Igienizarea si sterilizarea ambalajelor pentru produse alimentare vrac

De regula, alimentele vrac folosesc ambalaje sau recipiente reutilizabile, care circula intre procesator, eventualul furnizor angrosist si magazin. Alaturi de acestea, industria alimentara utilizeaza si ambalaje de mari dimensiuni, cum ar fi containerele. Pentru toate acestea trebuie asigurata o igiena perfecta, care sa impiedice alterarea alimentelor.
Obiectivele spalarii ambalajelor
Curatarea mecanica a ambalajelor ?si obtinerea de ambalajeperfect curate, asigurareapuritatiimicrobiologice sauasigurarea sterilitatiiambalajelorpentru ambalarea aseptica reprezinta una dintre cele mai importante etape din finalul fluxului tehnologic. Prin definitie, ambalajul perfect curat este acela care poate fiacoperit cu o pelicula uniforma ?si continua de apa.
In principal, aceste conditii se obtin prin procedeul de spalare care se aplica ambalajelor noi, pentru indepartarea impuritatilor uordm;oare particule de praf,reziduuri, impuritati etc. . Pentru ambalajele reutilizabile, in cazul box-urilor de mari dimensiuni sau a containerelor, care nu implica strict siguranta alimentara, operatia e dificila, mai ales la cele care au depuneri solide ?si resturi de grasimi sau au etichete aplicate cu adeziv cu rezistenta mare laumezire.
Aceasta situatie se intalneste mai ales in cazul ambalajelor returnabile murdare, care provin din:
– Returnari comerciale normale, constituitedin majoritateaambalajelorcare sereintorc la producatorul de alimente efectuand circuitul fabrica – piata comerciala -fabrica intr-un interval de maxim 3 luni;
– Ambalaje din depozite pastrate perioade indelungate de timp;
– Ambalaje foarte murdare, care au acumulari mari de murdarie lainteriorpe unul din pereti din cauza pozitiei culcate, in spatii neacoperite;
– Ambalaje imposibil de curatat, care contin substante precum: catran,vopsea, ghips etc.fixate pe suprafata sticlei, impuritatiinsolubile in solutiile de spalare obiordm;nuite, astfel ca acestea trebuie eliminate.
Dupa spalare, deosebit de importante vor conditiile de depozitare a ambalajelor goale, deoarece, in urma actiunii umiditatii ?si fluctuatiei de temperatura, are loc condensarea umiditatii pesuprafata ambalajelor, ceea ce favorizeaza aderarea prafului.
Etapele spalarii
Spalarea ambalajelor presupune urmatoarele etape:
Inmuierea ?si umflarea depunerilor presupun o clatire interna ?si externa cu apa recirculata de la o clatire finala, ducand la indepartarea impuritatilor libere ?sipreincalzirea ambalajele din sticla.
Desprinderea ?si antrenarea impuritatilor se efectueaza prininmuiere alternata?si scurgere,la trecereaambalajelor prinunulsau mai multe bazine care contin cantitati mari desolutii de spalare. Etapa presupuneagitarea mecanicaa solutieiprin recirculare,stropireaambalajelor cu solutie, separarea impuritatilor, a etichetelor ?si ladispersarea lor in solutie.
Clatirea ambalajelor presupune stropirea interna?si externa cujeturiputernice de apapentruindepartarea resturilor de solutie de spalare ?sipentru racirea ambalajelorla temperatura necesarapentru umplerea cu produs. Presiunea ?si forma jetului de stropire se alege in functie de inaltimea ambalajului, dediametrul gurii sau orificiului de umplere.
Reusita procesului depinde degradul de murdarire aambalajelor,tipul ambalajului, materialul dincare este confectionat, forma, capacitatea, daca este nou sau reutilizabil etc.,tipulde adeziv folositlaetichetare,materialulfolositpentruconfectionareaetichetei,duritateaapeifolositepentruspalare,capacitatea si productivitatea liniei de curatire.
Factori de influenta a efectului de curatare
Curatarea ambalajelor poate fi influentata de:
– Efectul inmuierii: Indepartarea murdariei si a impuritatilor necesita un timp de inmuiere ?si dizolvare cuprins intre 10 ?si 30 minute.
– Efectul mecanic al stropirii accentueaza curatirea prin clatirea intensa a recipientelor.
– Temperatura de spalare: Cu cat este mai ridicata cu atat este mai rapida indepartarea murdariei. O spalare buna, concretizataprintr-un bun efect biologic de curatire se realizeaza latemperatura de 60…85C.
– Agentul de curatire este alcalin, astfel ca, pe langa inmuierea ?si dizolvarea murdariei distruge ?si microorganismele, indeosebi latemperatura ridicata. Exista ?si oexceptie: pentru ambalajele din aluminiu nu sefoloseordm;te solutie alcalina, deNaOH, datorita caracterului amfoter alaluminiului.
Efectul inmuierii
Imersiaambalajelor supuse spalarii in solutia alcalina din baia de inmuierese realizeaza intimp,fiind fazacu duratacea mai lunga din ciclu de spalare. Trebuie evitateprelungirea duratei decontact din cauza atacului corosiv al solutiiloralcaline asupra materialelor de ambalaj, chiar ?si asupra sticlei. Efectul obtinut: ambalajele din sticla au un aspect cetos.
Durata de contact este timpul in care un ambalaj este supus actiunii solutieicaustice, egal cu durata de imersie + timpul necesar transferului ambalajelorde la un compartiment, la urmatorul.
Durata totala: minutele necesare pentru ca ambalajul supus spalarii sa parcurga traseul de la gura dealimentare, la gura de descarcare.
Durata de imersie durata de inmuiere : timpul pentru imersiabuteliei in solutie alcalina + timpul necesar pentru clatire saupentru transferul de la un compartiment catre urmatorul.
Efectele pozitive ale temperaturii ridicate
Efectele pozitive ale temperaturii ridicate a solutiei de spalareaccelereaza procesuldecuratare,creordm;te eficienta agentilorde curatirepentru aceea?siconcentratie,obtinandu-se efectuldesterilizare aambalajelor.Microorganismele sunt uordm;or distruse la temperatura de 80C de solutie alcalina.
Efecte negative
La ambalajeledinsticla pot avea loc spargeri, din cauza ordm;oculuitermic.Se recomanda spalarea acestora la diferenta de temperatura dintre compartimentele ma?sinii de spalat de maximum 35C la incalzire ?si 25C laracire. Zonade vapori trebuie sa fie foartefierbinte, dar exista pericolulcontaminarii prin lipire, in cazul opririi operioada lunga de timp.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *