Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o scădere abruptă

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o scădere abruptă

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) a înregistrat o medie de 140,9 puncte în iulie 2022, în scădere cu 13,3 puncte (8,6 la sută) față de iunie, marcând al patrulea declin lunar consecutiv.

Cu toate acestea, a rămas cu 16,4 puncte (13,1 la sută) peste valoarea sa în luna corespunzătoare a anului trecut.

Scăderea din iulie a fost cea mai abruptă scădere lunară a valorii indicelui din octombrie 2008, condusă de scăderi semnificative ale indicilor uleiurilor vegetale și cerealelor, în timp ce și cei ai zahărului, lactatelor și cărnii au scăzut, dar într-o măsură mai mică.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 147,3 puncte, după o scădere de 19,1 puncte (11,5 la sută) față de iunie, dar a rămas cu 21,0 puncte (16,6 la sută) peste valoarea sa din iulie 2021.

Prețurile internaționale ale tuturor cerealelor reprezentate în indice au scăzut. În fruntea scăderii, prețurile mondiale la grâu au scăzut cu până la 14,5% în iulie, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusă de a debloca principalele porturi ale Ucrainei la Marea Neagră, indicând reluarea iminentă a exporturilor de cereale din Ucraina.

Disponibilitatea sezonieră din recoltele în curs din emisfera nordică a influențat și prețurile. Cu toate acestea, prețurile internaționale la grâu erau încă cu 24,8 la sută peste valorile lor din iulie anul trecut.

Prețurile internaționale ale cerealelor secundare au scăzut pentru a patra lună consecutiv, cu 11,2 la sută, dar au rămas cu 12,1 la sută peste valorile lor de acum un an. Acordul de deblocare a porturilor Ucrainei a fost, de asemenea, în principal în spatele unei scăderi cu 10,7% a prețurilor mondiale la porumb.

Disponibilitățile sezoniere crescute în Argentina și Brazilia, unde recoltele de porumb au progresat înaintea ritmului de anul trecut, au contribuit, de asemenea, la reducerea presiunii asupra prețurilor. Derivarea slăbiciunii piețelor de grâu și porumb a determinat, de asemenea, să scadă prețurile sorgului și orzului, cu 12,8 la sută și, respectiv, 12,6 la sută.

În iulie, prețurile internaționale la orez au scăzut pentru prima dată de la începutul anului 2022, influențate de cererea inconsecventă și de mișcările valutare la marii exportatori.

Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 171,1 puncte în iulie, în scădere cu 40,7 puncte (19,2 la sută) și marcând un minim din ultimele 10 luni. Scăderea bruscă a fost determinată de scăderea prețurilor mondiale la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea soarelui.

Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au scăzut pentru a patra lună consecutivă în iulie, în principal din cauza perspectivelor de disponibilitate ample la export din Indonezia, principalul exportator mondial de ulei de palmier.

Între timp, cotațiile mondiale ale uleiului de soia și de rapiță au scăzut din cauza cererii lente prelungite și a așteptărilor de aprovizionare ample de noi culturi.

În cazul uleiului de floarea soarelui, prețurile internaționale au scăzut semnificativ pe fondul cererii globale de import reduse, în ciuda incertitudinilor logistice continue din regiunea Mării Negre. Scăderea prețurilor la țiței a exercitat și o presiune în scădere asupra valorilor uleiului vegetal.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 112,8 puncte în iulie, în scădere cu 4,4 puncte (3,8 la sută) față de iunie, marcând al treilea declin lunar consecutiv și atingând un minim din cinci luni. Preocupările legate de perspectivele cererii din cauza așteptărilor privind o nouă încetinire a economiei globale în 2022 au afectat internațional. cotațiile finale ale prețului zahărului.

Scăderea prețurilor a fost declanșată și de slăbirea realului brazilian față de dolarul american și de prețurile mai mici ale etanolului, ceea ce a dus la o producție de zahăr mai mare decât se aștepta anterior în Brazilia în prima jumătate a lunii iulie.

Indicațiile privind exporturile mai mari din India și perspectivele favorabile de producție pentru sezonul următor au contribuit, de asemenea, la scăderea prețurilor mondiale la zahăr în iulie.

În schimb, preocupările legate de impactul condițiilor meteorologice prelungite calde și uscate asupra potențialului de randament în Uniunea Europeană au împiedicat scăderi mai substanțiale ale prețurilor.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *