FAO: Indicele prețurilor la alimente a scăzut în luna mai

FAO: Indicele prețurilor la alimente a scăzut în luna mai

Prețurile mondiale la mărfuri alimentare au scăzut modest în mai, pentru a doua lună consecutivă, deși cotațiile grâului și a cărnii de pasăre au crescut, a informat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). 


Indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 157,4 puncte în mai 2022, în scădere cu 0,6% față de aprilie. Indicele, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de mărfuri alimentare comercializate în mod obișnuit, este totuși cu 22,8% mai mare decât în mai 2021.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 2,2 la sută față de luna precedentă, condus de cotațiile la grâul, care au crescut cu 5,6 la sută față de aprilie și cu 56,2 la sută față de valoarea lor corespunzătoare cu un an mai devreme.

Cotațiile internaționale pentru grâu sunt în medie cu doar 11% sub nivelul record atins în martie 2008 și au crescut ca răspuns la o interdicție de export anunțată de India și la îngrijorările legate de condițiile culturilor din mai multe țări exportatoare de top, precum și de perspectivele reduse de producție în Ucraina, din cauza războiului.

Cotațiile internaționale ale orezului au crescut, de asemenea, în general, în timp ce prețurile cerealelor secundare au scăzut cu 2,1 la sută, prețurile la porumb scăzând și mai mult, în sincron cu condițiile ușor îmbunătățite ale recoltei din Statele Unite ale Americii, livrările sezoniere în Argentina și începutul recoltării porumbului  în Brazilia.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,5% față de aprilie, deși a rămas semnificativ mai mare decât nivelul din anul precedent.

Prețurile la uleiurile de palmier, floarea-soarelui, soia și rapiță au scăzut, în parte din cauza eliminării interdicției de scurtă durată a exporturilor de ulei de palmier din Indonezia și a cererii globale reduse pentru importurile de soia și uleiuri de rapiță, având în vedere costurile ridicate din ultimele luni.

„Restricțiile exporturilor creează incertitudine pe piață și pot duce la creșteri subite ale prețurilor precum și la creșterea volatilității cotațiilor iar această scădere a prețurilor la semințe oleaginoase  demonstrează cât de important este să fie eliminate restricțiile și lasate exporturile să circule fără probleme”, a spus economistul șef FAO, Máximo Torero Cullen.

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a scăzut, de asemenea, cu 3,5% față de luna precedentă. Prețurile laptelui praf au scăzut cel mai mult, din cauza incertitudinilor generate de în piață de către carantina continuă cauzată de COVID-19 din China, în timp ce vânzările cu amănuntul robuste și cererea ridicată de la restaurantele din emisfera nordică au împiedicat scăderea semnificativă a prețurilor la brânzeturi, în ciuda scăderii cererii globale de import.

Prețurile untului au scăzut, de asemenea, din cauza unei cereri mai slabe de import, pe fondul îmbunătățirii producției exportabile.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a scăzut cu 1,1% față de aprilie, deoarece o recoltă extraordinară din India a susținut perspectivele de disponibilitate la nivel mondial. Slăbirea realului brazilian în raport cu dolarul american, împreună cu prețurile mai mici ale etanolului, au împins de asemenea cotațiile  zahărului în jos.

Între timp, indicele FAO al prețului la cărne a stabilit un nou maxim istoric, crescând cu 0,6% în mai, chiar dacă prețurile mondiale la carnea de bovine au rămas stabile, iar cele ale cărnii de porc au scăzut.

Creșterea a fost determinată de o creștere abruptă a prețurilor internaționale la carnea de pasăre, reflectând întreruperile continue ale lanțului de aprovizionare din Ucraina și cazurile recente de gripă aviară, toate acestea  pe fondul creșterii cererii în Europa și Orientul Mijlociu. 

Mai multe detalii sunt disponibile aici. 

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *