FGCR, partenerul agriculturii de performanta

Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost infiintat in anul 1994, dar putem spune ca implicarea puternica in agicultura si mediul rural a inceput dupa anul 2003, perioada de referinta pentru cresterea substantiala a finantarilor acordate beneficiarilor din mediul rural, atat din bugetul national, cat si din fonduri europene.
Misiunea Fondului consta in :
Sprijinirea absorbtiei fondurilor europene alocate Romaniei prin PNDR;
Dezvoltarea productiei agroalimentare;
Formarea si consolidarea fermelor de familie;
Dezvoltarea de parteneriate cu institutiile finantatoare in scopul facilitarii accesului la finantare al beneficiarilor fondurilor europene alocate Romaniei prin PNDR, al fermierilor si al procesatorilor de produse agricole.
Volumul creditelor garantate de Fond in anul 2012 a fost de cca. 430 mil. euro, iar in primele 9 luni ale anului 2013 a atins nivelul de 150 mil. euro. Insa dimensiunea cea mai expansiva este aceea a numarului de beneficiari care in anul 2012 a fost de 36.885, iar in primele 9 luni din 2013 numarul acestora a crescut de cca. 2 ori fata de aceeasi perioada din anul 2012.
De-a lungul celor aproape 20 de ani de existenta :
Am devenit un partener pentru peste 28 de institutii finantatoare cu care impartim riscurile finantarii mediului rural;
Am facilitat accesul la credite a unui numar de peste 80.000 de beneficiari sustinand prin aceasta mentinerea sau, dupa caz, cresterea locurilor de munca, fiscalizarea afacerilor din agricultura, cresterea contributiilor sociale la buget si asigurarea celui mai bun procent de absorbtie a fondurilor europene din actuala perioada de programare in Romania.
Am contribuit, impreuna cu MADR si bancile comerciale, la cresterea ponderii creditelor acordate agriculturii in totalul creditelor acordate in economie la cca. 4 %.
Beneficiarii garantiilor Fondului sunt :
Fermierii care doresc sa-si consolideze suprafetele cultivate sau sa-si consolideze fermele de familie sau care doresc sa-si creasca dimensiunea economica a fermelor prin achizitia de terenuri agricole;
IMM-urile care cultiva terenuri agricole, cresc animale sau proceseaza produse agricole;
Beneficiarii publici si privati ai PNDR.
Detalii pe www.fgcr.ro.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *