Fluxul de electroni, in procesarea carnii

Autor: Prof. univ. dr. ing.Maria TURTOIUniversitateaDunarea de Josdin Galati Prelucrarea cu fascicul de electroni sau iradierea cu electroni este un proces care implica utilizarea electronilor, de obicei de energie inalta. Poate avea loc la temperaturi ridicate si in atmosfera de azot. Energia electronilor variaza de la keV la MeV in functie de adancimea de penetrare necesara.
Componentele de baza ale unui dispozitiv de prelucrare cu fascicul de electroni sunt un tun electronic format dintr-un catod, o sita si un anod , folosit pentru a genera si a accelera fasciculul primar ?si un sistem optic magnetic focalizare si deflexie , utilizat pentru a controla modul in care fasciculul de electroni actioneaza asupra materialului. Catodul este sursa de electroni pe care ii emite termic in timpul functionarii. Geometria campului electrostatic stabilit prin configuratia sitei ?si anodului modeleaza electronii intr-un fascicul paralel. In acela?si timp, electronii sunt accelerati ?si ies din tun printr-un orificiu de la baza plana a anodului, avand o energie egala cu tensiunea aplicata la catod. Eficienta de conversie a puterii de alimentare in energie a fasciculului de electroni este mai mare de 95 %.
Dupa iesire din tun, fasciculul trece printr-un sistem de lentile electromagnetice ?si o bobina de deflexie. Lentilele sunt utilizate pentru producerea unui fascicul fie focalizat, fie defocalizat pe un punct de pe produsul tratat, in timp ce bobina de deflexie este utilizata fie pentru pozitionarea fasciculului pe un loc fix, fie pentru a asigura o forma de miscare oscilatorie.
Iradierea cu fascicul de electroni este utilizata pentru reticularea polimerilor in vederea imbunatatirii proprietatilor mecanice, termice ?si chimice, degradarea materialelor in procesul de reciclare, sinteza materialelor nanocompozite in nanotehnologie, sterilizarea produselor medicale ?si farmaceutice ?si sterilizarea microbiana a produselor alimentare. Acest articol il veti putea citi integral in editia cu nr. 29 a revistei Fabrica de Carne

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *