Impactul substanțelor chimice asupra durabilității alimentelor

Impactul substanțelor chimice asupra durabilității alimentelor

Potrivit FoodNavigator, pentru siguranța chimică și durabilitatea este nevoie de o „modalitate diferită” și de o „cutie de instrumente mai inteligentă”.

Reguli mai stricte

Înăsprirea cerințelor de reglementare și așteptările sporite ale publicului cu privire la utilizarea substanțelor chimice sigure și durabile în industria alimentară și a băuturilor oferă „oportunități substanțiale” și „noi riscuri”, potrivit TSG Consulting.

Accentul pe produsele „mai sigure” s-a accentuat în Uniunea Europeană de când a introdus regulamentul său inovator privind substanțele chimice în 2006, potrivit Sue Bullock, care conduce echipa de conformitate, administrare și sustenabilitate a produselor chimice de la TSG. Și ea crede că „ritmul schimbării este setat să se accelereze”.

Creșterea standardelor de siguranță și durabilitate

Într-adevăr, de când UE a publicat Pactul verde în 2019, accentul s-a îndreptat către schimbarea sistemică necesară pentru promovarea sistemelor alimentare durabile.

Utilizarea industrială a substanțelor chimice a fost tot mai atentă în Europa, unde Strategia pentru Sustenabilitate pentru Produse Chimice și-a proclamat ambiția de a combate substanțele chimice toxice și poluarea care dăunează sănătății umane și ecosistemelor în 2020.

Un an mai târziu, Comisia Europeană a inițiat un proces de actualizare a legislației UE care reglementează substanțele chimice din materialele în contact cu alimentele (FCM).

Potrivit CHEM Trust, o organizație de caritate cu sediul în Marea Britanie și Germania, această revizuire este de mult așteptată – legile UE privind FCM sunt „învechite și ineficiente în protejarea oamenilor și a mediului”.

Companiile se bazează deja pe echipe în creștere de experți pentru a se asigura că produsele lor pot fi utilizate în siguranță și în conformitate cu legislația, indiferent dacă produc și vând materii prime, pesticide sau bunuri de larg consum.

Cu toate acestea, Bullock consideră că sunt necesare „o gândire diferită” și „cutie de instrumente mai inteligente” pentru a aborda cu succes cerințele ambițioase de siguranță și sustenabilitate a produselor, așteptate în cadrul Pactului Verde al UE.

„Când oamenii se gândesc la durabilitate, reducerea carbonului este adesea primul lucru care îi vine în minte, dar compoziția produsului se află în centrul acestei probleme”, a explicat Bullock.

„Alegerea cu privire la substanțele chimice și materialele utilizate în produse determină impactul acestora asupra sănătății și mediului, performanța lor și, în cele din urmă, capacitatea lor de comercializare. Opțiunile trebuie să fie evaluate temeinic, iar deciziile – inclusiv incertitudinile și tensiunile – trebuie explicate în mod eficient și credibil.”

Adoptarea unei abordări „pragmatice” pentru avantajul competitiv

Bullock consideră că întreprinderile vor beneficia de o abordare „strategică”, „pragmatică”, pentru a prioritiza preocupările legate de utilizarea substanțelor chimice, apoi ia decizii informate pentru a obține cel mai mare beneficiu net pentru planetă și rezistența afacerii.

În rolul său la TSG Consulting, ea ajută, de asemenea, la impulsionarea Science Group Sustainability, o platformă care combină expertiza TSG cu cea a companiilor surori Sagentia Innovation și Leatherhead Food Research.

A fost înființată de compania-mamă Science Group pentru a „combina” inovația de produs și serviciile de conformitate cu reglementările pentru a ajuta industria să abordeze probleme complexe de sustenabilitate.

„Majoritatea companiilor au angajamente în materie de sustenabilitate și acum trebuie să se apuce să le îndeplinească. Aici lucrurile încep să devină dificile. Când ridicați capota pentru orice produs chimic sau produs individual, vă confruntați adesea cu un set extrem de complex de probleme.

Este nevoie de expertiză pentru a evalua opțiunile, ceea ce ar putea însemna trecerea la o alternativă mai sigură sau pregătirea dovezilor care să demonstreze impactul relativ asupra sănătății umane și asupra mediului al unei substanțe chimice față de altele”, a menționat expertul în chimie.

Din ce în ce mai mult, acest lucru implică munca profundă în cadrul companiilor și al lanțurilor lor valorice, ajutând la comunicarea eficientă a progresului către părțile interesate, de la investitori la clienți.

Este vorba despre protejarea în viitor a produselor „sigure și durabile” și asigurarea faptului că acestea au o bază solidă de dovezi care să susțină afirmațiile și raportarea de durabilitate, a sugerat ea.

„Înțelegerea, apoi acționarea asupra problemelor de durabilitate legate de ingredientele chimice necesită o expertiză tehnică profundă”, a concluzionat Bullock. „Totul este interconectat și de cele mai multe ori sunt compromisuri și compromisuri de făcut.

Acest lucru, la rândul său, poate dezvălui oportunități de îmbunătățire semnificativă și inovație condusă de sustenabilitate. Atunci când combinați cunoștințele științifice, înțelegerea reglementărilor și cele mai bune practici de inovare, este posibil să obțineți câștiguri semnificative.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *