Industria alimentara din Romania, impinsa cu inconstienta spre colaps

La sediul Romalimenta, a avut loc o conferinta de presa in care s-au discutat implicatiile nerezolvarii problemei taxei de mediu, asupra Industriei alimentare din Romania. La intalnirea cu presa au participat: Dorin Cojocaru-PresedinteAPRIL, Sorin Minea-PresedinteRomalimenta, Emil Dumitru-Presedinte Pro Agro, Aurel Tanase-Presedinte Romconserv si Dragos Frumosu-Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Industria alimentara.
In cadrul dialogului cu jurnalistii prezenti, toti cei nominalizati mai sus au acuzat reaua intentie a reprezentantilor Ministerului Mediului, neimplicarea acestora in rezolvarea situatiei, in scopul salvarii Industriei alimentare din Romania, dar si a agriculturii, prin implicatiile implicite, lipsa totala de dorinta de dialog a autoritatilor, in afara de ministrulAgriculturii, Achim Irimescu, acela care sustine cauza procesatorilor romani, asteptandu-se, insa, si o reactie eficienta a premierului Dacian Ciolos.
Referindu-se la problemele aparute din aceasta cauza, in Industria laptelui si lactatelor din Romania, domnul Sorin Minea, a declarat pentru revista Fabrica de Carne:
Nu intelegem de ce trebuie sa platim noi, procesatorii de carne si toti cei din Industria alimentara trebuie sa plateasca niste penalitati care nu ne apartin. Ieri, suma totala era de 20 de milioane de euro. Azi ieri-n.r. , ea crescuse la 45 de milioane, din cauza unor raportari false. Maine, cine stie la cat va ajunge. Legea e o aberatie totala: S-a scos responsabilitatea OTR-urilor si, imediat, ni s-au bagat nou, pe gat, plata a 2 lei pe tona de deseuri, o suma de zece ori mai mare ca media europeana. Eu cred ca este si nepricepere dar si rea-vointa, probata prin refuzul Ministerului Mediului de a dialoga cu noi.
Cat despre preturi, nu pot preciza cu cat vor creste, nimeni nu poate face lucrul asta, in primul rand ca nimeni nu stie cat va avea de platit, repartitia facandu-se dupa ochi, nu in baza unor reglementari clare. De aceea, federatia Romalimenta solicita primului ministru Dacian Ciolos demiterea Ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer. Nu demisie cerem, pentru ca demisia si-o da un om responsabil, ci demitere; Domnul Ciolos are acest exercitiu, al demiterii, asa ca ne asteptam sa reactioneze in consecinta, pentru ca aberantele reglementari de acum distrug intreaga Industrie alimentara a Romaniei, dar si agricultura, prin consecintele negative care se vor rasfrange asupra femierilor, a precizat presedintele Romalimenta.
La randul sau, domnul Aurel Tanase, presedintele Romconserv, a declarat ca intreaga industrie a conservelor de legume se va prabusi, in conditiile in care aplicarea masurii de a obliga procesatorii sa plateasca penalitati care nu le apartin vor scumpi produsele la raft, in vreme ce marfurile din import din aceeasi categorie vor fi mult mai ieftine. Sunt aproape sigur ca in mod intentionat se urmareste ca industria alimentara din Romania sa fie distrusa, acum, cand, datprita diminuarii TVA-ului, totul intrase pe o directie mai buna pentru firme si pentru fiecare roman, a adaugat domnul Tanase.
Tot ieri, ca urmare a lipsei de reactie a autoritatilor, fata de solicitarile companiilor din sectorul alimentar romanesc, Federatia Romalimenta a emis un Comunicat pe care vi-l prezentam integral:
CRIZA RECICLARII AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE DIRECTE ASUPRA POPULATIEI
Astazi, industria alimentara se afla intr-o situatie de criza, prin impunerea unor plati generate deneindeplinirea tintelor de reciclare din cauze independente de aceasta. Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situatia atrage dupa sine consecinte economice grave in randul producatorilor locali de alimente si implicit, al populatiei.
Federatia Romalimenta a solicitat in repetate randuri Ministerului Mediului suspendarea obligatiei deplata a contributiei la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producatorii care si-au indeplinitobligatiile legale si au contracte de plasare a responsabilitatii, pana la solutionarea crizei. De asemenea, federatia doreste crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil si controlabil pentru toti actorii din lantul de reciclare.
In prezent, legea prevede ca producatorii sa plateasca o contributie de 2 lei/kg de ambalaj in cazul in care acestia nu intra in sistemul validat de stat. Producatorii din industria alimentara si-au indeplinit obligatiile prevazute de lege prin afilierea in cadrul sistemului, care a fost autorizat de catre organismele statului, respectiv Ministerul Mediului. Autoritatile au efectuat anual controale pe lant, informand industria de functionalitatea sistemului. In prezent, in urma unor controale efectuate la actori din lantul de reciclare, altii decat producatorii, s-a constatat inexactitatea raportarii unor cantitati de deseuri. In aceasta situatie, autoritatile au plasat costurile aferente in sarcina producatorilor, desi acestia aveau contract in vigoare, indeplinindu-si sarcinile contractuale neavand nicio legatura cu fraudele sau neregulile constatate in sistem.
In lipsa unui cadru legislativ, care ar trebui sa cuprinda responsabilitati clare pe tot lantul de reciclare, plata contributiei si a penalitatilor exclusiv de catre industria alimentara inseamna diminuarea competitivitatii industriei alimentare romanesti, prin introducerea unor costuri suplimentare si transferul de costuri in buzunarul cetateanului.
In consecinta, industria alimentara romaneasca va consemna multiple insolvente si falimente. Mentionan ca aceasta contributie, de 2lei/kg este de 10 ori mai mare decat media europeana, ajungad sa fie cea mai mare din Europa.
Nefunctionalitatea legii a dus la aparitia acestui blocaj care va atrage dupa sine infringement pentruRomania, platile penalitatilor fiind suportate de catre populatie. Populatia va fi cea care va achita ambele note de plata.
Modalitatea de iesire din impas este adoptarea unei OUG de suspendare pe termen determinat a OUG196/2005 privind fondul de mediu pana la identificarea responsabililor si ulterior impunerea obligatiilor de plata celor responsabili.Romalimenta ramane in continuare deschisa la dialog pentru gasirea unei solutii de deblocare si elaborarea unui cadru legislativ eficient si coerent.
Romalimenta isi cere scuze de la populatie pentru orice fel de probleme legate de consumul de alimente ce vor aparea ca urmare a acestei crize.
Presedinte Romalimenta Director executiv
Sorin Minea Mihai Visan

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *