FAO: În 2021, prețurile mondiale la alimente au atins cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

FAO: În 2021, prețurile mondiale la alimente au atins cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut cu 28% în 2021, până la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar speranțele pentru o revenire la condiții de piață mai stabile în acest an sunt slabe, a declarat joi agenția ONU pentru alimente.

A crescut și inflația

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a fost în medie de 125,7 puncte în 2021, cea mai mare de la 131,9 din 2011.

Indicele lunar a scăzut ușor în decembrie, dar a crescut în ultimele patru luni consecutive, reflectând eșecurile recoltei și cererea puternică din ultimul an.

Prețurile mai mari la alimente au contribuit la o creștere mai largă a inflației, pe măsură ce economiile își revin din criza coronavirusului, iar FAO a avertizat că costurile mai mari pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.

În cea mai recentă actualizare, agenția alimentară a fost precaută dacă presiunile prețurilor s-ar putea reduce în acest an.

„Marjă redusă pentru optimism”

„În timp ce se așteaptă că prețurile în mod normal ridicate vor face loc unei producții mai mari, costul ridicat al inputurilor, pandemia globală în curs și condițiile climatice din ce în ce mai incerte lasă puțin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiții de piață mai stabile chiar și în 2022”, a spus economist principal FAO. Abdolreza Abbassian a declarat într-un comunicat.

O creștere a prețului îngrășămintelor, legată, la rândul său, de creșterea prețurilor la energie, a crescut costul așa-ziselor inputuri utilizate de fermieri pentru a produce culturi, ridicând îndoieli cu privire la perspectivele de randament pentru recoltele de anul viitor.

În decembrie, prețurile pentru toate categoriile din indicele prețurilor la alimente, bara produselor lactate au scăzut, uleiurile vegetale și zahărul scăzând semnificativ, a spus agenția în actualizarea sa lunară.

Acesta a invocat o acalmie a cererii în cursul lunii, îngrijorări cu privire la impactul variantei de coronavirus Omicron și proviziile din recoltele de grâu din emisfera sudică pentru scăderi.

Creșteri puternice

Cu toate acestea, toate categoriile din indice au înregistrat creșteri abrupte pe parcursul anului 2021 în ansamblu, iar indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a atins un nivel record.

La începutul anului 2022, contractele futures pe recolte au înregistrat o tranzacție volatilă, cu piețele de semințe oleaginoase agitate de secetă în America de Sud și de inundații în Malaezia.

Prețurile la lactate și-au menținut puterea recentă în decembrie, ajutate de producția mai scăzută de lapte în Europa de Vest și Oceania, a spus FAO.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *