FAO: Prețul alimentelor a crescut pe plan global

FAO: Prețul alimentelor a crescut pe plan global

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) a avut în medie 118,5 puncte în martie 2021, cu 2,4 puncte (2,1 la sută) mai mare decât în ​​februarie, se menționează în ultimul raport emis de organizație.

Creșterea a marcat cea de-a zecea creștere lunară consecutivă a valorii FFPI la cel mai înalt nivel din iunie 2014. Creșterea a fost condusă de câștiguri puternice în subindicii uleiurilor vegetale, cărnii și produselor lactate, în timp ce cele ale cerealelor și zahărului s-au diminuat. Iată evoluția principalelor categorii:

Cereale

Indicele FAO al prețurilor la cereale a avut în medie 123,6 puncte în martie, în scădere cu 2,2 puncte (1,7 la sută) față de februarie, punând capăt trendului ascendent de opt luni, dar cu 25,9 puncte (26,5 la sută) peste nivelul său din martie 2020.

Dintre cerealele majore, prețurile de export ale grâului au scăzut cel mai mult în martie, scăzând cu 2,4 la sută, însă au rămas cu 19,5 la sută mai mari decât în ​​aceeași lună a anului trecut. Scăderea de la o lună la alta a prețurilor la grâu a reflectat în principal aprovizionarea în general bună și perspectivele favorabile de producție pentru culturile din 2021.

Prețurile internaționale ale porumbului și orzului au scăzut, de asemenea, în martie, deși cererea continuă puternică de import din China le-a împiedicat să scadă mai semnificativ, iar prețurile la sorg chiar au crescut.

După trei luni de câștiguri constante, prețurile internaționale ale orezului au scăzut în martie, deoarece culturile proaspăt recoltate au început să ajungă pe piață și cererea de export pentru orezul non-Japonica a rămas lentă în toate originile majore, cu excepția Indiei.

Ulei vegetal

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a avut în medie 159,2 puncte în martie, în creștere cu 11,8 puncte (sau 8,0 la sută) față de februarie și marcând cel mai înalt nivel din iunie 2011.

Puterea persistentă a indicelui a fost determinată de valorile mai ridicate ale palmelor, soiei, rapiței și uleiuri de floarea soarelui. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au înregistrat o a zecea creștere lunară consecutivă, deoarece îngrijorările persistente cu privire la nivelurile stricte de stocuri din principalele țări exportatoare au coincis cu o redresare treptată a cererii globale de import.

Între timp, prețurile la soiail au crescut brusc, în mare parte susținute de perspectivele cererii ferme, în special din sectorul biodieselului.

În ceea ce privește prețurile uleiurilor de rapiță și de floarea-soarelui, aprovizionarea prelungită de strângere în, respectiv, Canada și regiunea Mării Negre au continuat să acorde sprijin.

Zahăr

Indicele FAO al prețului zahărului a avut în medie 96,2 puncte în martie, în scădere cu 4 puncte (4,0 la sută) față de februarie, marcând primul declin după creșteri bruste înregistrate în ultimele două luni.

Cotațiile de zahăr au rămas, cu toate acestea, cu peste 30 la sută peste nivelurile lor în perioada corespunzătoare a anului trecut, susținute de îngrijorările legate de aprovizionarea globală restrânsă în 2020/21.

Recenta scădere lunară a cotațiilor internaționale ale prețului zahărului a fost declanșată de perspectivele unor exporturi mari din India, în ciuda constrângerilor logistice persistente.

Presiunea ascendentă asupra prețurilor din cauza cererii puternice de import, în special din China, și creșterea cotațiilor de țiței au împiedicat scăderi mai substanțiale ale prețurilor în ultimele săptămâni.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *