FAO propune transformarea sistemelor alimentare globale

FAO propune transformarea sistemelor alimentare globale

Miniștri și reprezentanți la nivel înalt din Europa și Asia Centrală s-au întâlnit astăzi la Conferința Regională FAO pentru Europa (ERC33) pentru a discuta nu doar impactul războiului din Ucraina asupra sistemelor agroalimentare și a securității alimentare mondiale , dar și modalități de accelerare a eforturilor de transformare a sistemelor agroalimentare pentru a asigura o dezvoltare inclusivă și favorabilă mediului și pentru a obține o nutriție mai bună, atât la nivel regional, cât și în alte regiuni ale planetei

„Este un moment cheie pentru a discuta răspunsuri adecvate și a împărtăși soluții care s-au dovedit eficiente pentru a sprijini factorii de decizie din regiune în abordarea acestor provocări”, a declarat directorul general al FAO, QU Dongyu, în declarațiile de deschidere la cea de-a treizeci și treia sesiune a Conferinței regionale. 

Regiunea Europa și Asia Centrală include 53 de state cu venituri mari și medii, care găzduiesc peste 900 de milioane de oameni. Directorul general a recunoscut că regiunea se află într-o „poziție bună” ca unul dintre coșurile alimentare ale lumii și lider global atât în ceea ce privește cantitatea cât și calitatea producției agroalimentare, chiar dacă nivelul foamei crește de la nivelurile relativ scăzute înregistrate anterior în regiune. 

Regiunea „joacă un rol cheie în securitatea alimentară la nivel mondial” și este o „sursă importantă de idei noi și de inspirație pentru întreaga lume”, a declarat Henryk Kowalczyk, viceprim-ministru și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Poloniei, în cuvântul său de deschidere. 

În calitate de președinte al Conferinței Regionale, participanții l-au ales pe Zbigniew Rau, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei. 

Situația din Ucraina a fost accentul principal pe care s-au concentrat membrii FAO din regiune, cu o sesiune dedicată impactului războiului asupra agriculturii, inclusiv prețurile globale la alimente și îngrășăminte, care au crescut din cauza accesului limitat la anumite mărfuri și inputuri. 

„Pacea este fundamentală pentru protejarea oamenilor de foame”, a spus Qu, menționând că FAO a monitorizat îndeaproape implicațiile războiului și s-a angajat să continue să dezvolte analize pe termen scurt, mediu și lung și recomandări de politici pentru membrii săi. 

Ucraina este, evident, cea mai afectată de război, din cauza suferinței umane și a lanțurilor valorice și de aprovizionare distruse, dar de asemenea sunt afectate statele cu venituri mici importatoare de alimente, dependente de Federația Rusă și Ucraina pentru aprovizionarea cu mâncare, furaje pentru animale, combustibil și îngrășăminte, precum și toți consumatorii de pretutindeni care se confruntă cu prețurile alimentelor care au atins niveluri record, a spus directorul general. 

El i-a îndemnat pe membrii FAO să profite de Conferința Regională ca de o oportunitate de a discuta „abordări potențiale pentru a preveni acutizarea crizei în viitor”. 

Echipa FAO din Ucraina este la fața locului cu un plan de răspuns rapid pentru Ucraina, unde se estimează că una din cinci gospodării nu are resursele necesare pentru a satisface nevoile alimentare de bază și pentru a ajuta micii fermieri. Fondurile necesare Planului FAO de ajuta aproape un milion de persoane din țară, estimate la 115 milioane USD, nu au fost încă primite, a spus Qu. 

Acțiune locală pentru cele PATRU PRINCIPII DE BUNĂSTARE 

Conferințele regionale FAO au loc o dată la doi ani și servesc drept o oportunitate de a dezbate provocările și de a promova coerența regională în urmărirea obiectivelor membrilor. Peste 300 de delegați au fost înscriși pentru a participa la sesiunea din acest an, reprezentând aproape toate statele din Europa și Asia Centrală, fiind cea mai populară conferință regională. 

Subliniind importanța angajamentului politic față de planurile de acțiune, directorul general al FAO a subliniat că Organizația este angajată să sprijine prioritățile cheie stabilite de membrii din regiune: împuternicirea micilor fermieri, fermelor de familie și tinerilor, transformarea sistemelor agroalimentare și gestionarea durabilă a resurselor naturale și conservarea biodiversității, răspunsul la război și criza COVID-19. 

Aceste obiective se regăsesc în Cadrul Strategic al FAO pentru 2022-2031 și sunt articulate în jurul aspirațiilor celor patru principii de bunăstare: o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună pentru toți, fără a lăsa pe nimeni în urmă. 

Un obiectiv cheie este de a trece dincolo de concentrarea exclusivă pe alimente și producție la o abordare a sistemelor agroalimentare care să vizeze nutriția, sănătatea, valorile sociale și de mediu. În timp ce subnutriția este relativ scăzută, iar accesul la alimente de origine animală de mare valoare este mai mare decât este considerat optim, performanța nutrițională din regiune se confruntă cu provocări care includ obezitatea și excesul de greutate, deficiența de fier și practica redusă a alăptării sugarilor în primele șase luni de viață. 

Eforturile de reducere a inegalităților, între mediul urban și rural, precum și în termeni de gen și economici, sunt esențiale și necesită crearea de oportunități mai multe  și mai diverse în zonele rurale, a spus Qu. Astăzi, gospodăriile din 11 state din regiune cheltuiesc mai mult de 60% din venit pentru alimente, energie, locuință și apă, față de doar un stat în 2017. 

Directorul general a subliniat că în această săptămână FAO va lansa Platforma Tehnică Regională pentru Agricultura Verde, oferind o poartă digitală, ușor de utilizat și deschisă pentru schimbul de informații. El a mai spus că trei state din regiune s-au alăturat deja Inițiativei FAO O țară – Un produs prioritar, iar un alt stat folosește sistemul de suport pentru investiții bazat pe date al Inițiativei FAO Hand-in-Hand

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *