Inghetata de catina va intra in productie la Suceava

Inghetata de catina a dovedit o data in plus ca, fie vara sau iarna, o inghetata buna iti rasfata mereu papilele gustative, iar daca delicatesa este preparata doar din catina si alte ingrediente vegetale, iti vine in minte imediat si gandul ca perioada de post ar putea insemna vanzari record pentru un astfel de produs inedit, noteaza Agrointel.
si de data aceasta, romanii sunt deschizatori de drumuri. Tanara Ionela Nechifor, o mare iubitoare de dulciuri, s-a ambitionat si a reusit sa creeze propria reteta de inghetata de post, avand drept ingrediente principale catina si laptele din samburi de caise. Mai mult, in planul sau a intrat si o mica plantatie de catina unde sa isi produca singura materia prima necesara.
Povestea inghetatei minune care poate ajuta si diabeticii si care poate fi folosita in curele de slabire sau pentru a creste imunitatea copiilor a inceput in 2012, atunci cand Ioana a fost plecata in Italia cu o bursa de studii. Acolo am avut ocazia sa degust prima data o inghetata adevarata si m-am indragostit de inghetata. La noi, ce se obtine la nivel industrial este mai mult praf cu apa. Mai sunt si producatori care fac inghetata naturala, dar sunt putini. In mod normal acest produs trebuie sa se bazeze pe lapte si fructe, dar cel mai important este ca totul sa fie cat mai natural, a declarat tanara pentru Agrointeligenta.
In prezent, Ionela studiaza la Facultatea de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii stefan cel Mare din Suceava si prima reteta de inghetata cu catina a fost tema lucrarii sale de diploma. Sunt singura din Romania care s-a gandit sa puna catina in inghetata. Vreau sa o valorificam deoarece are proprietati si calitati foarte bune asupra organismului: vitamina C, vitamina A, carotenoizi. Mi-am spus ca de ce sa folosim coloranti artificiali cand putem folosi un fruct si sa obtinem o culoare a produsului foarte frumoasa si naturala. Inghetata mea are o culoare portocalie data de carotenoizii din catina, explica suceveanca.
Prima reteta pe care a realizat-o a fost cea a inghetatei cu catina si macese. Aceasta era realizata pe baza de iaurt si indulcita cu fructuoza. Desi produsul a fost apreciat la concursuri internationale, Ionela a vrut mai mult si atunci a creat o noua reteta pastrand ca si element comun catina.
Anul acesta a reusit sa obtina prima inghetata cu topinambur din lume pe baza de lapte din samburi de caise. Inovativ datorita zaharului natural din compozitie, acest produs a obtinut medalia de argint la concursul Ecotrophelia din Paris.
Recunoasterea obtinuta in Franta, dar si banii castigati – locul doi a primit un cec de 4.000 de euro, i-au dat aripi Ionelei care s-a decis sa puna pe picioare propria afacere cu inghetata naturala, afacere in care, Inghetata de catina va fi vedeta: Imi doresc sa fiu primul producator din Romania care sa mearga pe gama de inghetata cu catina.
Primul pas in acest sens a fost deja facut: pe unterenpe care il detine la tara, tanara a inceput sa cultive catina. Eu deja m-am apucat de plantat catina. Incerc sa construiesc ceva frumos pentru ca ma gandesc la sanatatea oamenilor, de aici am pornit si cand am produs aceasta inghetata pentru ca fiecare om merita sa se bucure de ceva bun, iar daca ingredientele din compozitie sunt produse de mine am o garantie in plus a calitatii. Suprafata pe care o am nu este foarte mare, dar sunt inca la inceput si deocamdata cred ca pot sa produc suficienta catina ca si materie prima pentru inghetata mea. In plus, catina din Romania are proprietati diferite fata de catina care exista la nivel de Europa. Este mai bogata in nutrienti, sustine tanara de 25 de ani din judetul Suceava.
Ionela estimeaza ca in doi ani va putea lansa pe piata Inghetata de catina cultivata chiar de ea. Am estimat un cost de vanzare per produs undeva la 7 lei caserola de 120 de grame, calculeaza tanara

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *