În Germania, carnea și lactatele vor fi de șase ori mai scumpe

În Germania, carnea și lactatele vor fi de șase ori mai scumpe

Noul ministru german al agriculturii, Cem Özdemir, vrea să crească prețurile alimentelor prin suprataxare, pentru a reflecta costurile de mediu și pentru a garanta un venit echitabil fermierilor. Aceasta ar însemna că carnea ar putea deveni de până la șase ori mai scumpă.

Özdemir, membru al Partidului Verzilor Germani, vrea să pună capăt prețurilor de chilipir la alimente – și în special la carne. „Un kilogram de carne tocată pentru 3,98 euro nu poate veni de la un animal fericit”, a spus el. „Niciun fermier nu poate trăi din aceste prețuri”. Potrivit ministrului, prețurile actuale nu mai au sens, ele nu țin cont în niciun fel de impactul asupra mediului.

Vara trecută, o comisie de experți din Germania (Zukunftskommission Landwirtschaft) a făcut deja o serie de recomandări pentru a face industria agricolă mai sustenabilă.

Punctele cheie au inclus faptul că agricultura trebuie să susțină biodiversitatea și clima, că animalele trebuie tratate cu respect și că toată lumea din lanțul de producție are dreptul la un preț corect.

Acest lucru ar duce, totuși, la scumpirea cărnii de până la șase ori. Consumatorii ar trebui, de asemenea, să plătească mult mai mult pentru produsele lactate.

Potrivit comisiei, tranziția ecologică este fezabilă doar dacă populația nu simte că este o povară prea mare, chiar dacă întreaga schimbare ar costa miliarde anual. Organizațiile pentru sărăcie au cerut deja guvernului să ofere sprijin financiar familiilor cu venituri mici atunci când prețurile alimentelor cresc.

La sfârșitul anului 2020, mai mult de o zecime din terenul agricol din Germania era ocupată de ferme ecologice. Noul guvern condus de Olaf Scholz vrea să crească acest procent la cel puțin 30% până în 2030.

În Belgia, dimpotrivă, mai puțin de 7% din terenul agricol a fost folosit organic, scrie ziarul belgian De Standaard. În nordul vorbitor de olandeză, această pondere a fost chiar de doar 1,4 %.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *