în Marea Mediterană și Marea Neagră și Regulamentul Consiliului de stabilire a posibilităților de pescuit pentru 2022 în apele Uniunii și din afara Uniunii.

În ceea ce privește Agricultura, agenda a inclus dezbaterea pe o temă foarte sensibilă și importantă pentru piața unică, și anume, Practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu alimente.

România a subliniat nevoia consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, scopul fiind acela de a întări puterea de negociere și de a stabili un echilibru corect.

Potrivit propunerii de lege, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este autoritatea competentă cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanțului alimentar și raportarea acestora către Comisia Europeană, iar Consiliul Concurenței este autoritatea de aplicare.

„Prin intermediul unei evaluări interinstituționale a eficienței măsurilor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale se va permite, desigur, și schimbul de bune practici și experiențe între statele membre cu evidențierea cooperării între autoritățile naționale de aplicare a directivei.

Implementarea Directivei trebuie să dovedească protejarea celor care au nevoie cu adevărat, în special pe furnizorii cei mai mici și să evite transferul către producătorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor mijlocii”, a afirmat ministrul CHESNOIU în acest context.

În cadrul lucrărilor Consiliului, referindu-se la termenul limită pentru depunerea PNS la Comisia Europeană, ministrul Adrian CHESNOIU a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv până la 1 martie 2022.

Ministrul a explicat că întârzierile în adoptarea bazei legale vor afecta pregătirea noii perioade de programare și fermierii nu vor putea să se familiarizeze în timp util cu noile reguli ale PAC și cu noile cerințe pentru gestionarea acestora, pentru a decide în cunoștință de cauză în privința aplicării eco-schemelor, de exemplu. Facem precizarea că termenul anunțat pentru depunere era 31 decembrie 2021.

Referitor la poziția Republicii Cehe susținută de Austria, Grecia, Ungaria și Republica Slovacă privind  situația critică în sectorul cărnii de porc din Uniunea Europeană, ministrul Adrian CHESNOIU a precizat că România dorește să reitereze preocuparea față de situația dificilă a producătorilor români din sectorul cărnii de porc cauzată mai ales de Pesta Porcină Africană.

În acest sens, ministrul a explicat că producătorii români se confruntă cu dificultăți create de Pesta Porcină Africană (PPA), întrucât aceasta evoluează în continuare pe teritoriul României, iar costurile de producție sunt semnificativ afectate de creșterea prețurilor la furaje determinată de creșterea prețurilor la energie.

În cadrul Consiliului, Președinția Slovenă a prezentat modificările aduse Regulamentului  privind controlul pescuitului.

În vederea accesării fondurilor disponibile pentru instalarea sistemelor tehnice la bord, noul Regulament introduce un grad ridicat de sarcini administrative și necesitatea de corelare cu Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură (FEAMAPA).

România nu se opune operațiunilor de verificare fizică a puterii motoarelor și a procesului de trasabilitate a produselor din pește, dar consideră că este nevoie de timp suplimentar pentru implementare, ținând cont de caracteristicile flotei de pescuit românești.

Miniștrii agriculturii și pescuitului au continuat dezbaterile privind Programarea Fondului European pentru Afaceri Maritime și Pescuit și Acvacultură:

o abordare strategică pentru a maximiza valoarea adăugată a investițiilor publice. În prezent, MADR, prin Direcția Generală Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM, elaborează proiectul de Program pentru Acvacultură și Pescuit 2021-2027.

În cadrul Consiliului a fost prezentată Declarația festivă comună a miniștrilor Agriculturii din Grupul Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia), Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, România și Slovenia cu ocazia aniversării a cinci ani a Inițiativei BIOEAST.

Participarea României la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) reprezintă un prilej pentru  reafirmarea interesului și angajamentului de a participa în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, în domeniul agriculturii și pescuitului.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *