INS: În 2021, turiştii sosiţi în România au cheltuit în medie 2352,1 lei/persoană

INS: În 2021, turiştii sosiţi în România au cheltuit în medie 2352,1 lei/persoană

Numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în anul 2021, a fost de 837,7 mii, cheltuielile acestora însumând 1970,5 milioane de lei.

Numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective*) , în trimestrul IV 2021, a fost de 222,4 mii, cheltuielile acestora însumând 538,3 milioane de lei.

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 57,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul IV 2021, cheltuielile acestora reprezentând 56,9% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul IV 2021, 42,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 43,1% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Totalul cheltuielilor pentru călătorii în scop particular, pentru trimestrul IV 2021

Hoteluri în care s-au cazat peste 500 de turişti străini în anul anterior, respectiv pensiunile în care s-au cazat peste 50 de turişti străini în anul anterior. 2/4 Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul IV 2021, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (46,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 18,9% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 41,9% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,2% pentru îmbrăcăminte și încălțăminte.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,3% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 25,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Cheltuieli pentru trimestrul IV 2021

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul IV 2021, 39,4% și-au organizat singuri sejurul, 37,7% au apelat la serviciile unor agenții de turism, 17,9% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 5,0% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul IV 2021 a fost avionul, folosit de 81,9% din numărul total de turişti, în timp ce 14,9% au utilizat autoturisme proprii, 2,8% autocare și autobuze, iar 0,4% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 53,1% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în anul 2021, cheltuielile acestora reprezentând 55,7% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în anul 2021, 46,9% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 44,3% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (48,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,2% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,2% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,5% cumpărării cadourilor și suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 36,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ponderea grupelor de cheltuieli

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în anul 2021, 39,0% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 38,5% și-au organizat singuri sejurul, 17,4% prin alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 5,1% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în anul 2021 a fost avionul, folosit de 76,7% din numărul total de turişti, în timp ce 17,2% au utilizat autoturisme proprii, 4,0% autocare și autobuze, iar 2,1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *