Fără acord, Brexit-ul va determina blocarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente în UK

Fără acord, Brexit-ul va determina blocarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente în UK

După ce Marea Britanie a votat împotriva includerii garanțiilor privind standardele alimentare în legislația sa post-Brexit în această săptămână, experții au avertizat că un Brexit fără acord are ramificații pe scară largă pentru siguranța alimentară și întreprinderi, notează Euractiv.

În cadrul unei audieri publice cu DG ENVI, marți (13 octombrie), privind „pericolele și perspectivele” pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară în viitoarea relație UE-Marea Britanie, experții au subliniat necesitatea unei acțiuni pentru a preveni întreruperile lanțului de aprovizionare.

„Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că noile procese de export și import, împreună cu controale și controale sporite asupra schimburilor comerciale dintre UE și Marea Britanie, vor duce la întreruperi inevitabile în lanțurile de aprovizionare ale afacerilor alimentare irlandeze și europene”, a declarat Pamela Byrne, CEO al Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Irlanda.

Pentru a reduce la minimum această perturbare, ea a solicitat sprijin specific pentru întreprinderile alimentare, inclusiv angajarea directă cu grupurile din sectorul industrial pentru a ajuta companiile să înțeleagă și să se pregătească pentru schimbările viitoare.

Ea a adăugat un avertisment că potențialul divergenței de reglementare crește după 1 ianuarie 2021 și că ritmul divergenței este „neclar și incert”.

Ședința vine pe partea din spate a știrilor că încercările fermierilor și activiștilor de alimentație de a consacra practicile de siguranță alimentară și bunăstarea animalelor în legislația britanică după Brexit au fost înfrânte luni (12 octombrie).

Proiectul de lege, cu amendamentele sale anulate, va reveni acum la Camera Lorzilor și vor exista șanse suplimentare de dezbatere la sfârșitul acestei săptămâni.

Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat că opoziția „intensă” a Regatului Unit de a include garanții și standarde alimentare în legislația sa post-Brexit complică o relație viitoare între bloc și vecinul său din întreaga lume. canal.

„Va fi extrem de important să ne asigurăm că există mecanisme suficient de robuste pentru importurile care deservesc trecerea între Marea Britanie și Irlanda de Nord și în Irlanda de Nord pentru a evita alimentele care nu respectă standardele UE să intre pe piața unică”, a spus el. .

„Este clar că Marea Britanie dorește să înlăture ceea ce consideră bariere netarifare în calea comerțului, lucruri pe care cei din noi din sănătatea publică le consideră adesea drept protecții esențiale ale sănătății publice. Dacă Marea Britanie este hotărâtă să presupună o astfel de abordare, atunci va fi dificil de a concilia așteptările UE și SUA ”, a avertizat McKee.

Experții au subliniat că siguranța alimentară nu este doar critică pentru sănătatea publică, ci și pentru securitatea alimentară, dezvoltarea economică și comerț.

Avertismentele fac ecou rezultatelor unui studiu recent al London School of Economics, comandat de compania de lactate Arla Foods.

Studiul a avertizat că lanțurile de aprovizionare dintre Marea Britanie și UE sunt „strâns legate” și că Brexit fără acord va perturba lanțurile de aprovizionare și „va transforma substanțial fluxurile comerciale pe termen lung”.

Ca o recomandare cheie, oferă recunoașterea sistemelor de siguranță alimentară și a certificărilor veterinare și evitarea creării de noi bariere comerciale netarifare în cerințele vamale și de frontieră.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *