FAO: În martie, prețurile alimentelor au atins un nou record

FAO: În martie, prețurile alimentelor au atins un nou record

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut la un nou record în martie, deoarece războiul din Ucraina a provocat tulburări pe piețele pentru cereale de bază și uleiuri comestibile, a anunțat vineri agenția ONU pentru alimente.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 159,3 puncte luna trecută, față de 141,4, revizuită în sus, pentru februarie.

Cifra din februarie a fost stabilită anterior la 140,7, ceea ce era un record la acea vreme. Rusia și Ucraina sunt ambele exportatoare majore de grâu, porumb, orz și ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră, iar invazia Moscovei de șase săptămâni a vecinului său a blocat exporturile ucrainene.

FAO a avertizat luna trecută că prețurile alimentelor și furajelor ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, declanșând o creștere a subnutriției la nivel mondial.

De asemenea, agenția și-a redus estimarea producției mondiale de grâu în 2022 la 784 de milioane de tone vineri, de la o prognoză de 790 de milioane luna trecută, deoarece a luat în considerare posibilitatea ca cel puțin 20% din suprafața de iarnă a Ucrainei să nu fie recoltată.

Și-a redus proiecția comerțului global cu cereale în anul de comercializare 2021/22, deoarece perturbarea exporturilor din Marea Neagră a fost considerată doar parțial compensată de creșterea exporturilor din India, Uniunea Europeană, Argentina și Statele Unite.

În primele sale previziuni pentru următorul sezon de recoltă, Comisia Europeană a spus că exporturile de grâu ale Uniunii Europene sunt de așteptat să crească și importurile de porumb să scadă în 2022/23, pe măsură ce piețele cerealelor se adaptează la războiul din Ucraina.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *