FAO: În iunie 2020, indicele prețurilor alimentare la nivel mondial a crescut

FAO: În iunie 2020, indicele prețurilor alimentare la nivel mondial a crescut

Prețurile alimentare la nivel mondial au crescut în iunie pentru a înregistra prima creștere a anului 2020 și au marcat o ușoară revenire după căderile puternice declanșate de pandemia coronavirusului, a declarat FAO în ultimul său raport citat de European Supermarlet Magazine.

Indicele prețurilor alimentare la Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO), care măsoară modificările lunare pentru cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a înregistrat în medie 93,2 puncte luna trecută, în creștere cu 2,4% în luna mai.

FAO a spus că și-a redus toți indicii, schimbând perioada de bază în 2014-16 de la un 2002-04 anterior. “Pe măsură ce modelele comerciale evoluează, este imperativ să actualizăm perioada de bază pentru a ne asigura că nivelul ponderat rămâne relevant”, a spus acesta.

Continuarea incertitudinii de piață

Pe fondul incertitudinii de piață continuă, prețurile uleiurilor vegetale, zahărului și produselor lactate au revenit la nivelurile maxime de mai multe luni, în urma scăderilor puternice din mai, în timp ce în indicii de cereale și carne, majoritatea prețurilor au rămas sub presiune descendentă.

Indicele prețurilor petrolului vegetal a sărit cu 11,3% în iunie, inversând patru luni consecutive de căderi. Reculul a reflectat în principal valori mai mari ale uleiului de palmier, care au fost ridicate prin recuperarea cererii la import la nivel mondial și îngrijorările cu privire la posibile probleme de producție pe fondul prelungirii deficitului de forță de muncă migrant legat de focarul de coronavirus.

Lactatele s-au scumpit cu 4 %

Indicele de zahăr a crescut cu 10,6% lunar, parțial redus din cauza raportărilor blocajelor în porturile braziliene, din cauza măsurilor introduse pentru a conține răspândirea virusului, a declarat FAO.

Indicele produselor lactate a urcat cu 4,0%, dar toate componentele sale au rămas sub locul în care fuseseră înainte ca pandemia să fi cuprins lumea.

Indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 0,6% față de luna mai, iar presiunea descendentă asupra prețurilor la grâu s-a intensificat luna trecută, datorită parțial perspectivei de producție îmbunătățite într-o serie de țări exportatoare majore, în special în regiunea Mării Negre.

În schimb, prețurile porumbului au fost mai puternice în iunie, fiind susținute de o redresare a cererii și de condiții adverse de creștere în Statele Unite, a declarat FAO.

Indicele prețurilor cărnii a scăzut, de asemenea, cu 0,6% pe lună, ofertele pentru carnea de pasăre și bovine ușurându-se din cauza creșterii disponibilităților la export în marile regiuni producătoare.

Perspective

De asemenea, FAO și-a revizuit previziunile pentru sezonul cerealelor 2020 cu aproximativ 9,3 milioane de tone, prevăzând o producție globală de aproape 2,790 miliarde de tone – o creștere de 3,0% la recolta din anul 2019. Cea mai mare parte a creșterii lunare a reflectat o revizuire ascendentă a estimărilor producției de grâu din Australia.

Prognoza privind consumul mondial de cereale în 2020/21 a atins 2,735 miliarde de tone, cu puțin peste 43 de milioane de tone peste nivelul din 2019/20. Ultima prognoză a FAO pentru comerțul mondial de cereale în 2020/21 se ridică la 435,0 milioane tone, în creștere cu 2,1% față de nivelurile din 2019/20 și reprezintă un nou nivel record.

Estimarea FAO pentru stocurile mondiale de cereale până la închiderea anotimpurilor din 2021 a crescut cu 2 milioane de tone, față de luna precedentă ,la 929 de milioane de tone – o creștere de 6,0% de la an la an.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *