Îndulcitorii artificiali sunt revaluați de lumea științifică

Îndulcitorii artificiali sunt revaluați de lumea științifică

Potrivit unui studiu citat de FoodIngredients, îndulcitorii artificiali pot interfera cu comunicarea dintre speciile bacteriene care alcătuiesc microbiomul intestinal, spun cercetătorii, care cred că acest lucru ar putea duce la afecțiuni digestive și disconfort.

Test de către echipa de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel asupra îndulcitorilor artificiali conținuți în suplimentele sportive, s-a constatat că pot afecta echilibrul comunității microbiene intestinale.

„Prin urmare, noi deducem un efect al acestor îndulcitori artificiali asupra numeroaselor evenimente moleculare care se află la baza funcției microbiene intestinale și, prin extensie, asupra metabolismului gazdei”, scrie echipa în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

Constatările sunt infirmate de Asociația Internațională a îndulcitorilor (ISA), care a indicat utilizarea studiului de modele in vitro care au „o relevanță biologică redusă datorită limitărilor de la extrapolarea concentrațiilor testate in vitro la nivelurile de expunere umană din dietă”.

„De fapt, concentrațiile arătate că au un anumit efect în condițiile in-vitro nu ar fi atinse niciodată în intestinul uman”, continuă purtătorul de cuvânt al ISA.

„Condițiile de testare in vitro pot provoca reacții care nu ar fi observate în condițiile de expunere la viața reală la om și, prin urmare, acest proiect al studiului nu poate fi predictiv pentru ceea ce s-ar întâmpla în utilizarea reală a unui îndulcitor.”

Echipa a început să se uite la Quorum Sensing (QS), un proces pe care microorganismele îl folosesc pentru a comunica în cadrul comunității lor și pentru a regla comportamentele de grup.

Folosind teste de biosenzor și metode de caracterizare a proteinelor, printre alte tehnici, echipa a căutat să identifice rolul aspartamului, sucralozei și zaharinei în inhibarea acțiunilor sistemului de comunicare pe bază de bacterii Gram-negative N-acil homoserină lactonă (AHL).

În timp ce au descoperit că îndulcitorii nu au ucis bacteriile, analizele ulterioare au arătat că s-au legat de buzunarul de proteine ​​care leagă ligandul, eventual interferând cu carcasa corespunzătoare a ligandului nativ și astfel împiedicând plierea proteinelor.

„Împreună cu constatările raportate în studiu, este atrăgător să speculăm că acești îndulcitori artificiali ar putea interfera cu homeostazia microbiotei intestinale, promovând astfel progresia bolilor digestive”, scrie echipa.

„Studiile indică faptul că IBD este asociată cu disbioză intestinală, cu o scădere marcată a grupurilor taxonomice specifice, inclusiv Firmicutes și Bacteroidetes.

Se cunoaște că acești rezidenți intestinali sunt implicați în reglarea sistemului imunitar, producerea de vitamine, facilitarea digestiei substraturilor dietetice și reprimarea expansiunii agenților patogeni.

Din nou, ISA indică metodologia studiului, subliniind că designul său ignoră căile bine înțelese ale metabolismului îndulcitorilor cu conținut scăzut / fără calorii în intestin.

„Nici aspartamul, nici metaboliții săi nu ajung niciodată în colon pentru interacțiunea directă cu microbiota”, adaugă purtătorul de cuvânt al organizației non-profit din Bruxelles.

„Sucraloza este în mare parte neabsorbită, dar nu este digerată în intestin, deci nu este un substrat pentru microbiota intestinală. Zaharina se absoarbe rapid și se elimină neschimbată prin urină. ”

Reevaluează utilizarea îndulcitorului?

Îndulcitorii artificiali sunt utilizați în mod obișnuit în multe tipuri de alimente și băuturi și sunt recomandați pentru reducerea greutății corporale și persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 și intoleranță la glucoză.

În timp ce agențiile de reglementare au aprobat utilizarea aspartamului, zaharinei, sucralozei, acesulfamului potasiului (Ace-K), avantajului și neotameului, nu există încă un consens în comunitatea științifică cu privire la starea de siguranță a acestor îndulcitori artificiali.

În timp ce studiile controlate randomizate (RCT) la om sugerează beneficii ale greutății corporale din consumul de îndulcitori artificiali, există încă doar date limitate despre alte modificări metabolice, inclusiv modificarea microbiotei intestinale într-un mod care ar putea spori bolile metabolice pe care au fost intenționate să le reducă.

„Există o etichetare precisă a îndulcitorilor artificiali pe produse, ceea ce face dificilă cunoașterea cât conține fiecare produs”, adaugă profesorul Ariel Kushmaro, șeful Laboratorului de biotehnologie de mediu de la Universitatea Ben-Gurion. „Cercetările noastre ar trebui să împingă industria alimentară să reevalueze utilizarea de îndulcitori artificiali.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *