Impactul Fairtrade asupra pieței mondiale a ciocolatei

Impactul Fairtrade asupra pieței mondiale a ciocolatei

Fundația Fairtrade a lansat un nou raport care dezvăluie perspective cheie asupra factorilor despre care spune că pot ”fie să permită, fie să pună în pericol capacitatea cooperativelor de cacao de a crea și de a distribui în mod echitabil beneficii pozitive membrilor fermieri”. Dar, cum va contiunua să modifice piața mondială a ciocolatei, aceste practici?

De la fermieri, la consumator

Sprijinit de un grant de la Open Society Foundations, raportul ”What Makes Co-operatives Work?”, conturează recomandări pentru Fairtrade și sectorul de cacao, în general, dezvoltate după ce specialiștii au efectuat un studiu aprofundat asupra funcțiilor cooperativelor și au primit feedback de la două studii de caz în cooperative de cacao din Ghana.

Recomandările includ propuneri despre cum să identifice mai bine obstacolele în calea îmbunătățirii experiențelor fermierilor în cadrul cooperativelor și cum să sprijine cooperativele în călătoria lor de a extinde impactul pentru membri și nu numai, pentru măritori și familiile proprietarilor de fermă.

Acest raport vine într-un moment deosebit de important pentru sistemul Fairtrade, este de părere Brian Doe, Manager de dezvoltare de programe la Fundația Fairtrade.

Un plus esențial

Această înțelegere a modificărilor relațiilor de muncă și de afaceri este un plus esențial la modul în care sectorul poate funcționa prin structuri conduse de fermieri,  pentru a asigura o programare de succes a veniturilor de trai și pentru a realiza progrese către venituri, drepturi și reziliență îmbunătățite pentru fermierii de cacao, crede Fairtrade.

Raportul, comandat de Fundația Fairtrade, a fost elaborat de cercetătorul din Elveția Dafni Skalidou, susținut de cercetătoarea Gladys Nketiah și de echipa de cacao a Fairtrade Africa, ambele din Ghana.

Autorilor li s-a cerut să ofere o analiză a sectorului cooperativ din Ghana și să adune feedback-ul fermierilor cu privire la experiențele lor cu cooperative, pentru a înțelege cum funcționează cooperativele și cum creează și distribuie beneficiile.

Cercetarea a fost realizată prin discuții de grup cu fermierii de cacao din Rețeaua de producători din Africa de Vest a Fairtrade, precum și prin interviuri cu o serie de părți interesate relevante din sector, inclusiv cooperativele de cacao Fairtrade.

Pașii urmatori

În urma feedback-ului din partea cooperativelor participante, cercetarea oferă o serie de următori pași atât pentru cooperativele active din Ghana, cât și pentru părțile interesate externe care încearcă să le susțină, a spus Fairtrade.

Printre recomandări se numără o chemare de a se concentra pe:

-includerea metodelor de eliminare a problemelor în activități de formare și stimulente oferite de cooperative;

-crearea unor orientări mai bune pentru lanțul valoric pentru un sprijin extern mai coordonat și mai diversificat; și

-facilitarea unor rețele și platforme de cooperare mai bune, care includ spațiu pentru ca cooperativele să abordeze cu încredere provocările interne pe măsură ce acestea apar.

Raportul recomandă, de asemenea, investiții în abilități de conducere în rândul tinerilor din comunitățile cultivatoare de cacao, pentru a se pregăti mai activ pentru următoarea generație de conducere cooperativă.

Există, de asemenea, un apel pentru necesitatea ca sectorul să prioritizeze consolidarea guvernanței care va construi o bază solidă pentru cooperative, înainte de a face investiții mari în activități operaționale sau programatice.

Managerul de dezvoltare a programelor de la Fundația Fairtrade, Brian Doe, a declarat: ”Acest raport vine într-un moment deosebit de important pentru sistemul Fairtrade: 2021 a fost un punct de reflecție critic pentru parteneriatele programatice în creștere și adesea noi ale Fairtrade pentru a consolida cacaoul nostru certificat.

Operatorii din Africa de Vest susțin o aprovizionare sporită a pieței, dar în condiții Fairtrade. Anul trecut, Fairtrade International a comandat o evaluare externă a Programului de cacao din Africa de Vest, al rețelei noastre de producători din Africa de Vest.

Acest raport a găsit dovezi clare că organizațiile de producători la scară mică sunt mai eficiente și mai rezistente, ca urmare a acestor parteneriate de programe adaptate cu Fairtrade. Cu toate acestea, mai este de făcut pentru a debloca rezultate pe termen lung în ceea ce privește veniturile, drepturile și rezistența la schimbările climatice, căutate de comunitățile de fermieri”.

Schimbările climatice și veniturile volatile din cacao

Fundația Fairtrade afirmă că lucrarea prezintă un instrument analitic conceput pentru a ajuta structurile cooperatiste să-și evalueze propria capacitate de a crea impact pentru membrii lor și pentru gospodăriile cultivatoare de cacao.

Acesta observă că înțelegerea naturii valorii unei cooperative pentru fermieri, precum și a posibilelor obstacole în calea impactului pozitiv, se corelează direct cu modul în care organizațiile de producători îi vor ajuta pe fermieri să facă față provocărilor tot mai mari pentru micii fermieri, cum ar fi schimbările climatice și veniturile volatile din cacao.

”Cercetarea evidențiază în primul rând nevoia de mai mult din acest tip de analiză critică a dinamicii modului în care o anumită structură de cooperare, prin istoria sa unică, traiectoria și relațiile cu actorii externi de-a lungul timpului, poate reuși să aducă valoare tangibilă membrilor. care se alătură”, a spus Doe.

Creșterea rezistenței economice

La rândul lor, standardele de comerț echitabil sporesc rezistența economică a fermierilor pe fondul crizelor globale, arată studiul. Cercetările dezvăluie că standardele Fairtrade, prețurile Fairtrade și programele de sprijin pentru producători au un impact pozitiv asupra fermierilor certificați și comunităților acestora atunci când comparativ cu fermierii care nu sunt certificati Fairtrade, în special în perioadele de dificultate și de suferință.

Raportul ”Evaluarea impactului comerțului echitabil asupra reducerii sărăciei și rezilienței economice prin dezvoltare rurală” a fost realizat de Mainlevel Consulting și lansat în comun de Fairtrade Germania și Fairtrade Austria.

Acesta afirmă că, în vremuri de criză globală, fermierii care fac parte din organizațiile de producători certificate Fairtrade beneficiază de gospodării agricole mai solide și mai durabile, în special în domeniile rezilienței economice, bunăstării sociale, durabilității mediului și bunei guvernări a cooperativelor lor.

”În vremuri de criză, devine evident că Fairtrade sporește rezistența economică a fermierilor și îi sprijină în continuarea profesiei în vremuri dificile”, a declarat și Tatjana Mauthofer, cercetător la Mainlevel Consulting și coautor al studiului, care a adăugat: ”

Studiul arată că cele două mecanisme Fairtrade, prețul minim și premium,  reprezintă o plasă de siguranță esențială pentru fermieri, organizațiile lor mici de producători și, eventual, pentru comunitățile lor”.

În timpul studiului, cercetătorii au examinat de trei ori aceleași organizații de producători în ultimul deceniu, obținând informații valoroase despre condițiile și perspectivele în schimbare ale fermierilor Fairtrade.

Cooperativele Fairtrade incluse în cercetare, adică, o cooperativă de cacao din Ghana, o cooperativă de cafea și trei cooperative de banane din Peru, au fost analizate împreună cu omologii non-Fairtrade de dimensiuni și locații similare pentru a izola efectele Fairtrade în comparație cu alți factori externi.

Cercetarea a constatat îmbunătățiri în situația financiară a gospodăriilor agricole, cum ar fi câștiguri sporite, plase de siguranță mai puternice și economii sporite. Într-un caz specific, fermierii de cafea membri ai cooperativei La Florida certificate Fairtrade din Peru au raportat că au venituri cu 50% mai mari decât cele ale fermierilor care nu fac parte din comerțul echitabil.

Fairtrade International are un nou CEO global

Fairtrade International a anunțat că Sandra Uwera va deveni noul său CEO global după plecarea doctorului Nyagoy Nyong’o, care a ocupat funcția de CEO global interimar până luna trecută.

Uwera, cetăţean ruandez care vorbeşte fluent atât franceză, cât şi engleză, vine la Fairtrade cu o bogată experienţă în Africa de Est şi de Sud, împreună cu un set unic de abilităţi, perspective şi relaţii pentru a conduce Fairtrade în viitor, a spus organizaţia.

Cel mai recent, ea a ocupat funcția de CEO al COMESA Business Council (CBC), cea mai importantă organizație de afaceri membre din Africa și o instituție din sectorul privat a Pieței comune pentru Africa de Est și de Sud (COMESA), care reprezintă 34 de sectoare de afaceri din 21 de țări.

”Sunt încântată și onorată să conduc Fairtrade, pe măsură ce își construiește rolul principal în confruntarea cu cele mai mari provocări ale vremurilor noastre, de la schimbările climatice și sărăcia la egalitatea de gen”, a spus Uwera.”

”Pentru mulți oameni din întreaga lume, Fairtrade înseamnă un viitor mai echitabil pentru fermieri, un viitor mai durabil pentru planeta noastră și un viitor mai bun pentru consumatorii angajați să facă diferența”, a continuat ea. ”Aceasta este viziunea Fairtrade pe care aștept cu nerăbdare să o cresc alături de milioanele de Fairtrade care ne susțin misiunea”.

Ca parte a muncii sale cu CBC și COMESA, Uwera a condus proiecte privind soluții durabile pentru întreprinderile mici și mijlocii, advocacy, consolidarea capacităților tehnice, competitivitatea industriei și accesul la piață, incluziunea financiară digitală și programe axate pe responsabilizarea femeilor și a tinerilor.

”Suntem încântați să o avem pe Sandra la cârma Fairtrade într-un moment atât de important din istoria organizației noastre”, a declarat Lynette Thorstensen, președinte al Consiliului Fairtrade.

 ”Cu talentul și viziunea ei excepționale, ne așteptăm ca conducerea Sandrei să se bazeze pe Strategia noastră globală ambițioasă, să ne perfecționeze direcția strategică și să ne adâncească impactul în întreaga lume. Suntem deosebit de încântați că am angajat un cetățean dintr-o regiune vitală agricolă Fairtrade, care va avea sediul acolo, lucrând de la birourile Fairtrade Africa din Nairobi, Kenya”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *