Inovatie: Noua paine indulgenta

Industria de panificatie a avut parte de provocari foarte mari in ultimii ani, pornind de la perceptia consumatorilor, care si-au dorit o dieta fara gluten si cu un continut scazut de carbohidrati. Mai mult, consumatorii isi indreapta preferintele catre painea traditionala proaspata si produsele autentice de brutarie. Toate aceste schimbari de gusturi provin de la perceptia consumatorilor asupra rolului pe care-l joaca painea, in dieta lor.
Painea, ca o indulgenta
Cercetarile specialistilor au tras concluzia ca acest nou trend este dat de o schimbare mult mai profunda a mentalitatii, in ceea ce priveste unul dintre cele mai populare alimente: aceea ca, daca inainte, painea era perceputa ca fiind un aliment de baza, acum aceasta reprezinta mai degraba ohellip;indulgenta, o delicatesa!
Potrivit unui studiu recent de piata, realizat de Mintel, s-a constatat ca majoritatea consumatorilor si-au exprimat o preferinta foarte mare pentru painea proaspata, coapta, 39% dintre cei chestionati fiind de acord cu faptul ca painea proaspata este mult mai gustoasa decat cea ambalata si ca aceasta merita sa fie mai scumpa, intrucat calitatea ei este mult mai buna. Tot din raspunsurile celor intervievati in cadrul chestionarului, a reiesit ca painea si rosiile aduc o calitate in plus micului dejun si cinei, in timp ce o mare parte a repondentilor 43% , au marturisit ca le face o deosebita placere sa incerce painea sau produsele de panificatie din bucatariile straine. Chestionarul a fost efectuat pe un numar de 1983 consumatori de paine, cu varsta de peste 18 ani.
Astfel, din sondajul de opinie a reiesit foarte clar ca aceia care sunt consumatori fideli ai painii, apreciaza foarte mult placerea senzoriala, iar prospetimea painii a ajuns sa aiba prioritate in fata preocuparilor legate de sanatate si luarea in greutate.
Impatimitii de paine proaspata, care cumpara si consuma din ce in ce mai multa paine, considera ca problemele de sanatate pe care le-ar crea consumul in exces a painii ar putea fi depasite cu usurinta dehellip;placerea de a consuma paine proaspata!
Rolul strategiilor de marketing in dezvoltarea produselor
Placerea de a manca paine
In aceste conditii, dezvoltatorii de produse ar trebui sa-si concentreze eforturile asupra evidentierii si imbunatatirii profilului senzorial al painii. Astfel, campanile de marketing ar putea sa se concentreze asupra gustului deosebit al painii si placerea de a o manca, a rolului acesteia in cadrul unei mese festive dar si pe promovarea marcilor brandurilor.
O alta abordare care trebuie sa fie in atentia strategiilor de marketing este aceea de a evidentia prospetimea si calitatea painii. In ceea ce priveste dezvoltarea de noi produse de panificatie, este esential sa se dezvolte noi linii de produse, care sa includa noi tipuri de paine, cat si produse de patiserie.
Stuiul da si cateva exemple de produse de paine, mai putin cunoscute publicului larg, dar deosebit de gustoase, pentru a-i cuceri pe consumatorii aventurosi: Sangak, o paine iraniana, facuta din boabe de grau intreg si prajita pe piatra; Cardamon buns, niste populare chifle suedeze, cu un gust floral, dulce-picant, facute din cardamon, un condiment exotic, originar din India, care face parte din aceeasi familie cu ghimbirul; Pao de Centeio, o paine portugheza, foarte densa, facuta din secara; Bossolagrave;, o paine specific italiana, coapta cu crusta, care rezista mult timp; painea lui Sally Lunn, provenita din America de Sud, care este o paine dulce si in forma de briosa.
Inovatii, marca Delavau
Pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor de panificatie, firma Delavau Food Partners a creat linia de ingrediente anti-invechire, precum Encore Soft 6200, care, incorporata in reteta de paine, prelungeste termenul de valabilitate a produsului, dar permite si consumatorului sa se bucure de aceeasi calitate proaspata si de aceeasi textura a painii, din momentul in care deschide punga de paine si pana la ultima felie, fara ca aceasta sa se invecheasca.
Timp de peste 150 de ani, Delavau a fost invocat ca principal furnizor de tehnologii alimentare, farmaceutice si nutritionale pentru marile branduri farmaceutice si alimentare. Bazandu-se pe o crestere substantiala a diviziunii sale alimentare in ultimul deceniu, Delavau si-a marcat unitatea de afaceri in sectorul alimentar ca partenerii alimentari din Delavau, care se concentreaza pe solutii curate, inhibarea mucegaiului, prospetime si fortificare, pentru serviciile de alimentatie publica si industria alimentara.
Encore este o abordare a tehnologiei prospetimii, prin care putem oferi atat solutii la cheie cat si solutii personalizate pentru extinderea duratei de valabilitate si a consumului de alimente proaspete si ambalate prin optimizarea nivelului de utilizare a ingredientelor functionale, sustine managerul Billig, pe site-ul official al firmei.Cu Encore, marcile pot extinde termenul de valabilitate fara a compromite experienta gustului si savoarea mincarii.Aceasta abordare se aplica produselor de patiserie stabile si proaspete in ambele categorii de paine si produse de patiserie. In segmentul de paine foarte competitiv, imaginati-va ca puteti oferi o paine care are aceeasi cantitate de calciu ca si un pahar de lapte.Este o oportunitate destul de mare pentru ca o marca sa se detaseze de toate celelalte existente, mai ales ca parintii continua sa caute alimente bogate in nutrienti pentru familiile lor, a spus managerul Billig.
Astfel, sistemul Encore Soft 6200 de la Delavau permite painii sa ramana proaspata si moale o perioada de timp mult mai mare. Pentru a evidentia calitatile lui Encore Soft 6200, s-a efectuat un studiu de caz figura4 , in care s-a analizat o paine produsa de o brutarie regionala din Midwest si, comparativ, impactul asupra painii avut de folosirea Encore Soft 6200 de la Delavau, sistemul anti-invechire.
La preturi egale, painea facuta cu Encore Soft6200 de la Delavau a fost mult mai moale si mai proaspata pe parcursul perioadei de testare de 34 de zile, fata de alte produse. In ziua a 20-a, painea clasica, realizata cu ingredientele actuale de panificatie a ajuns deja la un punct de a fi neaspectoasa si nemancabila. In schimb, chiar si in ziua a 34-a, painea facuta cu sistemul EncoreSoft 6200 de la Delavau a mentinut caracteristicile excelente ale prospetimii dar a pastrat si intact miezul painii!

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *