Evaziunea cu alcool a depa?sit 70%

Evaziunea fiscala in piata bauturilor alcoolice spirtoase se situeaza in prezent la circa 70% ?si va ajunge in curand la aproximativ 90%, apreciaza preordm;edintele patronatului Garant, Romulus Dascalu. Acesta situatie a fost generata, spune el, de nivelul majorat al accizelor ?si de creordm;terea numarului de persoane care produc alcool in locuinta proprie, care sunt protejate de legea productiei de bauturi spirtoase pentru consum propriu.
Piata legala a bauturilor spirtoase se apropie de un colaps total, a declarat pentru cotidianul PUTEREA preordm;edintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului ?si Bauturilor Alcoolice ?si Nealcoolice din Romania GARANT , Remus Dascalu, pentru Puterea.
Problema pietei nefiscalizate in domeniul bauturilor spirtoase atinge in tara noastra cote alarmante, fara precedent in nici o tara a Uniunii Europene. Efectele dezastruoase ale acestei situatii se resimt atat la nivelul producatorilor legali, care sunt in pragul colapsului financiar, cat ?si la nivelul incasarilor la bugetul de stat. Este un dezastru. Toata piata alcoolului tare se intreapta spre 90% evaziune. Momentan, suntem la 70%, dar nu mai e mult pana se ajunge intr-o situatie grava.
E normal sa fie aordm;a, in conditiile in care se vand cazane de tuica in hipermarketuri. Se distruge tot. Probabil ca se va mai vinde bine, pe piata legala, pana de sarbatori, ca apoi sa fim nevoiti sa inchidem portile. O sa stam acasa. Am trimis rapoarte peste rapoarte tuturor. Pe zona de sate, de exemplu, dintre toate cazanele existente sunt inregistrate doar 1%, a spus Romulus Dascalu.
Acesta semnaleaza ca oamenii fac bauturi alcoolice in casa, fara sa fie verificati de nimeni. Au ajuns oamenii sa i?si faca tuica ?si la oraordm;, la aragaz sau in scara blocului. E simplu. Te duci la magazin, iti iei cazan, iti iei prune, ?si-ti faci tuica. Ramura asta este praf, a spus preordm;edintele GARANT. Conform raportului transmis de patronat Ministerului Finantelor Publice MFP , o masura ce ar trebui luata in mod imediat este scaderea accizei pe alcool pur de la 1.000 de euro pe suta de litri la doar 550 de euro, minimul acceptat de UE.
Propuneri pentru MFP
bull; Marcarea cu banderole fiscale a tuturor bauturilor spirtoase, inclusiv a celor produse pentru consum propriu pentru a se atesta plata accizelor aferente ?si stocarea lor in recipiente de maxim 3 litri ?si respectarea normelor privind etichetarea.
bull; Interzicerea producerii de bauturi spirtoase, chiar ?si pentru consum propriu in afara antrepozitelor fiscale a caror productie sa fie strict monitorizata prin instalarea de contoare ?si sisteme de supraveghere video.
bull; Incadrarea la capitolul infractiuni ?si sanctionarea, inclusiv prin confiscare, a unor fapte precum detinerea de cazane, alambicuri/alte instalatii de producere a bauturilor. De asemenea, penalizari ?si pentru producerea acestor bauturi in afara antrepozitelor fiscale sau detinerea de bauturi spirtoase peste o anumita cantitate, pentru care nu se poate face dovada platii accizei.
bull; Interzicerea comercializarii la targuri, expozitii, diverse evenimente, etc. de bauturi spirtoase nemarcate ?si neetichetate corespunzator inclusiv a bauturilor traditionale ?si interzicerea participarii altor producatori decat cei care detin antrepozit fiscal ?si fac dovada achitarii accizelor standard pentru comercializare.
bull; Organizarea unui sistem analitic transparent de evidentiere a incasarilor din accize pentru bauturi spirtoase, pe categorii de accize reduse, standard ?si producatori individuali, mici distilerii, mari distilerii . Informatiile sa fie facute publice inclusiv pe site-ul institutiei ?si comunicate organizatiilor patronale, pentru a permite printr-o colaborare eficienta cu autoritatile statului identificarea zonelor vulnerabile ?si a combaterii fenomenului de evaziune fiscala. Mai multe, pe www.puterea.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *