Inutilitatea numită ”Ordonanța anti-speculă”

Inutilitatea numită ”Ordonanța anti-speculă”

Prins în cavalcada pomenilor date către bugetari, ultima dintre ele diind aceea a suportării ratelor la case de la buget, pentru magistrați și militari, parlamentul României și Guvernul nu mai știu cum să dreagă busuiocul finanțelor țării, pentru a acoperi găurile uriașe din buget.

Și cum soluții nu prea au, în afară de suplimentarea împrumuturilor la dobânzi uriașe, mai-marii țării o dau pe panta populismului, vorbind românilor de așa manieră încât sunt luați de proști.

Una dintre aceste false rezolvări a fost intervenția pe prețul combustibilului, la ora la care scriem aceste rânduri fiind anunțată dinspre Palatul Victoria o uriașă diminuare a benzinei șia motorinei, la pompă, de 50 de bani. Hala!

O a doua, a fost așa-zisa Ordonanță anti-speculă la care au făcut referire în mai multe rânduri cu mare pompă, când premierul Ciucă Nicolae, când Marcel Ciolacu, într-o nouă încercare de a prosti românii, ca și cum ar fi spus: -”Vedeți? Nu avem grijă doar de bugetari, avem grijă și de voi, amărăștenii!”

Cum? Inventând ca pe vremuri chiaburi și burjui și dând vina pe ei pentru că țara e prost guvernată. Dar, cât de utilă ar fi o asemenea măsură? Toți specialiștii în economie afirmă că este total inutilă, pentru că va fi imposibil de aplicat. Cum să probezi specula? Numai ei știu.

Apărătorii ideii susțin că măsura se aplică doar în caz de război, mobilizare dar și ”în alte situații speciale”, fără a fi însă definit ce înțeleg ei prin aceste ”situații speciale. Acesta este lucrul care sperie, de fapt, pentru că lasă loc abuzurilor.

În plus, fac pariu că singura pseudo-utilitate a acestei Ordonanțe ar fi că am vedea mai multe știri la televizor în care vom vedea noi acțiuni ale ANPC-ului în hipermarket-uri. Nu că n-ar fi utile și astea, dar parcă prea sunt făcute ca și cum ar spune că ”iată, au venit străinii să ne nenorocească”.

Desigur, siguranța alimentară și siguranța consumatorilor nu pot fi puse la îndoială de nimeni, cu atât mai mult de comercianți. Dar, în afară de produsele și serviciile care pot să intre în categoria celor reglementate, și acceptate ca atare de Comisia Europeană, politica de prețuri și jocul pieței trebuie să rămână pe mai departe la latitudinea companiilor, iar comerțul trebuie să fie lăsat liber, el reprezentând singurul mecanism anti-speculă.

Mai bine, decât să tot bată monedă pe această idee, guvernanții ar face bine să vadă ce fac cu piața neagră și cu evaziunea!

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *