Exporturi mici e produse din carne de vita

Exportatorii de vite din Romania au trimis in strainatate in primele noua luni ale anului animale de 95 de milioane de euro, al doilea export ca marime pe aceasta linie din Uniunea Europeana. In acest interval, la export au plecat vite cu o greutate totala de 36.600 de tone, ceea ce inseamna 3.000 de camioane incarcate cu cate 60 de vitei a cate 200 de kilograme fiecare, potrivit calculelor ZF.
Exporturile de bovine vii sunt peste potentialul Romaniei avand in vedere ca in functie de ordm;eptel economia locala este pe locul zece. Liderul exporturilor de vite din UE este Franta, tara ce detine ?si cel mai mare ordm;eptel al blocului comunitar.
In contrast, la carnea de vita procesata carcasa exporturile sunt de 8,3 de ori mai mici fata de valoarea bovinelor vii, iar Romania se afla abia pe locul 17 in Europa, arata datele Eurostat, institutul european de statistica, noteaza Ziarul financiar.
Exista o piata pentru comertul cu animale vii. Exportatorii vin, culeg viteii tineri, ii ingraordm;a aici pentru o scurta perioada, dupa care ii trimit la export catre marile ingraordm;atorii. In general, animalele ce pleaca la export sunt cele din gospodariile populatiei, explica Vasile Pachitanu, preordm;edintele asociatiei Angus.Ro, o organizatie ce reuneordm;te crescatori de vite de carne.
Diferenta dintre valoarea exporturilor romaneordm;ti de vite ?si cea a carnii procesate arata disfunctioshy;nalitatea pietei agricole locale. Micii crescatori nu au forta pentru a-?si extinde fermele ?si prefera sa renunte la vitei, iar procesatorii locali de carne devin necompetitivi pe piata externa a carnii procesate in lipsa unei oferte suficiente pe aceasta linie. Mai multe, pe www.zf.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *