FAO: Prețurile alimentelor se află la vârful ultimilor 10 ani

FAO: Prețurile alimentelor se află la vârful ultimilor 10 ani

Prețurile alimentare mondiale au crescut pentru a doua lună consecutivă în septembrie, pentru a atinge un vârf de 10 ani, determinat de câștigurile pentru cereale și uleiuri vegetale, a informat agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din Roma a proiectat, de asemenea, o producție record de cereale la nivel mondial în 2021, dar a declarat că acest lucru va fi depășit de consumul prognozat.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a avut în medie 130,0 puncte luna trecută, cea mai mare valoare din septembrie 2011, potrivit datelor agenției.

Cifra sa comparat cu un 128,5 revizuit pentru luna august. Cifra din august a fost dată anterior ca 127,4. De la un an la altul, prețurile au crescut cu 32,8% în septembrie.

Prețurile mărfurilor agricole au crescut puternic în ultimul an, alimentate de eșecurile recoltei și de cererea chineză.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 2,0% în luna septembrie față de luna precedentă. Acest lucru a fost condus de o creștere de aproape 4% a prețurilor la grâu, agenția ONU citând disponibilitățile de export mai scăzute pe fondul unei cereri puternice.

“Dintre cerealele majore, grâul va fi punctul central în săptămânile următoare, întrucât cererea trebuie testată împotriva creșterii rapide a prețurilor”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist senior al FAO.

Prețurile mondiale la uleiurile vegetale au crescut cu 1,7% în cursul lunii și au înregistrat o creștere de la 60% la un an de la an la an, pe măsură ce prețurile uleiului de palmier au crescut pe baza unei cereri solide de import și a preocupărilor legate de lipsa forței de muncă din Malaezia, a spus FAO.

La începutul lunii octombrie, viitorul uleiului de palmier s-a adunat în continuare pentru a atinge maximele record, întrucât creșterea piețelor de țiței a acordat sprijin suplimentar uleiurilor vegetale utilizate în biodiesel.

Prețurile la nivel global ale zahărului au crescut cu 0,5% în septembrie, îngrijorate de condițiile meteorologice nefavorabile din Brazilia, principalul exportator, parțial compensate de încetinirea cererii de import și de perspectivele favorabile de producție în India și Thailanda, potrivit FAO.

Pentru producția de cereale, FAO a proiectat o recoltă mondială record de 2.800 miliarde de tone în 2021, în creștere ușoară față de 2.788 miliarde estimate în urmă cu o lună.

Aceasta ar fi sub utilizarea cerealelor mondiale de 2,811 miliarde de tone, o prognoză revizuită cu 2,7 milioane de tone față de o lună mai devreme, pentru a reflecta utilizarea crescută a grâului în hrana animalelor, a spus FAO într-o notă privind cererea și oferta de cereale.

Se aștepta ca stocurile globale de cereale să se diminueze în 2021/22, dar vor fi totuși la un nivel confortabil, a adăugat FAO.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *