Interzicerea tacâmurilor din plastic, de unică folosință, a intrat în linie dreaptă

Interzicerea tacâmurilor din plastic, de unică folosință, a intrat în linie dreaptă

În ședință de guvern a fost adoptată Ordonanța de urgență prin care se interzice oficial punerea pe piață a unor produse din platic de unică folosință, fiind transpusă astfel, cu o întârziere de două luni față de termenul limită, directiva auropeană antiplastic.

Cu această ocazie, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că ”nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piață, menționând că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile.

Magazinele își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi, dar agenții economici sunt pregătiți în proporție de 80-90 %.

Pe lista prooduselor care vor dispărea se află: tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi sau filtre din plastic pentru tutun etc, precum și ambalajele din poliestern expandat, pentru alimente.

Ministrul a mai adăugat că ”Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanță care introduce și în România obligațiile pentru reducerea plasticului din natură.

Majoritatea deșeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosință”, a spus ministrul Mediului, la finalul ședinței de guvern.

Urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători. Acțiunea este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *